Leptospiroza pasa

Leptospiroza pasa

Leptospiroza je zarazno oboljenje domaćih životinja, pasa i ljudi. Znači, spada u ZOONOZE. Za ovo oboljenje je karakteristično da se javlja enzotski, odnosno jedan od glavnih predisponirajućih faktora je područje bogato vodom, bilo da su to slivovi reka koje plave, močvarni predeli, jezera, ili područja bogata kišama (sever Evrope). Osim toga, veoma važno je i to da u ovakvim područjima žive mali glodari u kojima se leptospire razmnožavaju, a zatim putem mokraće izlučuju u spoljašnju sredinu. Takođe, treba podsetiti da mali glodari borave i u klanicama, mlinovima, objektima za sirenje i obradu mleka.. i svuda gde ima hrane, a da pritom nisu sprovedene rigorozne mere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije tih objekata.

Opšte uzevši, kada je u pitanju pojava zaraze kod ljudi, potencijalno ugroženi su veterinari, zemljoradnici, rudari, ribari, mesari, oni koji rade u mlekarama, ali i kupači u stajaćim vodama i rukavcima... Kada su u pitanju psi, veoma važno za nastanak infekcije je i to da li su psi bili u lovu, izletu ili na nekoj izložbi.

Životinje se inficiraju hranom, vodom, preko povređene kože ili sluzokože nosa i konjuktiva.

Uzročnik zaraze kod pasa je Leptospira canicola, najčešće, a inače postoji mnogo serotipova Leptospire jer od ove bolesti oboljevaju i domaće životinje.

Inkubacija može da traje od 7-20 dana. Leptospire se najpre umnožavaju na mestu prodora, a zatim odlaze u krvotok i unutrašnje organe, pogotovu bubrege gde najduže ostaju i ispoljavaju svoje dejstvo. Interesantno je da dok su Leptospire u krvotoku telesna temperatura je povišena, a čim Leptospire iščeznu iz krvi temperatura se vraća u normalu. Ovo je vrlo važan dijagnostički znak.

Znači, pored povišene telesne temperature (40,5C), javlja se i povraćanje, slabost, grčevi, psi prestaju da izimaju hranu. Jedan karakterističan podatak značajan u anamnezi - prvo nastaje opstipacija, a onda uporni proliv koji u potpunosti iznuri životinju. Veoma brzo se javi i žutica (ikterus) vidljivih sluznica, ali i erozije naročito u usnoj duplji, pa se oseća i neprijatan zadah na urin. Pas je pogrbljen (kifoza) i veoma je osetljiv na dodir u lumbalnom delu kičmene moždine.

U slučaju jake invazije, kod pasa slabijeg imuniteta (kod nevakcinisanih ljubimaca), uginuće nastaje najčešće za nekoliko dana.

S obzirom da Leptospira dominira u bubrezima, dovodi do nefroze i nefrita (jake upale) koji prerasta u sklerozu bubrega sa posledičnom uremijom i uginućem. Izraziti simptom je poliurija (pojačano mokrenje), a boja mokraće koja je promenjena je od smeđe zelene, zbog prisustva žučnih boja, do zagasite ili tamno crvene (hemoglobinurija). Takođe se u mokraći nalaze često i proteini, a u sedimentu mokraće nalaze se bubrežni cilindri, leukociti i eritrociti.

Sa prethodno nabrojanim, simptomi dominiraju u manjoj ili većoj meri, u zavisnosti da li je u pitanju akutni, subakutni ili hronični tok, odnosno hepatorenalni sindrom sa uremičnim, ikteričnim ili gastrointestinalnim oblikom.

DIJAGNOZA

Dijagnoza je veoma kompleksna. Važna je kompletna laboratorijska analiza mokraće i krvi, kao i serološka dijagnostika.

Veoma često se ova bolest može pomešati sa štenećakom, zaraznim oboljenjem jetre, streptokoknim infekcijama, trovanjem...

TERAPIJA

Usled dehidracije organizma, što pre nadoknaditi izgubljenu tečnost infuzionim rastvorima koje treba obogatiti NaCl-om, dekstrozom zbog oštećenja jetre i vitaminskim kompleksom uz, naravno, antibiotike i kortiko preparate.

IMUNOPROFILAKSA

Već pominjana vakcina veoma uspešno može sprečiti da do svega nabrojanog ne dođe. Iako nije obavezna Zakonom, kao ona protiv besnila, ova vakcina je za vaše ljubimce spasonosna. Drugo, na iole ozbiljnijim izložbama pasa, pored potvrde da je vaš ljubimac vakcinisan protiv besnila, što je i uslov da uđete na izložbu, u njegovom pasošu postoji i rubrika za ostale vakcinacije u koju se lepe nalepnice sa flašica pri vakcinaciji, tzv. vakcinom protiv štenećaka - i to kinološki sudija obavezno gleda.

Vakcinišite svog ljubimca jer samo tako će vam biti mirna savest da ste sve uradili kako bi on bude zdrav i srećan, baš tako i vi sa njim.

Sledeće nedelje biće reči o još jednoj bolesti protiv koje je već pominjana vakcina takođe uspešna.

Do sledeće objave, sve što vas interesuje o leptospirozi ili uopšte o ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com. Najinteresantnija pitanja, uz odgovore, objavljivaćemo u ovoj rubrici.

DVM Miki Bojović
Foto: higginsanimalclinic.com, mypetonline.co.uk

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html