Domaćinstva bez duvanskog dima

Domaćinstva bez duvanskog dima

31. januar 2013. godine – Nacionalni dan bez duvanskog dima


Nacionalni dan bez duvanskog dima je sastavni deo kontinuiranih aktivnosti u prevenciji upotrebe duvana, smanjivanju štetnih posledica njegove upotrebe i izloženosti duvanskom dimu. Tradicionalno, ovaj dan se obeležava 31. januara, ove godine pod sloganom „Domaćinstva bez duvanskog dima“.

Trećina odraslih stanovnika Srbije puši, a u skoro polovini domaćinstava pušenje je u potpunosti dozvoljeno. Duvanski dim utiče na sve članove porodice ali u različitoj meri zavisno od uzrasta i zdravstvenog stanja. Izloženost duvanskom dimu nikada nije bez rizika. Pasivni pušači udišu oko 4000 istih hemikalija koje udišu i pušači, a samo jedan sat proveden u društvu pušača predstavlja skoro sto puta veći rizik od nastanka raka pluća u odnosu na 20 godina provedenih u zgradi od azbesta. Rizik nastanka raka pluća kod nepušača izloženih duvanskom dimu veći je 20-30 procenata, a rizik nastanka bolesti srca veći je za 23 procenta. Pušenje duvana odgovorno je za svaki peti slučaj KVB i svaki treći slučaj raka.

Deca su pod posebnim rizikom od izloženosti duvanskom dimu. Pasivno pušenje kod dece ima brojne zdravstvene posledice: češće su infekcije disajnih organa, posebno bronhitis i upala pluća, smanjenje plućne funkcije, pojava i/ili pogoršanje astme, oboljenja srednjeg uva i češće bolesti srca i krvnih sudova u odraslom životnom dobu. Mnogi roditelji ne znaju da duvanski dim utiče i na ponašanje dece i mentalne funkcije pamćenja, a deca pušača i sama češće počinju da puše već u tinejdžerskom uzrastu. Duvanski dim ima štetni efekat i na zdravlje kod odraslih: povećava rizik nastanka oboljenja disajnih puteva i raka pluća, bolesti srca, nastanka infarkta i moždanog udara, snižava nivo poželjnog HDL holesterola u krvi. Svake godine više od pet miliona ljudi umire zbog srčanog i moždanog udara, raka, plućnih i drugih bolesti koje su povezane sa upotrebom duvana. Broj osoba koje godišnje umiru zbog globalne epidemije upotrebe duvana mogla bi da se poveća na osam miliona do 2030. godine.

U cilju smanjenja štetnih efekata upotrebe duvana Svetska Zdravstvena Organizacija je 2008. godine usvojila paket od šest efikasnih mera kontrole duvana koje sigurno dovode do smanjenja upotrebe duvana. Mere pored praćenja upotrebe duvana uključuju i zaštitu stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, zabranu reklamiranja i promocije duvanskih proizvoda i sponzorstva duvanske industrije, stalna upozorenja o štetnostima upotrebe duvana (kao što su slikovna upozorenja na paklicama cigareta), pomoć pri odvikavanju od pušenja i povećanje poreza na duvan i duvanske proizvode.

U Republici Srbiji je od 2010.godine na snazi Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu kojim se uređuju mere ograničenja upotrebe duvanskih proizvoda radi zaštite stanovništva od izlaganja duvanskom dimu, kontrola zabrane pušenja i nadzor nad sprovođenjem ovog zakona. U cilju podizanja pažnje javnosti u vezi sa dobrobitima koje donosi uklanjanje duvanskog dima iz domova i zatvorenih prostorija, a u okviru evaluacije efekata zakona Institut za javno zdravlje Srbije i kancelarija za prevenciju pušenja sproveli su nekoliko istraživanja javnog mnjenja kojima je obuhvaćen nacionalno reprezentativan uzorak punoletnih građana Srbije. Podaci poslednjeg, petog talasa istraživanja sprovedenog u decembru 2012.godine biće predstavljeni na konferenciji za novinare planiranoj za 31.januar u Institutu za javno zdravlje Srbije. Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima u Republici Srbiji biće organizovane aktivnosti u cilju podizanja svesti građana o štetnosti pušenja cigareta i izloženosti duvanskom dimu koje će pružiti podršku sprovođenju najefikasnijih mera kontrole duvana.

Glavni rezultati istraživanja

Prema podacima Petog talasa istraživanja koje je Institut za javno zdravlje Srbije sproveo u decembru 2012. godine uočava se statistički značajan porast onih koji su zbog ograničenja mogućnosti pušenja na javnim mestima smanjili broj cigareta. Najveća izloženost duvanskom dimu je i dalje u kući prijatelja/rođaka, kao i u kafićima/restoranima dok je nešto manja izloženost na radnom mestu. U školi/na fakultetu je najmanja izloženost duvanskom dimu, a posebno je uočljiv pad u odnosu na prethodna istraživanja. Peti talas pokazuje nešto veću toleranciju prema duvanskom dimu na javnom mestu. Više od polovine građana Srbije smatra da je potrebno u potpunosti zabraniti pušenje u sportskim objektima, javnim mestima kulture i u školama/fakultetima. Sa druge strane, skoro trećina odraslog stanovništva (posebno pušači) smatra da u noćnim klubovima i kafićima treba pušenje u potpunosti dozvoliti.

Štetnosti pasivnog pušenja kod dece

 

 • KOSA – miris
 • MOZAK – verovatna povezanost sa nastankom tumora mozga i dugotrajnim efektima na mentalne funkcije
 • OČI – suzenje i treptanje
 • UŠI – češće infekcije srednjeg uha
 • PLUĆA – respiratorne infekcije (infekcije disajnih puteva) uključujući bronhitis i upalu pluća; indukcija i pogoršanje astme; hronični respiratorni simptomi (zviždanje, kašalj, kratak dah); smanjenje plućne funkcije
 • SRCE – smanjeno snabdevanje kiseonikom, efekat na arterije, povećanje receptora za nikotin u srcu
 • KRVOTOK – moguća povezanost sa nastankom limfoma
 • OPEKOTINE – od požara kao posledice upotrebe duvana
 • OPONAŠANJE RODITELJA – veća verovatnoća da će postati pušači kao tinejdžeri

 

ZDRAVI BEZ DUVANSKOG DIMA: OSNOVNE ČINJENICE

Činjenica br. 1

Duvanski dim sadrži više od 7500 hemijskih materija, od kojih preko 60 izaziva rak.

Činjenica br. 2

Samo tri cigarete proizvedu i do deset puta više štetnih čestica u vazduhu nego motor automobila koji radi pola sata.

Činjenica br. 3

Mnogi otrovi iz duvanskog dima su nevidljivi, u vidu gasova bez mirisa koji ne mogu da se otklone ventilacijom niti filtriranjem vazduha.

Činjenica br. 4

U sobama punim duvanskog dima, nivoi zagađenja u vazduhu mogu i do 50 puta da nadmaše nivoe zagađenja u tunelu zakrčenom vozilima.

Činjenica br. 5

Ne postoji bezbedan nivo izlaganja duvanskom dimu. Odvojeni prostor za pušače i nepušače nije efikasan i ne pruža zaštitu.

Činjenica br. 6

Nešto više od trećine stanovnika Srbije (35%) izložena je duvanskom dimu na radnom mestu, a u zemljama Evropske unije 19%

Činjenica br. 7

Kod dece izloženost duvanskom dimu dovodi do češće upale srednjeg uha, grla i nosa, kašlja, zviždanja u grudima, poremećaja plućne funkcije, češćih upala donjih respiratornih puteva, nastanka i pogoršanja astme.

Činjenica br. 8

Izloženost duvanskom dimu izaziva bolesti s fatalnim ishodom: povećava rizik dobijanja raka pluća za 20-30%, srčanih oboljenja za 25-35% i moždanog udara za 25%.

Činjenica br. 9

Pušači češće odlaze na bolovanje. Oko 25% troškova za bolovanje nastaje zbog bolesti povezanih sa pušenjem.

Činjenica br. 10

Pušači duplo češće odlaze u bolnicu i njihovo lečenje je u proseku duže (6,5 dana za pušače i 5 dana za nepušače).

Činjenica br. 11

Više od 80% svih umrlih zbog duvana do 2030. godine biće iz nerazvijenih i srednje razvijenih zemalja.

Činjenica br. 12

Radna mesta bez duvanskog dima smanjuju broj pušača za 4%, a pušači koji nastave sa pušenjem popuše dnevno u proseku 3 cigarete manje.

Činjenica br. 13

Istraživanje u Srbiji pokazuje da više od 4/5 odraslih građana podržava zabranu pušenja na svim radnim i javnim mestima.

Činjenica br. 14

Građani se pridržavaju zakona o zabrani pušenja. Na primer, u Italiji zakon se poštuje u 98,5%, u Njujorku i na Novom Zelandu u 97% slučajeva.

Činjenica br. 15

Najveći broj stanovnika Srbije (88%) smatra da je duvanski dim štetan i za nepušače i da je upotreba cigareta značajan uzročnik različitih oboljenja.

Činjenica br. 16

Zakon o zabrani pušenja ima neposredan pozitivan uticaj na snižavanje akutnog infarkta miokarda. Sve je više dokaza da potpuna zabrana pušenja dovodi do smanjenog prijema u bolnicu usled akutnog infarkta miokarda za 10% do 20%.

Činjenica br. 17

Sve više zemalja zabranjuje pušenje u automobilu, posebno ako se u njemu vozi maloletnik.

Činjenica br. 18

Politiku „Škola bez duvanskog dima“ sa potpunom zabranom pušenja u svim školskim objektima, terenima i svim događajima koje škola organizuje, u potpunosti poštuje 24% škola u Srbiji.

Činjenica br. 19

Kratka intervencija lekara od 3 do 5 minuta pomaže pacijentima koji puše da ostave duvan.

ZAKONSKA REGULATIVA

Republika Srbija i Ministarstvo zdravlja su aktivno uključeni u aktivnosti na prevenciji pušenja:

 • Zakon o zabrani pušenja donet je 2005.godine, a u
 • novembru 2010.godine stupio je na snagu Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

Predstavnici Ministarstva zdravlja i Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ su u oktobru 2012. godine u Sarajevu bili učesnici Međunarodne konferencije o kontroli duvana. Konferencija je okupila ključne zvaničnike vlada, predstavnike različitih sektora vlasti, zdravstvene radnike i saradnike iz Švajcarske, Slovenije, Srbije, Turske, Brazila, Albanije, BiH i Crne Gore, kao i stručnjake Svetske zdravstvene organizacije, Svetske banke i drugih međunarodnih organizacija. U planu je organizovanja međunarodne multisektorske konferencije o kontroli duvana u Srbiji u poslednjem kvartalu 2013. godine.

INSPEKCIJSKI NADZOR

Od 11. novembra 2010.godine, kada je u Srbiji stupio na snagu Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, izrečeno je 113 kazni pušačima, od toga 44 u 2012.godini. Pravnim subjektima su izrečene 1324 kazne, od čega u 2012.godini 391 kazna. Prošle godine izrečeno je 120 kazni za neisticanje znaka za zabranu pušenja, 94 zbog neimenovanja odgovorne osobe i 177 kazni jer se ne sprovodi zabrana pušenja. Godišnje se obavi više od 150.000 inspekcijskih pregleda.

REZULTATI ISTRAŽIVANJA O EFEKTIMA ZAKONA O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD IZLOŽENOSTI DUVANSKOM DIMU

 • prvi talas- novembar 2010.
 • četvrti talas- novembar 2011.
 • peti talas – decembar 2012.

CILJ ISTRAŽIVANJA

Podizanje pažnje javnosti u vezi sa dobrobitima koje donosi uklanjanje duvanskog dima iz domova i zatvorenih prostorija, a u okviru evaluacije efekata Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

REZULTATI

 • Prevalenca pušenja je slična kao u prethodna dva posmatrana talasa – 33% punoletnih građana su redovni pušači.
 • Značajno je veći procenat onih koji tvrde da nikada nisu pušili (53% osoba uzrasta 18-29 godina).
 • Želju da prestane sa pušenjem ima 21% ispitanika, a kao glavnu prepreku navode isuviše jaku naviku (čak njih 75%).
 • Uočava se statistički značajan porast onih koji su zbog ograničenja mogućnosti pušenja na javnim mestima smanjili broj cigareta (u 2011.godini 11% osoba smanjilo broj popušenih cigareta, u 2012.godini 16%).
 • U 46% domaćinstava u Srbiji je u potpunosti dozvoljeno pušenje, dok je u svakom trećem (35%) pušenje dozvoljeno samo u nekim prostorijama.
 • Redovni pušači najčešće tolerišu pušenje u kući, dok bivši pušači češće nego ostale kategorije pušača imaju određenu prostoriju u kojoj je pušenje dozvoljeno.
 • Slično kao u prethodnom talasu istraživanja 58% stanovništva navodi da im u njihovom domaćinstvu smeta duvanski dim, u manjoj ili većoj meri.
 • Duvanski dim najviše smeta nepušačima i bivšim pušačima.
 • Stanovnici gradova značajno više navode da im duvanski dim u kući mnogo smeta za razliku od seoskih naselja koji navode da im duvanski dim u kući uopšte ne smeta.
 • Najveća izloženost duvanskom dimu je i dalje u kući prijatelja/rođaka (81%), kao i u kafićima/restoranima (58%) dok je nešto manja izloženost na radnom mestu (22%).
 • U školi/na fakultetu je najmanja izloženost duvanskom dimu (4%), a posebno je uočljiv pad u odnosu na prethodna istraživanja.
 • Uočljiva je veća izloženost duvanskom dimu tamo gde Zakon ne dopire (privatna kuća) dok se njegova primena potvrđuje upravo na mestima koja su regulisana zabranom pušenja (škole/fakulteti, radna mesta,mesta za izlazak).
 • Peti talas pokazuje nešto veću toleranciju prema duvanskom dimu na javnom mestu.
 • Više od polovine građana Srbije smatra da je potrebno u potpunosti zabraniti pušenje u sportskim objektima, javnim mestima kulture i u školama/fakultetima.
 • Sa druge strane, 27% stanovništva (posebno pušači) smatra da u noćnim klubovima i kafićima treba pušenje u potpunosti dozvoliti.
 • Devet od deset punoletnih građana Srbije je čulo da je na snazi Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu (91%).
 • Većina građana podržava primenu Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu (82%), posebno nepušači i bivši pušači, populacija uzrasta 30-45 godina, penzineri i domaćice. U odnosu na prethodno istraživanje u 2012.godini je značajno više onih koji se slažu da treba novčano kažnjavati osobe i ustanove za kršenje ove zabrane.

SAVETOVALIŠTA ZA ODVIKAVANJE OD PUŠENJA

U Srbiji ima 28 savetovališta za odvikavanje od pušenja. Prema izveštajima savetovališta, raste interesovanje građana Srbije za odvikavanje od pušenja. U 2009. u savetovalištima u Srbiji stručnu pomoć je tražilo 1373 pušača dok je u 2012. godini povećan broj pušača na 2219, što je porast od 61,6% u odnosu na 2009. godinu. U 2009. godini, na odvikavanju je bilo zaposlenih 13% više nego nezaposlenih, dok je u 2012. godini taj odnos bio 26,8% više u korist zaposlenih. Zakon kao motiv za odvikavanje u 2009. godini bio je u svega 1,3% pušača, dok je u 2012. godini Zakon motivisao 29,2% pušača.

„Okvirna konvencija o kontroli duvana” Svetske zdravstvene organizacije

Okvirna konvencija o kontroli duvana SZO najvažnije je sredstvo u aktivnostima kontrole duvana u svetu. To je prvi sporazum o kome se ikada pregovaralo pod okriljem Svetske zdravstvene organizacije i označava veliki napredak u razvoju javnog zdravlja. Iako je na snazi tek od 2005. godine, već predstavlja sporazum koji je najbrže i najšire prihvaćen u istoriji Ujedinjenih nacija i koji su do danas ratifikovale 172 države-članice. Okvirna konvencija zasnovana je na dokazima i reafirmiše pravo svih ljudi na najviši standard u zdravlju i daje novi pravni okvir za saradnju u oblasti kontrole duvana.

Duvan je vodeći uzrok smrti koji se može uspešno ukloniti. Ove godine, više od pet miliona ljudi umreće zbog srčanog i moždanog udara, raka, plućnih i drugih bolesti koje su povezane sa upotrebom duvanom.

Ova brojka ne uključuje više od 600.000 ljudi, od kojih više od četvrtine predstavljaju deca, koji će umreti zbog izloženosti duvanskom dimu.

Broj osoba koje godišnje umiru zbog globalne epidemije upotrebe duvana mogla bi da se poveća na osam miliona do 2030. godine, 80% umrlih biće iz slabo i srednje razvijenih država.

Pošto je usmrtila 100 miliona ljudi u 20. veku, upotreba duvana mogla bi da ubije jednu milijardu ljudi u 21. stoleću.

Ove obaveze uključuju:

 • zaštitu politika javnog zdravlja od komercijalnih i drugih sličnih interesa duvanske industrije;
 • usvajanje mera u politici cena i poreza radi smanjenja zahteva za duvanom;
 • zaštita ljudi od izloženosti duvanskom dimu;
 • regulisanje sadržaja duvanskih proizvoda;
 • regulisanje obelodanjivanja podataka o duvanskim proizvodima;
 • regulisanje pakovanja i obeležavanja duvanskih proizvoda;
 • upozoravanje ljudi na opasnosti od duvana;
 • zabrana reklamiranja, promocije i sponzorstva duvanske indsutrije;
 • obezbeđivanje pomoći pušačima da prekinu svoju zavisnost od duvana;
 • zabrana prodaje maloletnicima i od strane maloletnika i
 • podrška ekonomski održivim alternativnim kulturama umesto gajenja duvana.

Uplitanje duvanske industrije (Tobacco industry interference)

Kampanje se fokusiraju na razotkrivanje i suprotstavljanje bezobzirnim i agresivnim pokušajima duvanske industrije da minira Okvirnu konvenciju o kontroli duvana SZO, jer predstavljaju ozbiljnu pretnju javnom zdravlju.

U pokušaju da, na primer, spreče usvajanje slikovnih zdravstvenih upozorenja na pakovanjima duvanskih proizvoda, industrija od nedavno primenjuje novu taktiku tako što podnosi tužbe protiv država zbog kršenja bilateralnih trgovinskih ugovora, tvrdeći da slikovna upozorenja narušavaju pravo kompanija da koriste svoje zakonski registrovane marke duvanskih proizvoda.

Istovremeno sa ovim pokušajima da omalovaži Okvirnu konvenciju, duvanska industrija nastavlja borbu na drugim frontovima, posebno protiv zabrane pušenja na svim zatvorenim javnim i radnim mestima, koju zakonski uvodi sve više država, kao i protiv zabrane reklamiranja i promocije duvanskih proizvoda i sponzorstva duvanske industrije.

Linkovi:


Izvor: Zavod za javno zdravlje Sombor

Ilustracija: Rezultati petog talasa istraživanja o efektima primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html