Potpuna zabrana pušenja na svim javnim i radnim mestima

Potpuna zabrana pušenja na svim javnim i radnim mestima

U osnovne odredbe novog Zakona o duvanu koji priprema Ministarstvo finansija biće ugrađeno sve što je predviđeno novom Direktivom EU o proizvodnji i predstavljanju duvanskih proizvoda.

Ta direktiva, ukratko, podrazumeva sledeće stavke:

  • Pušenje na radnom i javnim mestima biće potpuno zabranjeno. Pravila za pakovanje i izgled kutija biće značajno stroža. Zabraniće se proizvodnja slim cigareta i onih sa ukusom mentola, a upozoravajuće slike o štetnosti duvana na svakoj paklici biće obavezne. Uvešće se i veća kontrola elektronskih cigareta. 
  • Kao jedna od 170 potpisnica Okvirne konvencije Svetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana, Srbija sad i kao kandidat za EU ima obavezu da u naredne dve godine usaglasi zakone o kontroli duvana sa novim pravilima. Ta tema je deo Poglavlja 28 u pregovorima o pristupanju EU.
  • Za razliku od sadašnjeg, prelaznog rešenja, po kojem ugostiteljski objekti mogu da biraju da li će biti pušački ili nepušački ili pola-pola, ako su veći od 80 metara kvadratnih, po novim pravilima tu neće moći da se uživa u cigareti. Tako je i u okruženju, od Hrvatske do Albanije.

- Neophodno je oformiti multisektorski savet za kontrolu duvana, zabraniti pušenje i u ugostiteljskim objektima, povećati porez i akcize na duvanske proizvode, jer takva mera značajno smanjuje pušenje u populaciji mladih i siromašnih, uvesti slikovna upozorenja na paklicama, ali i regulisati upotrebu elektronske cigarete - kaže Srmena Krstev, predsednica republičke Komisije za prevenciju upotrebe duvana.

Na budućim pakovanjima cigareta, prema direktivi EU, nalaziće se obavezna upozorenja o štetnosti duvana sa slikom i tekstom koja pokrivaju 65 odsto prednje i zadnje strane paklice. Na polovini bočnih strana nalaziće se takođe zdravstvena upozorenja, kao što su "pušenje ubija - prestani sada", "duvanski dim sadrži više od 70 supstanci koje uzrokuju rak", što zamenjuje postojeće upozorenje o nivou katrana, nikotina i ugljen-monoksida.

Promene u zakonu:

  • U ugostiteljskim objektima biće potpuno zabranjeno pušenje
  • Na svakoj paklici moraće da bude slika koja dočarava posledice pušenja, recimo zastrašujuć snimak pluća
  • Zabranjuju se slim i cigarete sa mentolom
  • E-cigareta mora biti zabranjena svugde gde nije dozvoljeno ni pušenje "obične"

Izvor: Novosti
Foto: Galerija PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari