Akcija u BiH - na granici otkrili GMO soju

Akcija u BiH - na granici otkrili GMO soju

Inspekcijski organi BiH na granici su zaustavili šlepere koji su pokušali uvesti zabranjenu genetski modifikovanu sojinu sačmu


Ovaj proizvod se upotrebljava u ishrani stoke i peradi, pa se strahuje da su genetski modifikovane supstance dospele i do proizvoda životinjskog porekla koji se koriste za ljudsku ishranu, piše "Dnevni avaz".

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak rekao je da je afera otkrivena pre desetak dana, kada je na graničnom prelazu Orašje primećen enorman uvoz sojine sačme, zbog čega je odlučeno da budu uzeti uzorci iz svakog desetog šlepera i da budu poslati u Federalni zavod za poljoprivredu u Sarajevu.

Tirak je rekao da je svaki kontrolisan uzorak, njih petnaestak, pozitivan na genetski modifikovane organizme zbog čega je naređeno carinicima i graničnim prelazima da kamioni moraju čekati dok ne bude utvrđeno stanje.

Prema njegovim rečima, verovatno je reč o dobro organizovanom lancu uvoza, s obzirom na to da su, kada je naređeno uzimanje uzoraka na graničnom prelazu Orašje, uvoznici sporne soje masovno pokušavali uvoz na prelazu Gradiška, ali kada su i tu počeli da uzimaju uzorke, ponovo su pokušavali preko Orašja.

Tirak je rekao da je roba iz Latinske Amerike, odnosno Brazila, u velikim količinama dopremljena do slovenačke luke Kopar, a razne firme iz regiona dalje se pojavljuju kao distributeri, izvoznici, uvoznici.

- Budući da je uzorak uziman sa svakog desetog šlepera, a da su ostale količine sojine sačme već uvezene na tržište BiH, izdaću naredbu za unutrašnju kontrolu kako bi bilo utvrđeno kome su uvoznici dalje prodali sporni proizvod - naglasio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Tirak poziva na oprez one koji kupuju sojinu sačmu i ističe da im reper treba biti cena, s obzirom na to da je ona genetički modifikovana i do dva puta jeftinija od prirodne.

On je istakao da u BiH nije dozvoljen uvoz genetski modifikovane hrane za životinje, a da će sporne količine sojine sačme biti uništene, odnosno vraćene odakle su i došle.

Tirak je rekao da će inspekcijski organi učiniti sve da pronađu uvezene količine, da istraže način i motiv uvoza, te ima li elemenata krivičnog dela, a ako namere budu svesne, uključiće i organe gonjenja.

Izvor: Srna

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari