Berlinska deklaracija 2018: Nastavite sa obazrivim pristupom prema GMO

Berlinska deklaracija 2018: Nastavite sa obazrivim pristupom prema GMO

Na njihovoj devetoj zajedničkoj evropskoj konferenciji regija bez GMO, održanoj u Berlinu 7. septembra 2018. godine, Mreža je usvojila sledeću deklaraciju;

Nastavite sa obazrivim pristupom prema GMO

Održavanje većine evropskih država članica i regija - sa svega nekoliko izuzetaka- bez kultivacije genetički modifikovanih organizama (GMO) tokom poslednjih nekoliko decenija pokazalo se da ima značajnu prednost za evropske poljoprivrednike, kao i za biodiverzitet i plodnost zemljišta. Potrošači su sigurni u kvalitet proizvoda bez GMO. Na evropskom tržištu je u stalnom porastu dobrovoljno označavanje proizvoda životinjskog porekla koji su proizvedeni bez upotrebe genetički modifikovanih sastojaka za ishranu, oznakom bez GMO. Ovaj razvoj bi se dalje olakšao uvođenjem zajedničkih standarda za praćenje i obeležavanje za evropsko tržište kao celinu.

Pored toga, obeležavanje oznakom bez GMO dovelo je do povećane potražnje za proteinima biljnog porekla, koji se proizvode u regionu, što ima brojne prednosti za regionalnu ekonomiju, rotaciju useva i plodnost zemljišta. Koncept regija bez GMO se pokazao vrlo uspešnim. Ovo se ogleda i u stalnom porastu broja evrposkih regija koje učestvuju u Mreži regija bez GMO. Regionalna saradnja sa organizacijama poljoprivrednih proizvođača, preduzećima i nevladinim organizacijama duž čitavog lanca poljoprivrede i vrednosti hrane, predstavlja jaku i čvrstu osnovu za ovaj regionalni pokret koji obuhvata veoma širok spektar različitih političkih aktera i društava.

Nedavna tehnička dostignuća u oblasti "uređivanja gena" koja omogućavaju izmenu genoma biljaka  životinja (kao i ljudi), dovode u pitanje primenjivost važećeg regulatornog okvira. Pozdravljamo nedavno razjašnjenje ovih pitanja od strane Evropskog suda pravde (ECJ, C-528/16). Želimo da naglasimo da - u skladu sa presudom Evropskog suda pravde - regulisanje svih GMO i metoda genetskog inženjeringa podleže predostrožnim procenama rizika i transparentnim procedurama odobravanja, kao i obavezama obeležavanja i sledljivosti, u skladu sa zakonskim propisima o GMO.

Organizmi proizvedeni novim tehnikama genetskog inženjeringa stoga su jasno GMO i moraju biti obeleženi kao takvi unutar Evropske unije. U mnogim zemljama izvan Evropske unije pravni status takvih GMO je nejasan i od vitalnog je značaja za Mrežu evropskih regija bez GMO da se osiguraju da uvoz iz takvih zemalja ne sadrži GMO, ili da je odobren i jasno obeležen. Da bi se ovaj zadatak ispunio, Mreža poziva na javni međunarodni registar svih objavljenih GMO u svetu. Postojeći registar Klirinške kuće za biološku bezbednost koji je nastao kao deo Kartagenskog protokola o biološkoj bezbednosti konvencije o biološkoj raznovrsnosti (CBD) predstavlja odgovarajući okvir za ovaj zadatak.

Članovi Mreže regija bez GMO bi posebno izrazili svoje snažne rezerve prema takozvanim "gene drive" aplikacijama koje imaju za cilj da promene genetske osobine cele populacije biljaka i životinja. Mi smo posvećeni sprečavanju uvođenja "gene drive" tehnologija u naše okruženje. Pozivamo i nacionalne vlade i Evropsku uniju da se obavežu na usvajanje moratorijuma na takve "gene drive" tehnologije na svojim teritorijama. Takođe ih pozivamo da pokrenu i promovišu takav moratorijum na međunarodnom nivou, odnosno u kontekstu Konvencije o biološkom diverzitetu (CBD) i u okviru Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN).

S obzirom na značajnu koncentraciju tržišne i istraživačke moći u poslovima zasada i agrohemije tokom proteklih decenija, vidimo potrebu za povećanjem učešća javnosti u održavanju i razvoju semena bez GM, istraživanju i agrikulturalnim metodama. Germplazmu svih biljaka i životinja treba držati u domenu javnosti i održavati kao jedno od najvrednijih javnih dobara čovečanstva. Javna ulaganja u istraživanje i razvoj poljoprivrede treba da garantuju da čitav niz opcija potrebnih za rešavanje sadašnjih i budućih izazova za poljoprivredu, proizvodnja hrane i upravljanje izvorima i dalje ostanu na raspolaganju javnosti. Mi se zalažemo da doprinesemo ponovnom rađanju javnog istraživanja i razvoju javnih dobara za buduće generacije.

Berlin, 7. septembar 2018. godine 

IZVORNI DOKUMENTI

 


ARHIVA PPNS 

Zašto je Španija najveći proizvođač GMO u Evropi? Zato što su pod Frankovim režimom ućutkani društveni pokreti! Zašto je Crna Gora u tišini promenila Zakon o GMO? Zato što su pod tamošnjim režimom ućutkani društveni pokreti! - pitanja su i odgovori koje je u pismu javnosti potpisala doc. dr Tatjana Brankov, autorka knjige "Hrana budućnosti ili bioteririzam" koja je doktorirala na temu GMO.

- Članstvo u STO, EU, napredak u pregovaračkom procesu ili članstvo u NATO-u nije indikator stepena razvijenosti demokratije u jednom društvu. Treba da insistiramo na očuvanju domaće semenarske industrije. Seme je simbol slobode, prva i poslednja linija odbrane od GMO, nedvosmislena ja Brankov.

DETALJNIJE:

 

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO
PREPORUKA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

DetaljnijePPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html