Cela EU da bude zona bez GMO - ministar poljoprivrede Mađarske

Cela EU da bude zona bez GMO - ministar poljoprivrede Mađarske

Mađarska će pokrenuti inicijativu stvaranja alijanse zemalja članica Evropske Unije koja za cilj ima odbacivanje upotrebu GMO u poljoprvredi, sa ciljem da cela EU postane zona bez GMO useva.

Mađarski ministar poljoprivrede Šandor Fazekaš je ovo izjavio na svetskom Forumu za hranu i poljoprivredu u Berlinu. Fazekaš je rekao da zemlje koje se zalažu za poljoprivredu bez GMO moraju da uđu u alijansu jer "želimo da održimo našu hranu i našu životnu okolinu zdravom, a ubeđeni smo da poljopriveda EU i Mađarske može da ostane konkurentna korišćenjem konvencionalnih useva i konvencionalne stočarske proizvodnje".

Ministar poljoprivrede je izjavio da su mađarski interesi ispunjeni kada je prošlo glasanje u Evropskom parlamentu, čime je omogućeno da svaka od zemalja članica individualno zabrani uzgajanje GM useva. "Naročito je bitan strateški interes Mađarske koji je obuhvaćen i Ustavom, čime se takođe obezbeđuje poljoprivreda bez GMO".

U razgovorima koji su trajali preko četiri godine, Mađarska se uvek zalagala za rešenja kojima se obezbeđuje efektivna zabrana gajenja GMO. Zakon je podržalo 480 članova Evropskog parlamenta, dok je 159 glasova bilo protiv zakona, a 58 je bilo uzdržanih.

Vlade koje su za GMO, kao što su Velika Britanija i Holandija, želele su više vrsta i sorti GMO (za koje je dozvoljeno gajenje) na svojim njivama. Ali, njihovi neistomišljenici, kao što su Francuska, Nemačka, Luksemburg i Austrija, sprečili su ih stvaranjem dovoljne većine koja je bila potrebna u Briselu za odobravanje Zakona. Ove države su, zajedno sa Bugarskom, Grčkom, Mađarskom, Poljskom i Italijom usvojile bezbedonosne mere kojima se zabranjuje uzgajanje GM useva na njihovim teritorijama. Sada su zemlje članice EU u mogućnosti da ograniče ili u potpunosti zabrane uzgajanje određenih GM useva na svojoj teritoriji, čak iako Brisel da zeleno svetlo za njihovo uzgajanje.

Prevod: Bogdan Cekić
Izvor: hungarytoday.hu 

* * *

PPNS/DOKUMENTI/STRANI IZVORI: The Fundamental Law of Hungary

(Izvod)

Član 20.

(1) Svako ima pravo na fizičko i mentalno zdravlje.
(2) Mađarska će promovisati ostvarivanje prava navedenih u stavu (1) obezbeđujući da njena poljoprivreda ostane bez ijednog genetički modifikovanog organizma, omogućavajući pristup zdravoj hrani i vodi za piće, upravljajući industrijskom bezbednošću.

Ustav je osnovni zakon države, pravna norma najvišeg nivoa u Mađarskoj. Sadrži najvažnije propise koji se odnose na strukturu i funkcionisanje države. Pošto je Ustav najviša norma, u Mađarskoj ne može da se donese zakon koji stoji u suprotnosti sa njegovim sadržajem. Ustav je temelj mađarskog pravnog sistema. Ovaj ustav i zakonska regulativa su obavezujući za sva lica.


GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)  

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html