EP odbio plan EK da odobri GMO proizvode!

EP odbio plan EK da odobri GMO proizvode!

Evropski parlament na plenarnoj sednici u Strazburu nije prihvatio plan Europske komisije da odobri pet GMO proizvoda, a parlamentarcu su ponovili svoj poziv Komisiji da izmeni proceduru odobravanja genetički modifikovanih proizvoda, izvestio je Europski parlament u četvrtak.

Evroparlamentarci su izglasali prigovore stavljanju na tržište semena GM kukuruza Syngenta Bt11 i Dupont 1507, produžetak odobrenja za seme i proizvode od GM kukuruza MON 810 (Monsanto) koji je već prisutan na tržištu EU, kao i na stavljanje na tržište GM pamuka otpornog na glifosat jer, smatraju poslanici, procena rizika koju je sprovela Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) nije celovita, a preporuke za upravljanje rizikom koje je iznela Komisija nisu odgovarajuće.

Pet neobvezujućih rezolucija predložili su poslanici iz više klubova: Zelenih, Evropske narodne stranke, Progresivnog saveza socijalista i demokrata, Evropska ujedinjene levice - Nordijske zelena levice i kluba poslanika Evrope slobode i demokratije.

Poslanici su izrazili zabrinutost da bi kukuruz Bt11 i 1507 mogao da ugrozi vrste leptira i moljaca koje nisu štetne po useve i dovode u pitanje Efsin koncept "prihvatljivog lokalnog mortaliteta" tih vrsta. Poslanici takođe ocenjuju da u proceni EFSA semena kukruruza MON 810 nedostaju podaci, te upozoravaju da bi moguća kontaminacija useva invazivnim biljkama sa toksinima koji služe kao pesticidi mogla da predstavlja "veliki rizik za poljoprivrednike i životnu sredinu".

Hrvatski poslanik Zelenih Davor Škrlec, ističe kako Zeleni već dugo upozoravaju na neodgovarajuću proceduru odobravanja GMO semena i proizvoda.

"Uzgoj GM kukuruza nosi visok rizik za životnu sredinu i za poljoprivrednike, stvarajući opasne toksine u našem tlu, vazduhu i vodi. Današnjim glasanjem na plenarnoj sednici, koje je usledilo nakon što smo u ponedeljak na Odboru za životnu sredinu, javno zdravlje i sigurnost hrane prihvatili svih pet predloga protiv odobravanja GMO semena i proizvoda, Evropski parlament se po prvi put većinski usprotivio njihovoj kultivaciji, naglasivši pritom kako je predlog Komisije besmislen. Većina država članica i građana Evropske unije protivi se GMO, a to smo danas ovde u velikom broju i potvrdili kako ne želimo uzgoj i uvoz GMO semena i proizvoda na našem tržištu. Zeleni već dugo upozoravaju kako proces autorizacije za GMO ne odgovara svojoj svrsi i stoga treba hitno da se revidira. Dok se to ne dogodi, jedini odgovoran pristup je da se stavi moratorij na sva GMO odobrenja, kako za uvoz, tako i za uzgoj", ocenjuje poslanik Davor Škrlec.

Kancelarija poslanice Marijane Petir (HSS/EPP) u saopštenju povodom izglasavanja prigovora na odluke Evropske komisije podseća da je Evropski parlament već više puta ocenio kako nacrti oavezujućih odluka Komisije prekoračuju ovlašćena predviđena Direktivom 2001/18/EZ.

Evropski parlament smatra da nacrti obavezujućih odluka Komisije nisu u skladu sa pravom Unije jer su nespojivi sa ciljem Direktive 2001/18/EZ Evropskog parlamenta i Veća, koja, u skladu s načelom predostrožnosti, podrazumeva usklađivanje zakona i drugih propisa država članica i zaštitu ljudskog zdravlja i životne sredine kada se u nju namerno uvode GMO ili u svrhu odluka koje obuhvataju GMO na tržište kao proizvoda ili u sastavu proizvoda unutar Zajednice.

U skladu sa članom 26C stavom 2 Direktive 2001/18/EZ uzgoj predmetnih GM sorti kukuruza i pamuka zabranjen je na teritoriji Hrvatske, ali i na teritorijima Austrije, Valonije (Belgija), Bugarske, Kipra, Danske, Francuske, Grčke, Italije, Litvanije, Letonije, Luksemburga, Mađarske, Malte, Holandije, Nemačke (osim u svrhe istraživanja), Poljske, Severne Irske, Slovenije, Škotske i Velsa, napominje se u saopštenju.

"Pozdravljam odluku kojom je teritorija Hrvatske izuzeta od primene ovoga semena, a posebno mi je drago da su takve odluke donele i nama susedne države članice EU. To samo potvrđuje kako je inicijativa za proglašenje područja Alpe-Adria slobodnim od GMO koju zagovaram već duže od decenije i koju sam podigla na evropski nivo - očigledno u praktičnoj primeni. Nama susedne države, kao i Hrvatska, prepoznaju važnost zaštite svoje tradicionalne proizvodnje hrane visokog kvaliteta. Hrvatska je ovde sigurno na pravom putu te treba tu prednost isticati i osigurati dodatnu vrednost za svoje proizvode i kao takve ponuditi ih u turizmu“, smatra Petir.

Poslanica Biljana Borzan (SDP/S&D) je u ponedeljak, nakon što je Odbor za životnu sredinu, zdravlje i sigurnost hrane Evropskog parlamenta izglasao prigovore na pet GMO proizvoda koje planira da odobri Evropska komisija, u svom saopštenju istakla važnost direktive koja omogućuje Hrvatskoj da se izuzme iz odobrenja za uzgoj GMO.

"Današnji prigovori ne mogu da zaustave odobrenja i zato do punog izražaja dolazi važnost direktive o uzgoju GMO koju smo izglasali 2014. Naime, dozvole za uzgoj neće da vredi za teritoriju Republike Hrvatske jer ona po tom evropskom zakonu ima pravo da se izuzme iz odobrenja. Vlada samo mora na vreme da koristi tu mogućnost. Čak devetnaest država članica EU ne želi uzgoj GMO, a među njima su svi naši susedi", kazala je Borzan koja je sudelovala u izradi direktive iz 2014. godine.

Obrada: PPNS
Izvor: HINA 

СУ

PPNS/O GMO/EVROPA "SUĐENJE" MONSANTU U HAGU - NA INICIJATIVU NAUČNIKA I EKOLOGA (VIDEO) 

PRVI PRVI NA SKALI Karta Srbija bez GMO

DEKLARACIJA "MI NE ŽELIMO GMO NA NAŠOJ TERITORIJI!" - AUTOR PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

PPNS O GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 
 
PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html