Hrvatska zajednica županija za zabranu upotrebe GMO u Hrvatskoj

Hrvatska zajednica županija za zabranu upotrebe GMO u Hrvatskoj

Sve hrvatske županije zabranile su upotrebu semena genetski modifikovanih organizama /GMO/ i njihovih sastavnih delova, te proizvodnju genetski modifikovne hrane.

Predsednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić rekao je da takva hrana nije zdrava za ljudski organizam i naveo da je stav županija da ništa genetski modifikovano nije potrebno jer postoji kvalitetna domaća proizvodnja.

"Samo se tako može postići zdrava i sigurna okolina za lokalno stanovništvo i, što je još važnije, osigurati budući razvoj naše dece", istakao je Tolušić,

Hrvatska zajednica županija pozdravila je i inicijativu Evropske komisije o izmenama uredbe kojoj bi se omogućilo da Hrvatska na cielom državnom područiju zabrani upotrebu GMO-a, prenieli su hrvatski mediji.

Izvor: Srna/021.rs

* * *

SVE ŽUPANIJE SU ZABRANILE SJEME IZ GMO

Posljednjih mjeseci sve se glasnije govori o vrlo važnim pregovorima koje Europska unija vodi sa Sjedinjenim Američkim Državama oko TTIP-a, Transatlantskog sporazuma o slobodnoj trgovini, čiji je cilj osnivanje najveće zone slobodne trgovine u svijetu koja bi tako obuhvatila više od 800 milijuna potrošača. Prijepori se vode oko mogućnosti uvođenja genetski modificiranih usjeva i obveze označavanja genetski modificirane ljudske i životinjske hrane na policama trgovina čemu se SAD protivi, a što je od 2008. godine strogo regulirano u Europskoj uniji radi zadržavanja visoke razine zaštite okoliša i građana.

Povodom toga u Hrvatskom je saboru sazvana zajednička tematska sjednica četiriju saborskih odbora na kojem će o Inicijativi Europske komisije „Preispitivanje postupaka odlučivanja o GMO-u“ raspravljati i predstavnici Hrvatske zajednice županija.

Sve hrvatske županije zabranile su upotrebu sjemena iz GMO-a i njihovih sastavnih dijelova te proizvodnju genetski modificirane hrane, a većina ih je u potpunosti zabranila sijanje, proizvodnju GM proizvoda i stavljanje u promet GMO-a čime su dobile status GMO free županija.

- Stav hrvatskih županija jasan je i jedinstven. Uz kvalitetnu hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju, čija su okosnica obiteljska poljoprivredna gospodarstava, ništa genetski modificirano nije nam potrebno. Poznato je da takva hrana nije dobra za ljudski organizam. Budućnost naše poljoprivrede je održivost, ekološka proizvodnja i kontrolirano porijeklo. Samo se tako može postići zdrava i sigurna okolina za lokalno stanovništvo i, što je još važnije, osigurati budući razvoj naše djece. – ističe predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić.

Budući da je Europska komisija pokrenula spomenutu Inicijativu zbog mišljenja da je odlučivanje na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini najvažniji okvir za rješavanje pitanja povezanih s uzgojem GMO-a, Hrvatska zajednica županija pozdravlja izmjene Uredbe kojima bi se omogućilo da Republika Hrvatska na cijelom državnom području zabrani upotrebu GMO-a koji su odobreni i na razini Europske unije.

Hrvatska zajednica županija broji 20 županija i njihovih župana te Grad Zagreb koji zajednički, bez obzira na političku pripadnost, aktivno rade na promicanju ustroja regionalne samouprave te na poticanju i potpori ravnomjernog gospodarskog i društvenog razvitka svih županija. Kroz Hrvatsku zajednicu županija žele komunicirati prema upravnim tijelima, izvršnoj vlasti i javnosti te ojačati sustav koji zajednički grade niz godina, a sve sa ciljem funkcionalne decentralizacije Republike Hrvatske. Predsjednik Hrvatske zajednice županija je župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić (HDZ), a potpredsjednik župan Varaždinske županije Predrag Štromar (HNS).

O Hrvatskoj zajednici županija

Izvor: regionalexpress.hr

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html