Počinje promet GMO u RS?

Počinje promet GMO u RS?


BANJALUKA - U Republici Srpskoj u planu su izmene Zakona o genetički modifikovanim organizmima (GMO) kojima se dozvoljava promet GM soje i njenih proizvoda za životinjsku ishranu.
 
Kako se navodi u obrazloženju Nacrta zakona, koji će se pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske naći na narednoj sednici, promet će se odvijati u strogo kontrolisanim uslovima uz prethodno pribavljeno odobrenje resornog ministarstva.

 
Tako je onaj koji stavlja u promet GMO soju dužan da uspostavi sistem sledivosti i postupke na osnovu kojih se mogu identifikovati subjekti od kojih nabavlja, odnosno kojima je isporučio GM soju i proizvode od GM soje.
 
Pet godina mora da vodi evidenciju koja omogućava praćenje i identifikaciju onih od kojih je nabavljena ili kojima je isporučena GM soja i proizvodi od GM soje.
 
"Subjekat koji stavlja u promet genetički modifikovanu soju i proizvode od genetički modifikovane soje odgovoran je za štetu nanesenu ljudima, imovini i životnoj sredini, koja nastane njenim stavljanjem u promet", stoji u Nacrtu zakona.
 
Postupak za stavljanje u promet soje se pokreće podnošenjem zahteva Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a ako su ispunjeni svi uslovi, ministar donosi odobrenje.
 
Ministarstvo vodi registar izdatih odobrenja za stavljanje u promet GM soje i proizvoda od GM soje.
 
"Primena ovog zakona će omogućiti potrošačima da izvrše izbor u vezi s hranom za životinje koju upotrebljavaju za njihovu ishranu, a to se posebno odnosi na genetski modifikovanu hranu, koja će, ukoliko prođe veoma složenu proceduru procene rizika i odobravanja u Evropskoj uniji, prema odredbama ovog zakona morati biti jasno obeležena, tako da će potrošači moći da zaštite svoje osnovno pravo na izbor, tj. moći će da sami donose odluku da li žele ili ne žele da kupuju hranu za životinje koja sadrži genetski modifikovane organizme", navodi se u obrazloženju zakona.
 
Stojan Marinković, poljoprivrednik i predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, mišljenja je da je relativno kratak period upotrebe GMO useva i kultura da bi se moglo doći do zaključka kakve su posledice po konačnog konzumenta i čoveka.
 
Kaže kako su pojedini herbicidi koji se koriste kod uzgoja GMO kulture opasniji od samog proizvoda.
 
- Na primer, poznato je da su ostaci glifosata, herbicida koji se koristi u zaštiti GM soje protiv korova, izvor kancerogenih oboljenja za konzumenta, kaže Marinković.
 
Prema njegovim rečima, u ishrani životinja se godinama koriste genetski modifikovani organizmi, te da je to gotovo nemoguće kontrolisati.
 
- Dobar deo GMO soje iz uvoza dolazi do naših životinja kroz smese i druge proizvode, a mi na to ne možemo uticati. Ono što je apsurdno je da je dozvoljen promet soje, a da nije dozvoljena njena proizvodnja, zaključio je Marinković.
 
Foto: N. N.
Dejan Tovilović
Izvor: Nezavisne


ARHIVA PPNS


PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO


Zašto je Španija najveći proizvođač GMO u Evropi? Zato što su pod Frankovim režimom ućutkani društveni pokreti! Zašto je Crna Gora u tišini promenila Zakon o GMO? Zato što su pod tamošnjim režimom ućutkani društveni pokreti! - pitanja su i odgovori koje je u pismu javnosti potpisala doc. dr Tatjana Brankov, autorka knjige "Hrana budućnosti ili bioteririzam" koja je doktorirala na temu GMO.

- Članstvo u STO, EU, napredak u pregovaračkom procesu ili članstvo u NATO-u nije indikator stepena razvijenosti demokratije u jednom društvu. Treba da insistiramo na očuvanju domaće semenarske industrije. Seme je simbol slobode, prva i poslednja linija odbrane od GMO, nedvosmislena ja Brankov.

DETALJNIJE:

 

PREPORUKA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije 

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari