Predlogom Brisela o GMO svi nezadovoljni

Predlogom Brisela o GMO svi nezadovoljni

Evropska komisija 22. aprila je predožila izmenu propisa o uvozu genetski modifikovanih organizama kojom je izazvala gnev i pobornika lakšeg uvoza - SAD i industrije - i aktivista za zabranu genetski modifikovanih proizvoda. Reformom bi se olakšao uvoz u EU, iako bi procedure bezbednosne provere opstale, a istovremeno bi se zemljama članicama dala mogućnost da zabrane uvoz na svojoj teritoriji. Ovakvo rešenje nedavno je usvojeno za uzgoj GMO.

Predlog je odraz želje predsednika Komisije Žana-Kloda Junkera da bolje "uzme u obzir zabrinutost" država i evropskih građana, istakla je komesarka Margrete Vestager na konferenciji za novinare.

Evropska komisija je ovim predlogom, međutim, izazvala jednoglasno protivljenje zainteresovanih strana.

Proizvođači genetski modifikovanih organizama i predstavnici poljoprivredno-prehrambenog sektora koji se bave GM smatraju da je ovde reč o prepreci za poslovanje, dok su aktivisti za zaštitu životne sredine optužili Brisel da izbegava odgovornost.

Američki predstavnik za međunarodne trgovinske pregovore Majkl Froman izdao je saopštenje u kojem je izrazio "živo nezadovoljstvo".

"Predložiti ovakav vid restriktivne akcije u oblasti trgovine nije konstruktivan", u trenutku kada SAD i EU pregovaraju o opšežnom spoljnotrgovinskom sporazumu, rekao je on.

Svaka zemlja može da kaže stop za GMO

Reforma predviđa da se zadrži sadašnji sistem kojim bi Evropska komisija morala evropsku teritoriju da otvori za uvoz genetski modifikovanih organizama ukoliko se tome ne usprotivi većina zemalja, kao i ukoliko Agencija za bezbednost hrane proceni da nisu rizični.

Promena je što bi države članice imale mogućnost da odbiju korišćenje genetski modiikovanih organizama na svojoj teritoriji ukoliko za to navedu "legitimne razloge".

EU je prošlog meseca usvojila sličnu reformu u oblasti uzgoja genetski modifikovanih organizama. U EU se gaji samo jedna GM kultura, Monsantov hibrid kukuruza Mon 810.

O predlogu u vezi sa uvozom GMO će pregovarati države članice i Evropski parlament.

Evropska komisija predviđa da bez daljeg oklevanja deblokira odobrenja za 17 genetski modifikovanih organizama za ispašu, koji su na čekanju od 2013. godine, tvrdi jedan evropski izvor.

Prema sadašnjim propisima 58 genetski modifikovanih organizama dobilo je dozvolu za uvoz u EU, uglavnom za ishranu životinja. Evropska komisija je svaki put morala da preseče u donošneju odluke jer nije bilo konsenzusa među članicama. U proseku je 40% bilo za, 35% protiv, a 20% uzdržano.

Prema američkim nadležnim službama, EU je 2014. godine iz SAD, Argentine, Brazila i Kanade uvezla genetski modifikovanih proizvoda u vrednosti od 3,1 milijarde evra.

Brisel sam protiv svih

Pet ekoloških organizacija, uključujući Grinpis i Prijatelje Zemlje, optužili su predsednika Evropske komisije Junkera da je prekršio obećanje o povećanju demokratičnosti u dosijeu GMO naspram pritisaka multinacionalnih kompanija, među kojima je posebno aktivan američki gigant Monsanto.

Grinpis je ukazao na rizik da se "interesi Evropljana žrtvuju na oltaru sporazuma o slobodnoj trgovini sa SAD".

Komisija "seje razdor" da bi joj "ruke bile slobodne", optužuje evropski poslanik iz francuske partije Zelenih Žoze Bove.

Sa druge strane, industrijsko Udruženje biotehnoloških zasada USBCA je u ime američkih proizvođača ocenilo da predlog donosi "fragmentaciju" jedinstvenog tržišta. Tu postoji opasnost od žalbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

"Američka administracija je protiv ovog projekta reagovala na svim nivoima u Briselu", rekao je za AFP jedan izvor blizak ovom dosijeu.

Glavni poljoprivredni lobi u EU Kopa Kodžeka (Copa-Cogeca) i još 13 udruženja poljoprivredne industrije u Evropi pozvali su da se odustane od ove reforme imajući u vidu zavisnost evropskog uzgoja od GM hrane za stopku i rizik narušavanja konkurencije.

Ovo pitanje je i seme razdora u samoj Komisiji, iako je, kako navodi taj izvor AFP-a, Junker "odlučio da pojača pritisak da bi se rešio ovog vrućeg krompira".

Evropski komesari iz socijalističkih partija francuske i Malte Pjer Moskovici zadužen za ekonomska i finansijska pitanja i Karmenu Vela u čijoj nadležnosti je životna sredina, ocenili su da plan refome ne pruža dooljne pravne garancije za države koje odluče da zabrane korišćenje GMO.

Sa druge strane, švedska komesarka iz redova liberala Sesilija Malmstrem zaužena za trgovinu i nemački konzervativac Ginter Etinger zaduzen za digitalnu ekonomiju ui društvo smatraju da zemlje ne bi trebalo da imaj pravo na izuzeće.

Takva mogućnost bi bila problem za mnoge vlade, koje bi se našle u rascepu između obećanja u pogledu životne sredine i podrške sektorima u kojima se koriste GMO, rekao je jedan izvor blizak dosijeu.

Izvor: AFP
Ilustracija: Shutterstock


PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html