Pukotine u EU: Ko okreće leđa GMO?

Pukotine u EU: Ko okreće leđa GMO?

Američka korporacija Monsanto potvrdila je da će uvažiti zahteve Grčke i Letonije da ih se izuzme iz dogovora o slobodnom korišćenju GMO semena u EU.

Članice EU takva izuzeća mogu da traže prema novim evropskim propisima potpisanima u martu 2015. Iako je za odobravanje zahteva zvanično nadležna Evropska komisija, oni se prema dogovoru s SAD-om moraju uputiti i samim proizvođačima, objavio je Euractiv. .

Objašnjavajući da će poštovati želju Grčke i Letonije, Monsanto je izjavio i da te dve zemlje ignorišu nauku.

GMO seme uveliko se koristi u Americi i Aziji, ali u Evropi se sada sme koristiti samo Monsantova MON810 sorta kukuruza, jer je protivljenje građana u skoro svim članicama preveliko.

Francuska i Nemačka se zvanično protive korišćenju GMO sorti, Velika Britanija smatra da je to u redu, škotska vlada se protivi i tako redom.

Američka vlada i industrija GMO sorti traže od EU da potpuno otvori tržište u sklop planiranog sporazuma o slobodnoj trgovini TTIP.

Evropska komisija u četvrtak je potvrdila da su dosad samo Letonija i Grčka tražile da im se dopusti da iskoriste mogućnost izuzeća.

U formalnom odgovoru Monsanta Letoniji, koji citira Reuters, korporacija kaže da se zahtev tamošnje vlade “kosi sa naučnim konsenzusom o sigurnosti MON810 i podriva taj konsenzus”.

Monsanto u Evropi prodaje neznatnu količinu svojih proizvoda, tako da izuzeća neće imati bitnog utiecaja na njihovo poslovanje.

Kukuruz MON810 u EU se prema poslednjim podacima koji su još iz 2012. uzgajao na ukupno 129.000 hektara i to samo u Španiji.

Izvor: Euroactiv
 

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari