Vakcina ’sputnjik v’ ne sadrži GMO, već komponente koje oponašaju antigene

Vakcina ’sputnjik v’ ne sadrži GMO, već komponente koje oponašaju antigene

MOSKVA - Ruska vakcina protiv Kovid-19 "Sputnjik V" ne sadrži komponente koje se koriste za mikročipovanje ljudi, izjavio je direktor Instituta za transplantacionu medicinu i biotehnologiju univerziteta "Sečin" Vadim Tarasov.

Prema njegovim rečima, tehnologija uvođenja čipova kroz vakcinu trenutno ne postoji, preneo je Sputnjik.

"Naravno, nije bilo nikakvog čipovanja, ništa slično nije rađeno", naveo je on i dodao da je to u osnovi nemoguće, jer kao deo stvaranja vakcine trenutno ništa tako slično ne postoji.

"Vakcina nije ništa više nego vakcina, koja je napravljena na poznatoj platformi, iz poznatih elemenata, koji ne mogu da vrše čipovanje ili da započnu bilo kakve zavereničke radnje", naglasio je Tarasov i dodao da ona samo može da pruži sigurnost od kovida.

Na konferenciji organizovanoj uz podršku Stopkoronavirus.ru, Tarasov je razbio još jedan mit vezan za vakcinu protiv Kovid-19 navodeći da "Sputnjik V" ne sadrži genetski modifikovane elemente, koji se obično nazivaju GMO, već sadrži komponente koje oponašaju antigene prisutne u Kovid-19.

stopkoronavirus logotype

Naučnik je podsetio da je proučavanje strukture virusa bilo neophodno kako bi se razumelo koji antigeni izazivaju imuni odgovor i kako bi oni bili reprodukovani u vakcini.

"To je ono što omogućava da vakcina deluje i omogućava pokretanje imunološkog odgovora. Ovde nema genetski modifikovanih elemenata. Nema potrebe za strahom zbog ovoga", rekao je Tarasov.

Prethodno je šef Odeljenja za opštu virusologiju u Saveznom istraživačkom centru za istraživanje i razvoj imunobioloških proizvoda "Čumakov" Ruske akademije nauka Georgi Ignatjev, takođe, izjavio da vakcina koju je razvio njegov centar ne sadrži čip.

Dobrovoljci koji su testirali vakcinu Sputnjik nisu se zarazili

Niko od dobrovoljaca koji su testirali vakcinu Sputnjik pet u prvoj fazi nije oboleo od kovida 19, rekao je Tarasov.

"Prošlo je pola godine od trenutka sprovođenja testiranja. U kontaktu smo sa dobrovoljcima, redovno pratimo njihovo stanje. Do sada niko nije inficiran", rekao je Tarasov.

On je objasnio slučajeve ponovne zaraze virusom korona, nakon vakcinisanja Sputnjikom pet, time što procedura nije bila do kraja obavljena, prenosi sajt " Stopkoronavirus.ru ".

"Pacijent nije primio još jednu dozu, kako je planirano i samim tim organizam nije stvorio otpornost na kovid 19", rekao je Tarasov.

Klinička testiranja vakcine sputnjik pet počela su na Univerzitetu "Sečin" 18. juna, podseća Sputnjik.

Tokom ispitivanja u kojima je učestvovalo 38.000 dobrovoljaca potvrđena je bezbednost vakcine. Saopšteno je da je kod svih stvoren imunitet na infekciju.

Ministarstvo zdravlja Rusije u avgustu je registrovalo vakcinu protiv virusa korona Sputnjik pet, čime je postala prva u svetu takve vrste.

Na vakcini Sputnjik pet radili su Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" i Ruski fond za direktne investicije.

Ruski državni naučni centar za virusologiju i biotehnologiju „Vektor“, pored već registrovane vakcine protiv virusa korona „EpiVakKorona“, razvija još tri vakcine, saopštila je pres služba Rospotrebnadzora.

„Još tri vakcine su pokazale da su perspektivne i trenutno se nalaze u fazi razvoja. To su rekombinantne vakcine na bazi virusa vezikularnog stomatitisa, virusa gripa A i virusa morbila“, navodi se u saopštenju, koje prenosi Sputnjik.

Pored toga, danas počinje testiranje vakcine „EpiVakKorona“ na dobrovoljcima, uzrasta od 18 godina.

Ministarstvo zdravlja Rusije je 16. novembra izdalo dozvolu centru za sprovođenje postregistracionih studija vakcine „EpiVakKorona“ protiv virusa korona na 150 dobrovoljaca starijih od 60 godina i 18. novembra na tri hiljade dobrovoljaca.

Foto: Sechenov.ru
Video: Sputnik Vaccine
Izvor: Sputnjik, 30. 11. 2020.


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

KRAGUJEVAC BEZ GMO
 PORTAL PPNSFB GRUPA 
SRBIJA BEZ GMO
 FB STRANA


Detaljno o GMO na portalu:


PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić


PREPORUKA PPNS

GM SISTEMI ISHRANE I NJIHOV EKONOMSKI UTICAJ - TATJANA BRANKOV, KOVILJKO LOVRE: ZAVRŠNE NAPOMENEPROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ: VREME GMO JE PROŠLO, DOLAZI VREME GEO - GENETIČKI ’EDITOVANIH’ ORGANIZAMADR STOJKOVIĆ: ZLOUPOTREBA GMO MOGUĆA I SA LJUDSKIM EMBRIONOM (2017); PROTIV GMO - ONO ŠTO NE ZNAMO, NE TREBA DA NUDIMO (2012)


VIKILIKS: SRBIJA - NOVI ZAKON O GMO NE PODLEŽE STO, VLADA OBEĆAVA DA ĆE GA IZMENITI VREMENOM

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html