Prva gradska baštenska zajednica u Novom Sadu

Prva gradska baštenska zajednica u Novom Sadu

Po ugledu na gradove širom sveta, u Novom Sadu je počela sa radom prva urbana bašta. Cilj ove akcije je okupljanje građana koji žele da samostalno proizvode organsko povrće za sebe i svoju porodicu. Urbane bašte nisu samo mesto za proizvodnju bilja već i prostor za odmor od gradske vreve, druženje, učenje i relaksaciju.

Urbana bašta Novi Sad je smeštena na Vidovdanskom naselju i trenutno broji deset članova koji su već krenuli sa proizvodnjom svog prvog organskog povrća. Deo semena za ovu sezonu obezbedio je Institut NS, koji je članovima Urbane bašte poklonio razne sorte velikog broja njihovih povrtarskih, začinskih i cvetnih vrsta.

Ostalo je još malo slobodnih parcela te pozivamo građane, zainteresovane za samostalnu proizvodnju organskog povrća da nam se pridruže. Svi zainteresovani da se priključe našoj baštenskoj zajednici ili saznaju više o radu urbane bašte mogu nam se javiti na i-mejl udruženja poljosvet@gmail.com.

ŠTA SU URBANE BAŠTE, KOME SU NAMENJENE I ČEMU SLUŽE

Urbane bašte se širom sveta, već par decenija unazad, osnivaju od strane udruženja građana a sve veću podršku dobijaju i od gradskih vlasti. Čine ih zemljišne parcele u gradu ili bližoj okolini na kojima građani mogu da provode svoje slobodno vreme u obavljanju baštenskih radova, proizvodnji cveća, povrća i voća bez upotrebe pesticida.

Urbane bašte okupljaju ljubitelje prirode i baštovanstva, a služe i za edukaciju, druženje, odmor u prirodi i relaksaciju. Namenjene su građanima svih uzrasta, od dece do penzionera, jedini uslov je ljubav prema prirodi i svom zdravlju i želja za stvaranjem čistijeg, zdravijeg i prijatnijeg okruženja.

Imati vlastitu baštu i priliku da usred grada uzgajamo zdravu hranu velika je privilegija. Da bi i građani koji žive u urbanim sredinama imali priliku da proizvode sopstveno povrće na zdrav, ekološki održiv način, udruženje "Poljosvet" pokrenulo je akciju osnivanja prve urbane bašte u Novom Sadu.

Cilj projekta je da ljubitelji baštovanstva i pobornici zdrave ishrane, putem edukativnih predavanja i radionica nauče kako da sami proizvode zdravstveno bezbednu hranu. Za one koji nemaju sopstvene bašte, udruženje će uskoro ponuditi zakup parcela kako bi se i onima koji ih nemaju, omogućilo da se okušaju u baštovanstvu i proizvodnji zdrave hrane za svoju porodicu.

Urbana bašta donosi još više vrednosti građanima, jer omogućava relaksaciju i oslobađanje od svakodnevnog stresa, kontakt sa prirodom, druženje sa ljudima istih interesovanja...

Ovaj projekat će okupiti na jednom mestu ljude koji dele istu strast – koji uživaju u prirodi i brinu o svom zdravlju.

ORGANSKO BAŠTOVANSTVO I URBANE BAŠTE 

Izvor: poljosvet.com

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html