Pismo direktora Instituta ZJZ: Ponosim se što sam kriv!

Pismo direktora Instituta ZJZ: Ponosim se što sam kriv!

KRIV SAM...

1. Što sam prihvatio 2011. godine, na zahtev i molbu radnika, da budem na čelu firme sa NASLEĐENIM DUGOM od oko pola miliona evra

2. Što sam NASLEĐENI DUG od oko 500.000 evra vratio za 6 godina

3. Što sam preko 250.000 evra uložio u razvoj laboratorija

4. Što sam oko 80.000 evra uložio u novu, najsavremeniju, genetsku (DNK) laboratoriju, sa kojom smo mnogo ispred drugih laboratorija

5. Što sam kupio i obnovio vozni park sa 15 novih automobila, potrebnih za rad Instituta (terenski posao), na lizing na pet godina, i što sam ih isplatio ovog meseca

6. Što sam osvojio i akreditovao mnogo novih laboratorijskih metoda, udvostručio finansijski prihod, učetvorostručio broj usluga, racionalizovao troškove...

7. Što je prosečni lični dohodak oko 65.000 dinara

8. Što sam isplatio sve zaostale jubilarne nagrade i nastavio i dalje da ih isplaćujem iz sopstvenih sredstava

9. Što nijednom nisam išao na odmor za sve ove godine vođenja firme

10. Što radim 16 sati dnevno

11. Što zbog toga porodicu slabo viđam

12. Što sam sa puno odricanja i mukotrpnog šestogodišnjeg rada firmu, od minusa od oko 500.000 evra, doveo do razvijene i stabilne firme

13. Što svi ovi parametri nisu bili dovoljni da eksterni članovi Upravnog odbora glasaju za mene i ako sam bio jedini prijavljeni kandidat na konkursu sa ovakvim rezultatima

14. Što je glasanje za izbor direktora proteklo nerešeno (tri interna člana su bila za, tri eksterna člana su bila protiv, bez obrazloženja)

15. Što političkom ujdurmom nekolicine lokalnih „moćnika“ žele da, anulirajući sve odlične rezultate rukovođenja, postave nekog drugog verovatno politički podobnog

16. Što mi je od 135 zaposlenih, njih 131 dao podršku (ili 97%), što je nezabeleženo u Srbiji!!!

17. Što je Nadzorni odbor zatražio od eksternih članova Upravnog odbora, da u roku od pet dana, obrazloži na osnovu kojih kriterijuma su glasali protiv, što je takođe nezabeleženo u Srbiji!!!

18. Što nisam član nijedne partije

PONOSIM SE ŠTO SAM KRIV...

Direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac
Dr sci med. Dragan Vasiljević 

Foto: Raus

NAJNOVIJA INFORMACIJA IZ INSTITUTAPODSEĆANJE PPNS

Na hitnoj sednici održanoj u petak 20. januara 2017. godine, Nadzorni odbor Instituta za javno zdravlje Kragujevac zaključio je da su poslovanje i rezultati direktora ustanove, dr sci med Dragan Vasiljević, više nego zadovoljavajući. Otuda najviši organ Instituta zahteva od Upravnog odbora ustanove da u roku od pet dana dostavi obaveštenje o postupku izbora direktora ustanove.

Kao ovlašćen da vrši uvid u sprovođenje odluka Upravnog odbora, u javno dostupnom Zaključku Nadzorni odbor zahteva dostavljanje uslova iz javnog konkursa, broj primljenih prijava, kriterijume, ocenu kojom su se vodili prilikom odlučivanja, kao i rezultate postupka.

Nadzorni odbor je utvrdio da direktor posluje u skladu sa zakonima i drugim opštim pravnim aktima, da su poslovne knjige i drugi dokumenti ustanove vođeni uredno i u skladu sa propisima, stoji dalje u ovom dokumentu. Utvrđeno je takođe da je finansijsko poslovanje u skladu sa zakonom, a razmatranjem periodičnih izveštaja o radu, završnih računa, zaključeno je da se poslovalo po važećim propisima.

Kao jedan od tri organa Instituta (uz direktora i Upravni odbor), Nadzorni odbor je zaključio da su u ovoj ustanovi postignuti izuzetni rezultati koji su obezbedili razvoj i unapređenje rada ustanove, da su dugovanja koja je nasledio direktor gotovo u potpunosti izmirena, kao i obaveze prema radnicima i trećim licima.

U nadziranom periodu obnovljena je infrastruktura, nabavljena je savremena oprema, otvorene su nove laboratorije, razvijene su nove metode rada i poboljšani uslovi rada. Sve to je za cilj imalo poboljšanje kvaliteta usluga korisnicima, navedeno je u Zaključku koji je usvojen jednoglasno, a koji je kao predsednik Nadzornog odbora potpisala prof. dr Snežana Arsenijević.

"Eksterni" članovi nadzornog odbora su još dr Marija Vraneš i Branislav Pavlović, dok su "interni" (iz redova zaposlenih) dr Jelka Ranković i Vesna Mitrović.

Nadzorni odbor u ovom sastavu imenovala je Vlada Srbije 29. januara 2014. godine, kao osnivač.

- Zaključkom Nadzornog odbora Instuta za javno zdravlje Kragujevac, osnovanog istog dana i od istog osnivača odnosno Vlade Republike Srbije kao i Upravni odbor (UO) ustanove, nedvosmisleno su potvrđene tvrdnje zaposlenih da se ne radi o volji Vlade Republike Srbije već o samovolji eksternih članova UO i lokalnih političkih moćnika koji krijući se iza vladajućih stranaka pokušavaju da pribave političku, ali i materijalnu korist, a sve na štetu ugleda i poslovanja naše ustanove. Zaključkom NO otvoren je put i nada zaposlenih da će se u našoj ustanovi rešiti novonastala situacija, kao predstavnik zaposlenih saopštila je Jelena Hadžić Radisavljević.PRVI PRVI NA SKALI Zaposleni u Institutu za javno zdravlje se bore za svoju ustanovu insert

Podsećamo, dan pre sednice Nadzornog odbora okupili su se zaposleni u Institutu i u susretu sa predstavnicima medija poručili da ne prihvataju smenu direktora, a iza podrške aktuelnom rukovodiocu potpisom je stao 131 od 135 radnika.

Tada je javnost obaveštena da su na sednici Upravnog odbora u utorak 17. januara "eksterni" članovi (predsednik UO dr Miroslav Oreščanin, Miodrag Nikolić i dr Ivan Ivanov), glasali protiv izbora direktora. Dr Vasiljević je bio jedini kandidat koji je ispunjavao uslove konkursa, a zaposleni su saopštili da on ima odlične rezultate, ozbiljan i konkretan plan razvoja Instituta za budućnost. Ipak, rezultat glasanja bio je 3:3, čime nije dobijena potrebna podrška za izbor direktora, a to se dogodilo jer UO nije zasedao u punom sastavu. Naime, UO ima sedam članova, ali, kako je objašnjeno medijima, pre dve godine je Vlada RS razrešila jednog člana na lični zahtev (detaljnije).

Tri dana nakon te sednice, na društvenoj mreži se oglasila Slavica Kominac koja je razotkrila da je ona ta koja je pre dve godine podnela ostavku na mesto člana UO Instituta, "da ne bih duplirala funkcije", uz komentar - "koliko vidim drugi tako ne razmišljaju".

- Sada bi moj glas rešio ovu pat poziciju. Obaveza mi je da podržim rešenje od interesa svih Kragujevčana. Kvalitet svakog kolektiva zavisi od kvaliteta čoveka koji ga vodi. Institut je ustanova značajna za Kragujevac i na čelu ustanove mora da bude stručnjak. Podrška zaposlenima i direktoru, napisala je Kominac.

Posle tri dana uzavrele atmosfere u Institutu, očekuje se mirniji vikend, a nastavak dešavanja sledi po isteku roka koji je odredio Nadzorni odbor.

Do tada, zaposleni u Institutu komuniciraju sa kolegama i širom javnošću preko naloga na Tviteru i Fejsbuku, gde predstavljaju i sadržaje podrške koja im stiže. Prenosimo reagovanja kolega:

PRILOZI

ZAKLJUČAK NADZORNOG ODBORA


JAVNI KONKURS ZA IZBOR DIREKTORA

Foto: Raus

BORBA ZA INSTITUT FB STRANATVITER


PODSEĆANJE PPNS 

Institut za javno zdravlje/Centar za higijenu i humanu ekologiju
SERTIFIKAT O AKREDITACIJI 01-169 SA PERIODOM VAŽENJA OD 20. 01. 2015. GODINE DO 19. 01. 2019. GODINE
 


GAIN.FAS.USDA: SERBIA - AGRICULTURAL BIOTECHNOLOGY ANNUAL REPORT 2016
PREPORUKA PPNS 

U Republici Srbiji aktuelno je 139 deklaracija protiv genetički modifikovanih organizama (GMO) na teritorijama gradova i opština. Usvajane su od Čačka 30. januara 2013. godine do Sjenice 20. decembra 2016. godine. Na portalu PPNS podeljene su u dve grupe:

  • GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE SA USVOJENIM DEKLARACIJAMA PROTIV GENETIČKI MODIFIKOVANIH ORGANIZAMA (135)
  • DEKLARACIJE DRUŠTAVA I ORGANIZACIJA (4)

Tekst Deklaracije o GMO su jednoglasno usvojili odbornici u 135 opština i gradova ili 80% od ukupno 169 gradova i opština u Srbiji - bez podataka za Kosovo i Metohiju.

U 135 opština i gradova koji čine sadašnju SRBIJU BEZ GMO se nalazi:

  • 77,2% ukupne teritorije Srbije
  • 84,5% ukupnog stanovništva u 2014. godini
  • 75,3% poljoprivrednog zemljišta, 72,2% oranica, 80,4% livada i pašnjaka i 86,4% voćnjaka i vinograda - po Popisu 2012. godineNapomena: grbovi gradova i opština u ovom dokumentu sadrže linkove koji vode do zasebno predstavljenih deklaracija

Za ostatak teritorije naše države gde još uvek nema zvaničnog dokumenta lokalne samouprave protiv genetički modifikovanih organizama, evo predloga Deklaracije Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!, usvojene u većini gradova i opština. Autor je prof. dr Miladin M. Ševarlić.Ukoliko imate nove podatke iz navedenih opština i gradova Srbije, a naročito ako znate da postoje usvojene Deklaracije protiv GMO na našoj teritoriji koje ovde nisu predstavljene, molimo vas da nas kontaktirate služeći se formom na portalu PPNS. Unapred hvala za trud. 

SRBIJA BEZ GMO - GMO-FREE SERBIA

Hol Skupštine Srbije, 18. oktobar 2016. - prvo nacionalno predstavljanje mape i logotipa Srbija bez GMO

Izvor: Narodna skupština Republike Srbije


OPŠTINE I REGIONI U REPUBLICI SRBIJI, 2015 - REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU

PREPORUKA PPNS

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html