Doc. dr Tatjana Brankov: Seme je simbol slobode - GMO nama nisu potrebni, nisu ispitani dovoljno

Doc. dr Tatjana Brankov: Seme je simbol slobode - GMO nama nisu potrebni, nisu ispitani dovoljno

Gošće:

  • prof. dr Gordana Šurlan-Momirović, genetičar
  • doc. dr Tatjana Brankov (Ekonomski fakultet u Subotici)), autorka knjige "Hrana budućnosti ili bioterorizam"

. . .

Voditeljka
: Jesu li ti proizvodi koji su povezani sa GMO obeleženi na poseban način?

Šurlan: Ne, nisu obeleženi, ali, mislim, ako...

Voditeljka: Zašto obeležavamo organsku hranu, recimo? Zašto ne obeležavamo GMO?

Šurlan: Ja sam isto za to da se obeleži, da svako zna šta kupuje.

Voditeljka: Tako je.

Šurlan: Znači, mi treba da odlučujemo o izboru.

Voditeljka: U svetu se nigde ne obeležava GMO?

PRVI PRVI NA SKALI Genetically Engineered Food Labeling Laws

Izvor: Center for food safety

Šurlan: Ne, nigde se ne obeležava zato što, prosto, smatraju da ta hrana nije štetna.

Brankov: Kako mislite da se nigde u svetu ne obeležava? To apsolutno nije tačno.

Voditeljka: Kako se obeležava?

Brankov: Obeležava se u tolikom broju država. Obeležava se u Evropskoj uniji ako ima primese veće od 0,9 odsto GMO.

Voditeljka: A kako se obeležava?

PRIMERI OBELEŽAVANJA GMO U SVETU

PRVI PRVI NA SKALI Primeri obelezavanja GMO u svetu


Brankov
: Na etiketi proizvoda treba da stoji - "sadrži GMO".

Šurlan: Ja to nisam videla. Ja to nisam videla.

Brankov: To je totalna dezinformacija.

Voditeljka: Stoji neki znak ili piše u sastavu?

Brankov: Piše u sastavu, na deklaraciji, kako se već donese neki pravilnik. To je potpuno netačno. U SAD ne obeležavaju i 75% hrane koja se konzumira u Americi je GMO. Dok EU obeležava. I mi ako promenimo zakon, i Crna Gora po zakonu koji su usvojili i prilagodili EU treba da obeležava proizvode. Ali, znate o čemu se tu radi? Pričamo jeste štetno - nije štetno, i gubimo vreme na tome, da ne bismo pričali da li je državni sistem mlitav da odbrani državne granice od ulaska tuđeg semena, nelegalnog, nedozvoljenog semena, i koliko mi u stvari kontrolišemo hranu.

ZAKLJUČAK RAZGOVORA

Voditeljka: Je l’ je ta hrana zdrava ili nije, da time zaključimo ovaj razgovor?

Šurlan: Pa, ta hrana nije štetna.

Voditeljka: Čekajte...

Šurlan: Ako do sada 20 godina, znači...

Voditeljka: Je l’ zdrava ili nije zdrava?

Šurlan: Pa, zdrava je.

Voditeljka: Zdrava je?

Šurlan: Da. Ako sam je ja jela i ako su, ovaj, jeli moji potomci... Kad ste vi u Americi vi tamo jedete, a ne znate šta ste jeli.

PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ, GENETIČAR (POLJOPRIVREDNI FAKULTET, NOVI SAD): NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA

Voditeljka: Dobro, to nije nikakvo objašnjenje, hoću da vam kažem nikakvo opravdanje.

Šurlan: Nije da je neukusno, nije da je, ovaj... Tamo u Americi je sva hrana neukusna.

Voditeljka: Evo, sad gledateljka iz Francuske kaže da se hrana obeležava.

Šurlan: Pa, eto...

Brankov: Naravno da se obeležava. Ovo je dobar primer koliko dezinformacija struji o GM hrani - to pitanje obeležavanja.

Šurlan: Ja u Nemačkoj nisam videla.Brankov: Ja bih se ipak vratila na pitanje državnih granica jer to je prva linija odbrane. Seme je simbol slobode. Pomenula sam primer Crne Gore koja je liberalizovala zakon o GMO, a pritom nema laboratoriju za detekciju prisustva GMO. Crna Gora se deklariše kao ekološka država, a nije iskoristila klauzulu Evropske komisije koja je pooštrila kriterijume za zabranu GMO. Nije samo zdravlje. Možete da kažete da vam je razlog - ekološki. Ili, možemo da kažemo u našem slučaju - to je naša agrarna politika...

Voditeljka: Zdravo ili nije zdravo?

Brankov: ...Kontrola je važna, pa, recimo, Kina detektuje prisustvo najosetljivijim testovima svega 0,1% primesa nedozvoljenog GMO i onda onaj koji uvozi tu pošiljku neće se izložiti tolikom finansijskom riziku. A u Indiju može sve da uđe. Dakle, pitanje je kontrole hrane i zaštite državnih granica i sopstvene proizvodnje kako ne bismo bili zavisni od drugih.

Voditeljka: Zdravo ili nije zdravo?

Brankov: Ne možete od mene da očekujete da kažem da li je nešto zdravo ili nije zdravo ako svetska naučna zajednica, svetske akademije nauka nemaju jedinstven stav. Kako ja to mogu da zna?

Voditeljka: Imate vaše mišljenje, šta je vaše mišljenje.

Brankov: Moje mišljenje je da nama to apsolutno nije potrebno.

Voditeljka: Zato što nije zdravo ili iz nekih drugi razloga?

Brankov: Zato što nije ispitano dovoljno i zbog toga što treba da se fokusiramo na prava pitanja, a to su: distorzija na tržištu Srbije, zašto su tako neopravdano visoke cene hrane, zašto se ne sprovodi nacionalna studija vezana za cene hrane, šta se dešava u maloprodajnom sektoru, kako ćemo zaštiti malog farmera, kako će se naši farmeri udružiti i tako udruženi da se suprotstave multinacionalnim korporacijama.

SNIMAK EMISIJE (19:19)Izvor: Dobro jutro - Jovana & Srđan 


ARHIVA PPNS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

  • Sekula
    19.09.2017

    "Pričamo jeste štetno - nije štetno, i gubimo vreme na tome, da ne bismo pričali da li je državni sistem mlitav da odbrani državne granice od ulaska tuđeg semena, nelegalnog, nedozvoljenog semena, i koliko mi u stvari kontrolišemo hranu." Pametnom dovoljno.

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html