Narodna skupština: Konferencija za novinare narodnog poslanika prof. dr Miladina Ševarlića, 18. 5. 2017.

Narodna skupština: Konferencija za novinare narodnog poslanika prof. dr Miladina Ševarlića, 18. 5. 2017.

NARODNA SKUPŠTINA: VIDEO 

DRUŠTVO PČELARA KRAGUJEVAC: 





PRVI PRVI NA SKALI Sevarlic Predsedniku Narodne skupstine

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA
Narodni poslanik
Prof. dr Miladin M. Ševarlić
05. maj 2017. godine
Beograd

PREDSEDNIKU
NARODNE SKUPŠTINE

Na osnovu člana 107.stav 1.Ustava Republike Srbije, člana 40.stav1.tačka1) Zakona o Narodnoj skupštini (”Sl.glasnik RS”, 9/2010) i članova 150.st.1, 190.st.1 Poslovnika Narodne skupštine, podnosim DEKLARACIJU O GENETIČKI MODIFIKOVANIM ORGANIZMIMA (GMO) I PROIZVODIMA OD GMO, s predlogom da se uzme u pretres.

NARODNI POSLANIK
_______________________________
Prof. dr Miladin Ševarlić


PREDLOG

Na osnovu odredbi Ustava Republike Srbije („Službeni glasnik RS“, broj 98/2006) o zaštiti zdravlja stanovništva, zaštiti životne sredine i bezbednosti hrane, a u skladu sa odredbama Zakona o genetički modifikovanim organizimima („Službeni glasnik RS“, broj 41/2009), Narodna skupština Republike Srbije na sednici održanoj __________ 2017. godine, donosi

DEKLARACIJU O GENETIČKI MODIFIKOVANIM ORGANIZMIMA (GMO) I PROIZVODIMA OD GMO

Ne želimo GMO na teritoriji Republike Srbije

1. Narodna skupština Republike Srbije zahteva doslednu primenu Zakona o genetičkim modifikovanim organizmima („Službeni glasnik Republike Srbije“, broj 41/2009; u daljem tekstu: Zakon o GMO) na teritoriji Republike Srbije.

2. Narodna skupština Republike Srbije u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti u vezi sa korišćenjem ili upravljanjem zemljištem i drugim proizvodnim resursima i organizovanjem poljoprivredne proizvodnje, prerade i prometa poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, neće da donosi zakone ili druga akta kojima se dozvoljava uvoz, gajenje, prerada i promet GMO i proizvoda od GMO na teritoriji Republike Srbije.

3. Narodna skupština Republike Srbije se obavezuje da će, u slučaju da Vlada Republike Srbije dostavi predlog za izmenu i dopunu Zakona o GMO (2009) ili predlog novog Zakona o GMO u cilju dozvole uvoza, gajenja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO na teritoriji Republike Srbije, prethodno da donese odluku i sprovede referendum sa pitanjem: „Da li ste »ZA« ili »PROTIV« uvoza, gajenja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO na teritoriji Republike Srbije?“

4. Narodna skupština Republike Srbije podržava sve aktivnosti državnih i drugih organa i organizacija, kao i medijskih kuća kao što su stručna predavanja, obrazovne emisije i rasprave, kao i druge obrazovne programe namenjene široj javnosti, poljoprivrednicima i drugim učesnicima u organizovanju proizvodnje, prerade i prometa poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kako se ne bi odlučili za nelegalni uvoz, gajanje, preradu i promet GMO i proizvoda od GMO.

5. Narodna skupština Republike Srbije očekuje od svih državnih organa i političkih stranaka, pokreta i udruženja zalaganje za doslednu primenu Zakona o GMO i odgovarajućih podzakonskih akata radi onemogućavanja nedozvoljenog gajenja i prometa GMO i sprečavanja mogućih štetnih posledica GMO i proizvoda od GMO na zdravlje stanovništva i zagađivanje životne sredine u Republici Srbiji.

6. Narodna skupština Republike Srbije zahteva da se Zakon o GMO dosledno sprovodi i da državni organi redovno kontrolišu stanje na terenu i o tome izveštavaju nadležne državne organe i javnost.

7. Narodna skupština Republike Srbije traži od JMU RTS i JMU RTV i drugih sredstava informisanja da redovno i objektivno informišu javnost o primeni Zakona o GMO i rezultatima istraživanja u svetu o štetnim posledicama gajenja i upotrebe GMO i proizvoda od GMO, a od uredništava informativnog i naučnog programa izradu naučno-obrazovnih emisija i televizijskih rasprava na kojima bi se sučeljavala mišljenja i ukrštale činjenice o uticaju GMO na život i zdravlje ljudi i životinja, kao i uticaja na bezbednost i očuvanje životne sredine i ekonomsku stabilnost države.

8. Narodna skupština Republike Srbije poziva sve gradove i opštine u Republici Srbiji čije su skupštine gradova i opština usvojile Deklaraciju o GMO, da se udruže u „Savez SRBIJA BEZ GMO“ radi pristupanja Saveza Evropskoj konferenciji regiona bez GMO - European Conference of GMO-free Regions.

Ostavimo zemlju naših predaka našoj deci bez GMO!

PREDSEDNIK
NARODNE SKUPŠTINE
___________________________
Maja Gojković

U Beogradu, ________ 2017.godine


OBRAZLOŽENJE

I USTAVNI OSNOV ZA DONOŠENJE DEKLARACIJE

Ustavni osnov za donošenje ove deklaracije sadržan je u članu 99. stav1. tačka 7. i stav 3. Ustava Republike Srbije, kojim je propisano da Narodna skupština Republike Srbije donosi zakone i druge opšte akte iz nadležnosti Republike Srbije i da vrši i druge poslove određene Ustavom i zakonom, kao i u članu 8. stav 1. Zakona o Narodnoj skupštini (Sl.glasnik RS, broj 9/10), kojim je propisano da Narodna skupština donosi i deklaracije.

II RAZLOZI ZA DONOŠENJE DEKLARACIJE

Polazeći od odredbi Ustava Republike Srbije o zaštiti zdravlja građana, zaštiti životne sredine i Zakona o GMO (2009) kojim je zabranjen uvoz, gajenje i promet GMO i proizvoda od GMO, Narodna skupština Republike Srbije Deklaracijom konstatuje i da su, u periodu od 30. januara 2013. godine (kada su odbornici Skupštine grada Čačka prvi jednoglasno usvojili tekst Deklaracije o GMO) do 20. decembra 2016. godine (kada su odbornici Skupštine opštine Tutin takođe jednoglasno usvojili tekst iste Deklaracije čiji je autor prof. dr Miladin M. Ševarlić, uključujući i usvojene Deklaracije koju su predložili „Zeleni Srbije“), Deklaracije o GMO jednoglasno usvojili odbornici 135 skupština opština i gradova u Republici Srbiji.

Na osnovu raspoloživih podataka Republičkog zavoda za statistiku, dosadašnjih 135 opština i gradova u Republici Srbiji koji su usvojili Deklaraciju o GMO (bez podataka za AP Kosovo i Metohiju na čijoj teritoriji nije organizovano usvajanje Deklaracije o GMO) čine:

  • 79,9 % od ukupno 169 opština i gradova u Republici Srbiji (2016);
  • 77,2% ukupne teritorije Republike Srbije;
  • 84,5% ukupnog stanovništva u Republici Srbiji (na dan 30.06.2014) ; i 
  • po Popisu poljoprivrede 2012. godine: 75,3 % poljoprivredne površine; 72,2% oranica i bašta; 80,4% livada i pašnjaka i 86,4% ukupne površine stalnih zasada (voćnjaka i vinograda) u Republici Srbiji.

Imajući u vidu jednoglasnu odluku apsolutne većine legitimnih državnih organa – skupština opština i gradova, logičan je i demokratski stav da Narodna skupština Republike Srbije u predlogu Deklaracije o GMO prihvati obavezu da se eventualne izmene i dopune Zakona o GMO (2009) u cilju dozvole uvoza, gajenja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO na teritoriji Republike Srbije, ne mogu razmatrati bez prethodnog izjašnjavanja građana Republike Srbije na referendumu o GMO.

Sastavni deo Deklaracije o GMO je i karta 135 opština i gradova u Republici Srbiji (bez podataka za AP Kosovo i Metohiju) koji su, u periodu od 30. januara 2013. godine (grad Čačak) do 20. decembra 2016. godine (opština Tutin), usvojili Deklaraciju o GMO.



III PROCENA FINANSIJSKIH SREDSTAVA POTREBNIH ZA SPROVOĐENJE DEKLARACIJE

Za sprovođenje ove deklaracije nisu potrebna dodatna finansijska sredstva u budžetu Republike Srbije.


IZVORNI TEKST 



PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasih predaka nasoj deci bez GMO 20. maj 2017

ARHIVA PPNS

OBRAĆANJE JAVNOSTI, 18. 10. 2016. 

Izvor: Narodna skupština Republike Srbije
 

 

mms-ppns baner

PREPORUKA PPNS

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html