Pamtiću u 2016. (Ekapija)

Pamtiću u 2016. (Ekapija)

Dr Miladin M. Ševarlić je profesor poljoprivrednog fakulteta u penziji. Rođen je 1949. godine u Čačku.

Osim redovnog radnog odnosa na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, bio je angažovan na još dva univerziteta u Srbiji (u Kragujevcu i Univerzitetu Vojske Srbije), kao i na dva univerziteta u tadašnjoj SFRJ. Od 2008. je specijalni savetnik za agroprivredu u Ekonomskom institutu u Beogradu.

Samostalno i u saradnji sa drugim autorima objavio je oko 300 naučnih i stručnih radova u zemlji i inostranstvu i dao značajan naučni doprinos multidisciplinarnom razvoju poljoprivrede, prehrambene industrije, zadrugarstva i sela i rodonočelnik je dve nove naučno-nastavne discipline na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

Učestvovao je u mnogobrojnim nacionalnim i međunarodnim istraživačkim projektima. Kao jedan od najistaknutijih agroekonomista u Srbiji bio je član ekspertskih timova za izradu tri nacionalne strategije razvoja poljoprivrede. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja.

Autor je teksta Deklaracije o GMO. Za nestranačkog narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije izabran je 2016. godine (na izbornoj listi Dveri – DSS i član je Poslaničke grupe Dveri), a član je Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i zamenik člana Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Pitali smo prof. dr Miladina Ševarlića, šta je po njegovom mišljenju obeležilo 2016. godinu?

DOGAĐAJ GODINE

- Politički: Izbori na kojima su u Narodnu skupštinu ušli i predstavnici DSS i Dveri i Srpske radikalne stranke - čiji su programi za veću zaštitu nacionalnih interesa. I lično: moj ulazak u Narodnu skupštinu u šumadijskoj narodnoj nošnji.

Društveni: Relativno malo (do sada) problema sa otvorenim granicama za "reke" migranata koje kroz Makedoniju i Srbiju pokušavaju da se dočepaju iz siromašnije južne (Grčka) u bogatije srednje i severne članice EU.

PROMAŠAJ GODINE

- Epidemija (ne)poželjnih "događaja" bez krajnjeg epiloga procesuiranja i odvlačenje pažnje naroda od ekonomskog stanja u Srbiji: bespravno rušenje objekata u Savamali, otkriveno oružje u blizini porodične kuće predsednika Vlade Srbije, učešće "srpskih terorista u rušenju" režima u Crnoj Gori, nedolično ponašanje pojedinih poslanika i članova Vlade u Narodnoj skupštini...

LIČNOST GODINE

- Maja Kovačević iz Kraljeva koja je od Društva srpskih domaćina dobila plaketu "Srpska majka" za rađanje desetog deteta i lični doprinos borbi protiv bele kuge u Srbiji.

NAJBOLjI POTEZ DRŽAVE

- Prodaja imovine Železare Smederevo kineskoj kompaniji. I pored činjenice da su svi dugovi ostali u i dalje u pravno postojećoj "staroj firmi" pod istim nazivom!?

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

- Nastavak neodgovornog ponašanja Vlade kao predlagača i poslaničke većine Narodne skupštine koja je usvojila da se i u 2017. godini nezakonito smanje subvencije poljoprivrednicima za čak 40% manje od minimalnih 5% ukupnih poreskih prihoda u Budžetu Srbije koliko je propisano Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju. To će dovesti do nastavka ubrzane ekonomske, demografske i proizvodne devastacije srpske poljoprivrede i pražnjenja čitavih regiona u Srbiji. Za koga i po čijem nalogu se prazne srpska sela?

Nastavak u pravu nepoznatog vremenski nedefinisanog "privremenog" oduzimanja (pre)visokih penzija (!?) i zadržavanje penzija na tzv. uzdržnom obroku za preživljavanje uz dotacije od rasprodaje preostale lične imovine penzionera!

ŠTA OČEKUJETE U 2017. GODINI?

- Ukoliko zajedno sa izborom Predsednika Republike budu održani i četvrti vanredni parlamentarni izbori za pet godina i dalje funkcionalne eliminacije iz pravnog poretka Narodne skupštine po šest i više meseci između svaka dva prevremena izbora (!?), neminovna je stagnacija ekonomskog oporavka Srbije jer će "efekte oduzimanja iz džepova građana" zaposlenima u državnoj upravi, penzionerima sa navodno visokim penzijama i posebno osiromašenim poljoprivrednicima praktično biti izgubljeni. To će dovesti do novog i sve većeg iseljavanja mlađih i obrazovanijih stanovnika u potrazi za "boljim životom" u tuđini i pretvaranja Srbije u zemlju staraca i prosečno za pet godina dugovečnijih starica.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici Pamticu u 

Izvor: Ekapija 
 

U Republici Srbiji aktuelno je 139 deklaracija protiv genetički modifikovanih organizama (GMO) na teritorijama gradova i opština. Usvajane su od Čačka 30. januara 2013. godine do Sjenice 20. decembra 2016. godine. Na portalu PPNS podeljene su u dve grupe:

  • GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE SA USVOJENIM DEKLARACIJAMA PROTIV GENETIČKI MODIFIKOVANIH ORGANIZAMA (135)
  • DEKLARACIJE DRUŠTAVA I ORGANIZACIJA (4)

Tekst Deklaracije o GMO su jednoglasno usvojili odbornici u 135 opština i gradova ili 80% od ukupno 169 gradova i opština u Srbiji - bez podataka za Kosovo i Metohiju.

U 135 opština i gradova koji čine sadašnju SRBIJU BEZ GMO se nalazi:

  • 77,2% ukupne teritorije Srbije
  • 84,5% ukupnog stanovništva u 2014. godini
  • 75,3% poljoprivrednog zemljišta, 72,2% oranica, 80,4% livada i pašnjaka i 86,4% voćnjaka i vinograda - po Popisu 2012. godineNapomena: grbovi gradova i opština u ovom dokumentu sadrže linkove koji vode do zasebno predstavljenih deklaracija

Za ostatak teritorije naše države gde još uvek nema zvaničnog dokumenta lokalne samouprave protiv genetički modifikovanih organizama, evo predloga Deklaracije Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!, usvojene u većini gradova i opština. Autor je prof. dr Miladin M. Ševarlić.Ukoliko imate nove podatke iz navedenih opština i gradova Srbije, a naročito ako znate da postoje usvojene Deklaracije protiv GMO na našoj teritoriji koje ovde nisu predstavljene, molimo vas da nas kontaktirate služeći se formom na portalu PPNS. Unapred hvala za trud. 

SRBIJA BEZ GMO - GMO-FREE SERBIA

Hol Skupštine Srbije, 18. oktobar 2016. - prvo nacionalno predstavljanje mape i logotipa Srbija bez GMO

Izvor: Narodna skupština Republike Srbije

mms-ppns baner

OPŠTINE I REGIONI U REPUBLICI SRBIJI, 2015 - REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU

PREPORUKA PPNS

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html