Poziv prof. Ševarlića: Usvojimo Deklaracije o GMO u preostala 34 grada i opštine (od 169) i okupimo se 19. maja!

Poziv prof. Ševarlića: Usvojimo Deklaracije o GMO u preostala 34 grada i opštine (od 169) i okupimo se 19. maja!Javni skup u pokretu "Srbija bez GMO", u sklopu svetske akcije "Marš protiv Monsanta", održaće se i ove godine u Srbiji, a za sada je izvesno da će u subotu 19. maja, kada i širom sveta, šetnja biti organizovana u četiri grada Srbije: Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.

Ova mesta nalaze se među 136 gradova i opština koji su usvojili Deklaracije o GMO, počev od 2013. do kraja 2016. godine. Oko sedam hiljada odbornika jednoglasno se izjasnilo protiv uvoza, uzgoja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO na teritorijama ovih lokalnih samouprava. To je 80,5 odsto ukupnog broja lokalnih samouprava na teritoriji centralne Srbije i Vojvodine, bez Kosova.

Uskoro sledi objava detalja o skupovima u navedenim gradovima.Prof. dr Miladin M. Ševarlić, autor prve Deklaracije o GMO, usvojene u Čačku 30. januara 2013. godine, a čiji je tekst potom najčešće usvajan širom Srbije, ističe da se nasuprot većinske Srbije nalaze 34 grada i opštine koji nisu usvojili Deklaraciju o GMO, i bliže objašnjava:

Grad Kraljevo

- Skupština grada je dva puta raspravljala o predlogu Deklaracije o GMO. Drugi put prilikom glasanja, iako nijedan odbornik nije glasao protiv, većina odbornika se izjasnila kao "uzdržan", pa predlog Deklaracije nije usvojen. Zbog toga je grad Kraljevo na karti gradova i opština u Srbiji označen crvenom bojom.

Grad Sremska Mitrovica

- Predsednicima Skupštine grada tri puta u tri mandata dostavljan je predlog teksta Deklaracije o GMO koji nisu hteli da uključe u dnevni red i razmatraju. Od toga, dva puta je tekst Deklaracije o GMO dostavljan tadašnjem gradonačelniku Sremske Mitrovice Branislavu Nedimoviću, a sadašnjem ministru poljoprivrede. Nedimović sada predlaže da se Stručni savet za bezbednost hrane (u čijem sastavu nema nijednog genetičara, niti doktora medicinskih nauka koji je učestvovao u istraživanjima o uticaju GMO na zdravlje ljudi) odluči da li su proizvodi od GMO zdravstveno (ne)bezbedni za životinje i ljude - da bi, pod pritiskom GM kompanija uvoznika GMO i proizvoda od GMO i lobista za GMO u Srbiji, doneli odluku o prodaji ili predaji srpskog tržišta hrane za životinje i ljude vrednog preko pet (5) milijardi evra!

Profesor Ševarlić naglašava da je i predsednicima preostala 32 grada i opštine najmanje dva puta dostavljan tekst Deklaracije o GMO, ali ni oni do danas nisu hteli da to uvrste u dnevni red i razmatraju.

Stoga, uoči okupljanja 19. maja, kao autor Deklaracije koja je usvojenа u većini gradova i opština Srbije, prof. Ševarlić upućuje javni predlog i zbog budućnosti generacija naših naslednika u demografski opustošenoj Srbiji moli sve ekološke organizacijе, udruženja i grupе građana da odštampaju priloženi tekst Deklaracije o zabrani uvoza, gajenja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO, da ga uz svoj propratni zahtev zavedu u arhivi opštine ili grada i nakon toga predaju na razmatranje skupštini u svom mestu prebivališta.

TEKST DEKLARACIJE

Podsećamo, u sledećim opštinama i gradovima preostalo je usvajanje Deklaracije o GMO  - 15 ih je u Vojvodini, a 17 u centralnoj Srbiji, idući od severa ka jugu Srbije:

 1. Opština Bački Petrovac,
 2. Opština Mali Iđoš,
 3. Opština Srbobran,
 4. Opština Ada,
 5. Opština Čoka,
 6. Opština Novi Bečej,
 7. Opština Žabalj,
 8. Opština Titel,
 9. Opština Nova Crnja,
 10. Opština Žitište,
 11. Opština Sečanj,
 12. Opština Alibunar,
 13. Opština Bački Petrovac,
 14. Opština Ruma,
 15. Opština Pećinci,
 16. Opština Vladimirci,
 17. Grad Loznica,
 18. Opština Krupanj,
 19. Opština Mionica,
 20. Opština Rača,
 21. Opština Malo Crniće,
 22. Opština Svilajnac,
 23. Grad Jagodina,
 24. Grad Paraćin,
 25. Opština Boljevac,
 26. Grad Zaječar,
 27. Opština Doljevac,
 28. OpštinaGadžin Han,
 29. Opština Bojnik,
 30. Opština Medveđa,
 31. Opština Raška i
 32. Grad Novi Pazar.

Prof. Ševarlić upućuje molbu svim predlagačima Deklaracije o GMO u ovim gradovima i opštinama da overene primerke skeniraju i dostave na info@prviprvinaskali.com, kako bi se našle u bazi portala PRVI PRVI NA SKALI gde je već svih 136 usvojenih Deklaracija. Dodatna molba je da se na istu adresu dostave informacije o eventualnom usvajanju dnevnog reda skupština lokalnih samouprava sa ovog tačkom, kao i o naknadnom usvajanju Deklaracije.

Biće to (pred)referendumska atmosfera u Srbiji, podvlači prof. Ševarlić i naglašava:

- Kao nestranački poslanik napisao sam i krovnu deklaraciju koju sam predložio Narodnoj skupštini, koja se od usvojene razlikuje samo po jednom članu, da se u slučaju promene Zakona o GMO iz 2009. godine mora sprovesti referendum, da bi se građani izjasnili da li su za ili protiv GMO. Ta deklaracija nije dobila podršku Vlade Ane Brnabić, a u nekoliko pokušaja da je uključim u dnevni red dobijao sam između sedam i jedanaest glasova poslanika u Skupštini Srbije, iako 223 poslanika žive na teritoriji 136 opština i gradova, čiji su odbornici jednoglasno usvojili tu deklaraciju, pa se postavlja pitanje koga oni predstavljaju - partijske lidere bez čije saglasnosti ne smeju da se izjasne, ili građane sa te teritorije, koje bi po demokratskom principu trebalo da predstavljaju u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

PREDLOG DEKLARACIJE O GMO U SKUPŠTINI SRBIJE (TREĆI PUT), 26. MART 2018. 

Organizacije i udruženja koja su zainteresovana za dostavljanje predloga Deklaracije o GMO u preostalim gradovima i opštinama, a naročito udruženi građani koji funkcionišu na 136 teritorija gde je ovaj dokument već usvojen, pozvani su da se priključe aktivistima iz Beograda, Kragujevca, Niša i Novog Sada i takođe organizuju lokalni Marš protiv Monsanta u svojoj sredini u subotu 19. maja.


Za koordinaciju aktivnost obratiti se Društvu srpskih domaćina slanjem poruke na mejl: info@drustvosrpskihdomacina.org.rs.

Javni skup u pokretu (formalni naziv šetnje) koji se planira za subotu 19. maja u 12 časova mora da bude prijavljen Policijskoj upravi najkasnije pet dana pre dešavanja, dakle u ponedeljak 14. maja, pre 12 časova, a poželjno je u sedmici pre toga. 

OSTAVIMO ZEMLJU NAŠIH PREDAKA NAŠOJ DECI BEZ GMO!
BEOGRAD, KRAGUJEVAC, NIŠ, NOVI SAD, 19. MAJ - ZA SRBIJU BEZ GMO!

PRVI PRVI NA SKALI Miladin M Sevarlic

MILADIN M. ŠEVARLIĆ - BIOGRAFIJA


ARHIVA PPNS


PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

 • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
 • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
 • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA

 

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html