Prodaja oranica u Srbiji strancima - EU neokolonijalizam

Prodaja oranica u Srbiji strancima - EU neokolonijalizam

Prodaju poljoprivrednog zemljišta u Srbiji strancima treba odložiti i ograničiti, a treba pripremiti referendum da bi se utvrdilo da li i građani podržavaju da se to potpuno zabrani, ocenili su danas agroekonomisti.

"EU neće propustiti priliku da zahteva maksimalne pogodnosti za strance koji žele da kupe poljoprivredno zemljište u Srbiji", rekao je za agenciju Beta agroekonomista i poslanik u Skupštini Srbije Miladin Ševarlić.

On je komentarišući najavu da će novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu strancima biti dozvoljeno da kupuju obradivo zemljište rekao da je "apsurdno da Srbija čini ustupke EU pre nego što počne da koristi novac iz pretpristupnih fondova IPARD i dozvoli da stranci kupuju obradivo zemljište u Srbiji".

Nacrt zakona o poljoprivrednom zemljištu u Srbiji još nije završen, a prema nezvaničnim informacijama stranci kao fizička lica će moći da kupuju poljoprivredno zemljište kada dokažu da su u Srbiji proveli sedam godina, a pravno lice i novoosnovana firma pre kupovine mora biti pet godina registrovana u Agenciji za privredne registre Srbije.

"Hrvatska je donela propise da sedam godina posle ulaska u EU stranci neće moći da kupuju poljoprivredno zemljište, a to znači do 2020. godine", rekao je Ševarlić.

Srbija, prema njegovim rečima, ne samo da nije postala član EU nego se "ne zna ni da li će i kada biti član te zajednice, pa se odnos sa EU može smatrati neokolonijalizmom".

Dodao je da "sadašnji režim nije kriv za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije (SSP) EU kojim je predviđeno da Srbija dozvoli stranim državljanima da kupuju oranice, ali je kriv što pet godina ništa nije uradio da to promeni".

On je ocenio da je 2015. godine trebalo doneti novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji bi sprečio strance da kupuju obradivo zemljište u Srbije, ali "tadašnja vlast nije želela da se konfrontira sa Briselom".

"Ako je tačno da će firma morati da bude registrovana pet godine pre nego što počne da kupuje zemljište, zašto su do sada dozvoljavali da ’ćerke’ firmi iz inostranstva koje su registrovane u Srbiji za 500 evra kupuju oranice", zapitao je Ševarlić.

On je istakao da se državno zemljište po Ustavu ne može prodavati, a PKB korporacija se nudi na prodaju iako je 99,75 odsto u državnom vlasništvu.

U Izraelu je prema njegovim rečima 99,7 odsto zemljišta u državnom ili paradržavnom vlasništvu.

"Stranci u Izraelu ne mogu da kupe zemljište, samo mogu da ga zakupe na najviše 49 godina", rekao je Ševarlić.

Dodao je da je Danska ograničila površinu zemljišta koje stranac može kupiti na oko 300 hektara.

"Prodajom PKB korporacije prodaće se i pola teritorije opštine Palilula i četvrtina opštine Surčin", rekao je Ševarlić i dodao da je ta teritorija važna i zbog aerodroma, železničkog pravca i luka", rekao je Ševarlić i dodao da je to najveći uređen kompleks u Evropi.

Agroekonomista Milan Prostran rekao je da zna da su dva bivša ministra poljoprivrede pokušavali da promene SSP ali bez uspeha, a "vlasti poslednjih nekoliko godina su bile tvrdoglave i nisu se puno obazirale na upozorenja stručnjaka".

"Maksimalno treba zaštititi domaće oranice i propisati preduslove da neko mora biti stanovnik Srbije 10 godina, da se profesionalno bavi poljoprivredom pet godina i da maksimalno može da kupi 100 hektara, jer je za mene prodaja zemljišta prodaja suvereniteta", rekao je Prostran.

Dodao je da bi Srbija sada trebalo kao Mađarska da raspiše referendum i potpuno zabrani prodaju poljoprivrednog zemljišta.

Izvor: Beta 

STAVOVI PROFESORA ŠEVARLIĆA NA PPNS

 • Obraćanje javnosti, 29. jun 2017.
 • Da razvijamo semensku proizvodnju koja nije GMO
 • Dobro Jutro - Jovana&Srđan: Organska hrana u Srbiji
 • Upitnik RTS: Kad Srbija utihne
 • Narodna skupština: Konferencija za novinare, 18. 5. 2017.
 • Deklaracija o GMO i proizvodima od GMO
 • Ako nije dovoljno 135 Deklaracija protiv GMO u Srbiji, idemo na referendum
 • Uticaj agresije NATO-a na agrobiznis u SR Jugoslaviji
 • Sačuvati zadruge i PKB, regresirati dizel gorivo...
 • Svitanje, Radio 2M: Miladin M. Ševarlić
 • Srpski seljak živi između dve kletve

DETALJNIJE

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

 • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
 • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
 • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html