Stari ’GMO’ mogli su da se identifikuju, sa ’novim genomskim tehnikama’ neće biti tako

Stari ’GMO’ mogli su da se identifikuju, sa ’novim genomskim tehnikama’ neće biti tako

"Mudar čovek razmišlja o periodičnim zatiranjima i ponovnim rađanjima univerzuma te misli da naši potomci neće videti ništa novo, i da naši preci nisu videli ništa što bi bilo veće od onog što smo mi videli"
Marko Aurelie (121-180), imperator- filozof

U aprilu 2021. godine Evropska komisija je objavila studiju koja razmatra status “novih genomskih tehnika” u okviru postojećih evropskih zakona. Pod novim genomskim tehnikama podrazumevaju se sve tehnike razvijene od 2001. (kada je usvojeno zakonodavstvo Evropske unije o GMO), a kojima se menja genom nekog organizma. U izveštaju se zaključuje da postojeće zakonodavstvo nije adekvatno za nove genomske tehnike uključujući CRISPR/Cas.

New genomic techniques have significantly expanded over the last twenty years.

Studija je nastala kao odgovor na odluku Suda pravde Evropske unije iz jula 2018. godine u kojoj je navedeno da su organizmi čiji je genom preuređen novim tehnikama direktne mutagenize, tehnike editovanja gena inače mnogo preciznije i jeftinije od postojećih, tehnike koja se može primenjivati na sve žive organizme uključujući ljude, takođe potpadaju pod važeće direktive vezane za genetički modifikovane organizme (GMO). U studiji se, kao što se i očekivalo, zaključuje da postojeći zakonodavni okvir o GMO zaustavlja inovacije, sprečava EU u kreiranju otpornijeg i održivijeg prehrambenog sistema, odnosno dovodi je na svetskoj sceni u konkurentski nepovoljan položaj.

Ispoljena namera da se osavremene EU direktive u ovoj oblasti je više nego interesantna sa aspekta "tajmiga". U jeku pandemije kovid-19, koja je pokazala sve slabosti, neravnoteže i trendove razilaženja u EU, odabrana grupa “eksperata” servira “vrhovno mišljenje” o novim genomskim tehnikama. U pravo vreme. Građane EU, uplašene za zdravlje i život “baš je briga” za izmene postojećih zakona. Ima koga “je briga”- kao i uvek, one koji će na taj način steći enormne profite. Naravno, multinacionalne kompanije. A i one, koji će ostvariti sitne lične interese i profite - promotere interesa multinacionalnih kompanija. Možda će negde otputovati, možda će objaviti rezultate "modernih" istraživanja, možda će kupiti novi auto… Šta "je njih briga" što su vodeći naučnici sveta pozvali na globalni moratorijum, odnosno zabranu upotrebe moćne tehnike editovanja gena za stvaranje genetički modifikovane dece. Šta "je njih briga" što biljke i životinje namenjene ishrani ljudi, a stvorene uz pomoć tehnike editovanja gena možda neće moći da se razlikuju od "normalnih", odnosno stvorenih konvencionalnim načinima.

Stari "GMO" mogli su nedvosmisleno da se identifikuju različitim metodama, a posebno visoko specifičnim PCR. Sa novim genomskim tehnikama neće biti tako. Možda će nove modifikacije nalikovati slučajnim mutacijama, pa nećemo ni znati da li jedemo srpski krompir ili krompir stvoren novim genomskim tehnikama.

Osim publikovanja evropske studije, još jedan događaj sa domaće scene pobudio je moju pažnju. Ovogodišnji Kopaonik biznis forum. Tačnije, obraćanje naše premijerke, još preciznije rečenica: "Prilike koje pružaju zelena ekonomija i biotehnologija su veće i od potencijala digitalizacije". Odmah sam pomislila da je premijerki neko pogrešno objasnio značenje reči biotehnologija. Sigurno su joj vrli savetnici rekli da je biotehnologija isto što i genetički inženjering-stari GMO ili novi editovani GMO, tj. da se biotehnologija koristi već milenijumima, i da tu sve potpada i proizvodnja kvasca i prirodne mutacije.

Mi, "nazadni" nove, a i stare GMO, odnosno besemene organizme stvorene u laboratoriji bez seksualne reprodukcije, ne smatramo produktima te iste biotehnologije. A i dalje ostajemo pri stavu – ne želimo ih na teritoriji Srbije, niti na našim trpezama. Ukoliko nismo vegetarijanci, želimo da konzumiramo meso životinja sa slobodne ispaše. Nismo očarani idejom da nam Bil Gejts proizvodi sintetičko meso u laboratorijama.

Savremena istraživanja nam ukazuju da su neandertalac i rani čovek bili mnogo sličniji nego što bismo mi voleli. Isto tako, dokazano je da su lovci-sakupljači bili zdraviji i živeli duže od preteča modernih proizvođača hrane. Istorijski posmatrano, svaki pokušaj surovog porobljavanja prirode imao je kobne posledice po čoveka. Biće tako i sada. Na žalost, pandemija korone nije nas naučila ničemu. Izgleda da čovečanstvo treba da prođe kroz ciklus još većih i težih iskušenja.

Foto: New meddical; Aleksandra Jakovljević/Prviprvinaskali.com, arhiva
Prof. Tatjana Brankov za udruženje PRVI PRVI NA SKALI

KRAGUJEVAC BEZ GMO 2021 - OD JULA DO DECEMBRA NA PPNSDonacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS

O GMO

 • Šta su stare sorte, šta hibridi, a šta GMO?
 • Prof. dr Jelena Bošković: GMO i savremena poljoprivredna proizvodnja
 • Zbog kršenja Zakona o GMO, pod zabranom uvoza i prometa bili Mikros union i Perutnina Ptuj 2018. i 2019; GM soja gajena na 178 hektara od 2012. do 2019. - saznaje PRVI PRVI NA SKALI
 • GM sistemi ishrane i njihov ekonomski uticaj - Tatjana Brankov, Koviljko Lovre: Srbija
 • Pitanje suvereniteta u proizvodnji hrane je ključno i za pitanje GMO - prof. Dimitrijević

Detaljno OVDE

KRAGUJEVAC BEZ GMO

 • Kragujevac bez GMO 2021 - od jula do decembra na PPNS
 • Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina (rezime projekta)
 • Predavanje ’Agroekonomski pokazatelji štetnosti GMO za Srbiju’ - prof. dr Miladin M. Ševarlić
 • Predavanje ’Srbija i GMO - prošlost, sadašnjost i budućnost’ - prof. dr Miodrag Dimitrijević (VIDEO)
 • Predavanje ’Kovid-19 - Katalizator povećanja prehrambenog suvereniteta?’ - prof. dr Tatjana Brankov

Detaljno: OVDE 

GMO: SRBIJA

 • Biotehnologija pruža veće prilike i od potencijala digitalizacije - Brnabić na Kopaonik biznis forumu
 • Nedimović: Nema GMO na teritoriji Srbije ni u proizvodnji, ni u prometu
 • Nastavlja se budžetska eutanazija srpske poljoprivrede i sela i u 2021.
 • Mladi u Srbiji imaju negativan stav o GM hrani
 • Prof. Brankov: Promena stava o uzgoju GMO semena bi bio suicid za domaću proizvodnju

Detaljno: OVDE

GMO: EVROPA

 • Za GMO nema mesta u hrvatskoj poljoprivredi
 • Nova genomska tehnika (NGT) mogla bi da zameni GMO?
 • Većina Evropljana (86%) želi da hrana koja sadrži GMO bude obavezno označena
 • Ombudsman EU kritikovao proceduru EK za odobravanja pesticida
 • Organska proizvodnja u Srbiji na manje od jedan odsto zemljišta, u Austriji na preko 20

Detaljno: OVDE

GMO: SVET

 • U Bangladešu vanila od plastike - uz pomoć GMO bakterija; Prijatelji Zemlje: Sinbio vanilija je ekstremni oblik genetskog inženjeringa

 • Gejts najveći vlasnik zemljišta u SAD, upitno je da li će i dalje da propagira GMO kulture
 • Dvostruki moral Bajer-Monsanta
 • Peru produžio moratorijum na GMO, do 2035: Biodiverzitet je naš identitet!
 • Kina odobrava GMO kukuruz i soju za stočnu hranu, sadnja ostaje zabranjena

Detaljno: OVDE 

GMO: DOKUMENTI

 • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima - predlog, 2013.
 • Nacionalna strategija održivog razvoja - Vlada Srbije, 2008
 • Zakon o genetički modifikovanim organizmima
 • Bioetički aspekti istraživanja i korišćenja rezultata u oblasti GMO
 • Strategija zaštite prirode Republike Srbije za period od 2019. do 2025. godine - predlog

Detaljno: OVDE 

GMO: VIDEO

 • Seme pobune (Java films 2019)
 • Vikiliks: Rat, laži i videotrake (2011)
 • Težina lanaca 3 (2019)
 • Rat za seme (dokumentarni film)
 • Svet po Monsantu

Detaljno: OVDE


PREPORUKA PPNSPREDAVANJE ’SRBIJA I GMO - PROŠLOST, SADAŠNJOST I BUDUĆNOST’ - PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ (VIDEO)


PREDAVANJE "KOVID-19 - KATALIZATOR POVEĆANJA PREHRAMBENOG SUVERENITETA?" - PROF. DR TATJANA BRANKOV

Prof. dr Tatjana Brankov: Kovid-19 - katalizator povećanja prehrambenog suvereniteta?

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html