Susreti sela Srbije: Kukujevci - najuspešnije selo (VIDEO)

Susreti sela Srbije: Kukujevci - najuspešnije selo (VIDEO)

SREMSKA MITROVICA - Selo Kukujevci u šidskoj opštini proglašeno je za najuspešnije selo u Srbiji u okviru manifestacije "Susreti sela Srbije" u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije. Republička komisija za ocenu uspešnosti sela Srbije, koju je imenovala Kulturno-prosvetna zajednica Srbije u sastavu prof. dr Miladin Ševarlić, predsednik, Živorad Žika Ajdačić,generalni sekretar KPZ Srbije, Miomir Filipović Fića, urednik "Seoskih novina", i još dva promenljiva člana iz regiona odakle su sela prijavljena, odabrala je za finalnu priredbu 20 sela od 166 prijavljenih iz 44 opštine Srbije.

Završnica manifestacije, na kojoj su se okupili predstavnici najboljih sela i njihovih opština i gradova, održana je u Kuzminu kod Sremske Mitrovice.

Neka od priznanja uručio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je poručio da će ministarstvo na čijem je čelu još više podržavati ovakve manifestacije.

" Učešće više od 150 sela u ovoj manifestaciji, pokazuje da još uvek postoji ljudi koji ulažu ogromnu energiju u razvoj sredina u kojima žive. Mi ćemo ovakve aktivnosti uvek podržavati jer sve dok je ovakvih sela i ovakvih manifstacija, ima i Srbije", rekao je Nedimović.

Kukujevci su selo sa oko 2.300 stanovnika. U selu ima više od 300 mladih do 18 godina starosti, kapaciteti vrtića se stalno šire, dok u privrednim pogonima u selu radi oko 400 meštana.

Domaćinstva proizvode žitarice, povrće i voće, a Kukujevčani su već godinama najveći proizvođači duvana u Srbiji.

U odnosu na broj stanovnika, sela su bila podeljena u pet kategorija.

U grupi sela do do hiljadu žitelja pvoplasirana je Rivica iz iriške opštine, Drugoplasirano selo je pleš, opština Aleksandrovac Župski. Dva ravnopravno trećeplasirana sela su Rakinac, opština Velika Plana i Majilovac opština Veliko Gradište.

U konkurenciji sela između hiljadu i dve hiljade meštana najuspešnije je Ravnje s gradskog područja Sremske Mitrovice, Drugoplasirano selo je Srpski Krstur, opština Novi Kneževac, Dva ravnopravno trećeplasirana sela su Venčane, opština Aranđelovac i Knićanin, grad Zrenjanin

U kategoriji sela između dve i tri hiljade stanovnika najbolji je Mihajlovac, s područja Smedereva, Drugoplasirano selo je Klek, grad Zrenjanin, a trećeplasirano selo je Pavliš, grad Vršac.

Prvoplasirano selo u grupi sela od tri do pet hiljada stanovnika je Kuzmin kod Sremske Mitrovice, Rvanopravno dva drugoplairana sela su Karavukovo, opština Odžaci i Stapar, grad Sombor, Trećeplasirano je Novo Selo, opština Vrnjačka Banja.

Najbolje selo u grupi sela sa više od pet hiljada meštana su Badovinci iz opštine Bogatić. Ravnopravno su drugoplasirani Banatsko Novo Selo, grad Pančevo i Lozovik, opština Velika Plana, a trećeplasirano selo je Đurđevo, opština Žabalj.

Posebne priznanja dobila su i 24 pojedinca iz isto toliko sela za nesebičan doprinos razvoju svojih lokalnih zajednica.

Ovom manifestacijom nastavljena je višedecenijska akcija Kulturno-prosvetne zajednice Srbije koja se zvala "Takmičenje sela Srbije", sada pod novim nazivom "Susreti sela Srbije" i po novim pravilima koja daju podjednake šanse svim selima bez obzira na broj stanovnika i veličinu atara.

Ž. Negovanović
Izvor: RTV 

KVADRATURA KRUGA RTS: SELO KUKUJEVCISTAVOVI PROFESORA ŠEVARLIĆA NA PPNS

 • Obraćanje javnosti, 29. jun 2017.
 • Da razvijamo semensku proizvodnju koja nije GMO
 • Dobro Jutro - Jovana&Srđan: Organska hrana u Srbiji
 • Upitnik RTS: Kad Srbija utihne
 • Narodna skupština: Konferencija za novinare, 18. 5. 2017.
 • Deklaracija o GMO i proizvodima od GMO
 • Ako nije dovoljno 135 Deklaracija protiv GMO u Srbiji, idemo na referendum
 • Uticaj agresije NATO-a na agrobiznis u SR Jugoslaviji
 • Sačuvati zadruge i PKB, regresirati dizel gorivo...
 • Svitanje, Radio 2M: Miladin M. Ševarlić
 • Srpski seljak živi između dve kletve

DETALJNIJE

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

 • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
 • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
 • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari