Svitanje, Radio 2M: Miladin M. Ševarlić

Svitanje, Radio 2M: Miladin M. Ševarlić

Radio 2M
Emisija: Svitanje
Gost: Prof. dr Miladin M. Ševarlić, agroekonomista
3. 2. 2017.

Da li bi situacija mogla da se promeni na bolje u Srbiji? Razlog za ragovor bio je izjava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića o ograničavanju prava strancima da kupuju našu obradivu zemlju. Naime, od 1. septembra 2017. godine počeće da važi odluka Ugovora o stabilizaciji između Srbije i EU, a prema odredbi toga ugovora mi smo obavezni da za manje od osam meseci dozvolimo nesmetanu prodaju našeg poljoprivrednog zemljišta strancima.

Emisiju "Svitanje" na radiju 2M vodio je novinar Tanjuga u penziji Nedeljko Kojić, a gost je profesor Miladin Ševarlić, ugledni agroekonomista, nestranački poslanik u Narodnoj skupštini Srbije.

Na pitanje da li ti propisi nama mogu nešto da pomognu i šta to znači za našu zemlju prof. Ševarlić je odgovorio da je taj Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji verovatno najlošije ispregovarani sporazum koji je potpisan sa EU. Sporazum je potpisao potpresednik Vlade, u to vreme Đelić, ali kad je "lično razgovarao na ovu temu sa njim Đelić je rekao da su ta poglavlja bila već ispregovarana pre nego što je on preuzeo pregovaračke pozicije", a u EU važi pravilo da kada "zatvorite jedan list - nema više vraćanja na to poglavlje“. Dakle, "pre njega je ta poglavlja ispregovarala ekipa na čelu sa profesorom Labusom i da Đelić tu više ništa nije mogao da urad".

"Ovde se ne radi samo o zemljištu, ovde se radi o prodaji svih nepokretnosti i sticanja istog, ravnopravnog položaja građana kupaca iz zemalja EU, kao i domaćih kupaca. Ono što je karakteristično to je - da nijedna zemlja nije dozvolila da prodaje poljoprivredno zemljište". Nijedna zemlja koja je već bila član, kao i zemlje kandidati pre nas, kao i one koje su primljene u međuvremenu. Drugi aspekt je što praktično, prodajom poljoprivrednog zemljišta vi prodajete deo suvereniteta svoje zemlje..."

"Ustav zabranjuje prodaju prirodnih resursa. Međutim, kada je ministar Vlahović bio ministar za privredu i privatizaciju (sadašnji predsednik Saveza ekonomista Srbije), tada je dato tumačenje da se ne prodaje zemljište, nego kapital poljoprivrednih preduzeća. Budući da je tada bila društvena svojina nad poljoprivrednim zemljištem, u knjigama je vođena niska knjigovodstvena vrednost da ne bi plaćali porez na imovinu. Tako da u Vojvodini tada niste mogli imati zemljište koje se vodilo po vrednosti većoj od hiljadu maraka, to je 500 evra… I još kada su ta preduzeća ušla u stečaj, zbog ambijenta u koji su dovedena posle NATO bombardovanja itd..., mi imamo pokazatelje da je otkupna cena bila od 50 do 1.500 evra, a danas svaki taj hektar vredi bar 20.000 evra…" - objasnio je prof. Ševarlić katastrofalno vođenje politike privatizacije zemljišta.

NAJVEĆA PLJAČKA POLJOPRIVREDNIKA

"Negde oko 200.000 hektara poljoprivrednog zemljišta sa kojim su gazdovale zadruge ili su bile u zadružnom vlasništvu - što se vodilo kao društvena svojina, privatizovano je, jer su zadruge posle šezdesete godine pripajane poljoprivrednim kombinatima, poljoprivrednim preduzećima. Međutim, kada je došao Zakon o zadrugama 1974. godine NIJE IZVRŠEN DEOBNI BILANS i NIJE VRAĆENA TA IMOVINA ZADRUGAMA. I to je najveća posleratna pljačka poljoprivrednika kao osnivača fizičkih lica, kao osnivača zadruga i zadružne imovine".


Obrada teksta: FB reporter

RADIO 2M SAJTFB STRANAJUTJUB

PREPORUKA PPNS

U Republici Srbiji aktuelno je 139 deklaracija protiv genetički modifikovanih organizama (GMO) na teritorijama gradova i opština. Usvajane su od Čačka 30. januara 2013. godine do Sjenice 20. decembra 2016. godine. Na portalu PPNS podeljene su u dve grupe:

  • GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE SA USVOJENIM DEKLARACIJAMA PROTIV GENETIČKI MODIFIKOVANIH ORGANIZAMA (135)
  • DEKLARACIJE DRUŠTAVA I ORGANIZACIJA (4)

Tekst Deklaracije o GMO su jednoglasno usvojili odbornici u 135 opština i gradova ili 80% od ukupno 169 gradova i opština u Srbiji - bez podataka za Kosovo i Metohiju.

U 135 opština i gradova koji čine sadašnju SRBIJU BEZ GMO se nalazi:

  • 77,2% ukupne teritorije Srbije
  • 84,5% ukupnog stanovništva u 2014. godini
  • 75,3% poljoprivrednog zemljišta, 72,2% oranica, 80,4% livada i pašnjaka i 86,4% voćnjaka i vinograda - po Popisu 2012. godineNapomena: grbovi gradova i opština u ovom dokumentu sadrže linkove koji vode do zasebno predstavljenih deklaracija

Za ostatak teritorije naše države gde još uvek nema zvaničnog dokumenta lokalne samouprave protiv genetički modifikovanih organizama, evo predloga Deklaracije Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!, usvojene u većini gradova i opština. Autor je prof. dr Miladin M. Ševarlić.Ukoliko imate nove podatke iz navedenih opština i gradova Srbije, a naročito ako znate da postoje usvojene Deklaracije protiv GMO na našoj teritoriji koje ovde nisu predstavljene, molimo vas da nas kontaktirate služeći se formom na portalu PPNS. Unapred hvala za trud. 

SRBIJA BEZ GMO - GMO-FREE SERBIA

Hol Skupštine Srbije, 18. oktobar 2016. - prvo nacionalno predstavljanje mape i logotipa Srbija bez GMO

Izvor: Narodna skupština Republike Srbije

mms-ppns baner

OPŠTINE I REGIONI U REPUBLICI SRBIJI, 2015 - REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU

PREPORUKA PPNS

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html