Banaćani protiv GM hrane

Banaćani protiv GM hrane

KIKINDA - Jedan od problema sa kojim se poljoprivrednici na severu Banata susreću jeste i eventualno donošenje uredbe Ministarstva poljoprivrede o dozvoljenom prometu genetski modifikovanih organizama kroz našu zemlju. S druge strane, u resornom Ministarstvu navode da će se ova regulativa još jednom preispitati.

Jedan od prioriteta republičke vlade jeste ulazak Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju. Međutim, da bi se priključila ovoj instituciji, država mora da, između ostalog, donese i Uredbu o prometu genetski modifikovane hrane kroz našu zemlju.

Iako je u resornom Ministarstvu rečeno da će se ova regulativa još jednom preispitati, poljoprivrednici sa nezadovoljstvom iščekuju epilog.

„Poljoprivrednici iz kikindske opštine, generalno, nisu za tu priču, gledano sa komercijalne strane, jer smatramo da proizvodimo veoma dobru robu i želimo da je na bilo koji način i zaštitimo", ističe Nikola Filipović, predsednik udruženja „Banatska lenija" iz Kikinde.

Jedno je evidentno, ovakve odluke mogu da stvore problem među poljoprivrednicima, jer će se pobuniti zbog toga što će biti dozvoljen promet i plasman nečega što je zabranjeno da se proizvodi.

„Organska proizvodnja je mnogo zdravija, što su stručnjaci u više navrata i dokazali. Sećam se da je pre nekoliko godina u Vojvodini bilo organizovano masovno uništavanje genetski modifikovane soje, dakle ako nije valjalo ni tada, verovatno ne valja ni sada, kaže Željko Kurunci, poljoprivrednik iz Kikinde.

U našoj zemlji su, poređenja radi, predstavnici 127 opština i gradova (ispr. PPNS) izglasali Deklaraciju protiv uvoza, uzgoja, prerade i prometa genetski modifikovanih organizama.

U Ministarstvu poljoprivrede za sada imaju jedinstven stav - da se neće dozvoliti gajenje genetski modifikovanih biljaka i upotreba genetički modifikovane hrane za ishranu ljudi.

Branislav Ugrinov
Izvor: RTV 

PODSEĆANJE PPNS

mms-ppns baner

ppns - modli

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html