Domaća jaja bez GMO, ali sa zabranom reklamiranja! (VIDEO)

Domaća jaja bez GMO, ali sa zabranom reklamiranja! (VIDEO)

2013: SRBIJA POTPISNICA DUNAV SOJA DEKLARACIJE
2015: ’’DUNAV SOJA’’ PRVA PRIZNATA GMO FREE OZNAKA KOD NAS
2016: SRBIJA NAJVEĆI PROIZVOĐAČ GENETSKI NEMODIFIKOVANE SOJE U EVROPI

2018. POTROŠAČKI REPORTER, 17. MART

- Kada govorimo o oznaci "Dunav soja", govorimo o mogućnosti označavanja proizvoda koji u svojoj proizvodnji koriste soju koja nije genetski modifikovana i domaću sirovinu. Na izboru je proizvođača da sami odluče da li žele da iskoriste tu svoju specifičnost i posebnost i svoj proizvod označe oznakom koja je prepoznata ne samo kod nas, već i u mnogim evropskim zemljama, pre svega bih istakao Nemačku, Austriju, Sloveniju, ali isto tako i Švajcarsku.

- U Srbiji postoji oko 50 hiljada proizvođača soje. Smatram da je ovakav način obeležavanja proizvoda koji sadrže nemodifikovanu soju dobar način da se pomognu i ti proizvođači da se bolje identifikuju, da mogu lakše i bolje da se pozicioniraju na tržištu kroz jaču konkurentnost isticanjem tih svojih posebnosti.

Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju Sektora poljoprivrede u Privrednoj komori SrbijePOLITIKA, 2. APRIL

Merkator S dobio je nalog o povlačenju reklame u petak 30. marta, ali je nastavio da je prikazuje i proteklog vikenda

Kompanija „Merkator S”, koja u Srbiji posluje preko trgovinskih lanaca „Ideja”, „Roda” i „Merkator”, mora da obustavi reklamiranje jaja bez GMO.

„Ovakvom marketinškom porukom potrošači su dovedeni u zabludu, jer je u Srbiji zabranjena proizvodnja i promet GMO hrane. Zbog toga reklama može da izazove sumnju da ostala jaja na tržištu sadrže genetski modifikovane organizme”, potvrdila je Uprava za veterinu.

Reakcija veterinarske inspekcije usledila je pošto se nedavno, i to u dobro pogođenom terminu, pred Uskrs, pojavila reklama da se u radnjama ove kompanije mogu kupiti prva jaja na našem tržištu (trgovačke marke „k plus”) sa sertifikatom „Dunav soje” koji garantuje da je proizvod bez GMO.

– Veterinarska inspekcija je u petak, 30. marta, ovom trgovcu naložila da odmah pokrene proceduru i povuče sve reklame iz medija i sa bilborda – rekao je za „Politiku” Dušan Ljuština, šef odseka veterinarske inspekcije za grad Beograd. Istakao je da je „Merkator S”, međutim, nastavio i tokom vikenda da emituje spornu reklamu.

– U petak smo, u okviru zapisnika, poslali kompaniji obaveštenje da odmah obustavi reklamiranje. Zvanično smo od njih dobili mejl da su dali nalog i da će to i uraditi. Međutim, i sam sam se uverio da je reklama emitovana i tokom vikenda – kaže naš sagovornik, dodajući da je u nadležnosti veterinarske inspekcije provera ispravnosti deklaracija proizvoda životinjskog porekla. Ističe da je dokumentacija prosleđena i Ministarstvu trgovine, koje treba da postupi u svom delu nadležnosti.

– Ustanovili smo da su deklaracije za jaja bile ispravne i da se nigde ne pominje GMO. Na odvojenom stikeru navodi se da potiču sa farmi gde su životinje hranjene hranom kontrolisanog porekla. GMO se pominje isključivo u reklamama, na bilbordima i u propagandnom materijalu koji se deli kupcima – rekao je Ljuština.

PRAVILA DEKLARISANJA, OZNAČAVANJA I REKLAMIRANJA HRANE U R. SRBIJI

Osnov za postupanje inspekcije je Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, u delu koji se odnosi na potenciranje karakteristika hrane, koje poseduje i druga hrana iste vrste.

PRAVILNIK O DEKLARISANJU, OZNAČAVANJU I REKLAMIRANJU HRANE

Nepoverenje građana zbog ilegalnih zasada GMO soje u Srbiji raste, pa tako i u bezbednost i sastav hrane koja se nalazi na tržištu. Nije prvi put da proizvođači to koriste – već je bilo slučajeva da je inspekcija zabranjivala isticanje sličnih poruka na keksu, viršlama, brašnu…

„Merkator S”: Povlačimo reklame

U „Merkatoru S” izjavili su za „Politiku” da je kontrola inspekcije bila nenajavljena, i u petak, pa pretpostavljaju da je vikend razlog što sve reklame nisu odmah povučene. Kako su istakli, istog dana izdali su pisane naloge angažovanim agencijama da se zaustavi reklamna kampanja i inspekciji dostavili dokaze.

– Juče smo dobili rešenje veterinarske inspekcije u pisanoj formi i ponovili naloge reklamnim agencijama o povlačenju kampanje – navode u ovoj kompaniji.

Autor: Ivana Albunović
Izvor: Politika


ARHIVA PPNSPRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA

 

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html