GMO, pesticidi i ostale zebnje za potrošače na pijacama

GMO, pesticidi i ostale zebnje za potrošače na pijacama

Kakvo voće i povrće kupujemo na pijacama, ima li GMO hrane i kako da znamo šta je puno pesticida, pitali smo inspektore, prodavce i kupce

Kupovina voća i povrća na pijaci i marketima ume da bude prava "lutrija", kažu kupci. Nije retkost da jagode, trešnje i paradajz budu bez ukusa, ali i da su brojni pesticidi korišćeni u proizvodnji.

"Nepisano pravilo" jeste da je voće i povrće koje lepo izgleda najviše prskano, dok ono koje ima crnih delova nije, ali to nije uvek tačno.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu za MONDO da kupac zapravo teško može da prepozna na prvi pogled koje voće ili povrće je previše tretirano, a koje nije.

"Može da se desi da dođe do pojave crnih delova zato što se zakasnilo upotrebom sredstava za zaštitu bilja. Voće i povrće koje izgleda kao plastično, najčešće je iz staklenika i plastenika. Kada se gaji onda kada nije sezona bez dovoljno sunca, možda neće imati ukus i miris, ali je svakkao bezbedno, jer svi proizvođači moraju da koriste pesticide u granicama,. Povrće i voće koje dolazi iz uvoza kontroliše se na granici i radi se uzorkovanje. U velikim trgovinskim lancima, povrće i voće prolazi i još dodatne kontrole", kažu iz fitosanitarne inspekcije.

Julijana Mirković kaže za MONDO da je na jednoj pijaci u Beogradu kupila sam paradajz koji je prvi pogled delovao ispravno, ali sumnja da nije tako.

"Kada sam došla kući primetila sam sitne tačkice i da je unutrašnjost bela. Pošto se to ranije već dešavalo, nisam obraćala pažnju. Ipak, nakon toga smo svi koji smo jeli taj paradajz osećali mučninu i bol u želucu. Posumnjala sam da se radi o pesticidima, nakon čega su mi mnogi potvrdili da im se desila ista stvar. Naravno, ne postoji način da to dokažem, ali smatram da bi na pijacama i marketima moralo da se razvrsta voće i povrće koje je prskano i koje to nije, a ne da sami kupci idu na sreću i sami traže razlike", kaže za MONDO Julijana Mirković.

"SVE BI ISTRULILO DA UOPŠTE NE PRSKAM"

Prema rečima prodavaca, sve što se koristi kod voća i povrća je svake godine isto, ništa se nije promenilo decenijama unazad i "nikada niko nije imao problema".

"Prodajem na pijaci 20 godina i za to vreme, malo šta se promenilo. Svi prodavci koriste manje-više iste supstance, samo šta se mora i šta je neophodno da voće i povrće uspe. Ništa tu novo nema i ne plašimo se inspekcije. Mnoge sorte su se promenile i zato oni koji kupuju vide razliku, a inače, što se našeg dela tiče, ništa nedozvoljeno ne radimo. Jedu i moja deca sve isto što prodajem ovde. Sve bi istrulilo da se nečim ne prska", kaže za MONDO Š.M., pijačni prodavac voća i povrća.

NEISPRAVNO 30 OD 1.500 UZORAKA NA PIJACI

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da se voće i povrće na pijacama redovno proverava. To se radi tako što fitosanitarni inspektor najavi upravniku pijaca kontrolu, zatim se proveri spisak zakupca tezgi i nakon toga se radi kontrola uzimanja uzoraka na samoj pijaci.

"Uzeti uzork dostavlja se laboratoriji koja vrši laboratorisko ispitivanje sadržaja ostatka pesticide i dobijene rezultate dostavlja nadležnom fitosanitarnom inspektoru. Pravila moraju da poštuju kako proizvođači tako i oni koji se bave samo trgovinom i preprodajom. Ako se ispostavi da neko voće i povrće ima više pesticida od dozvoljenog kod onog ko samo prodaje, a ne poroizvodi, onda se utvrđuje odakle je taj proizvod, ko ga je proizveo i svi koji su u tom lancu će imati sankcije", kaže za MONDO načelnik fitosanitarne inspekcije Nenad Milojević.

PRSKAJU TREŠNJE JER SE BRZO KVARE

Najčešći razlog koji trgovci najčešće navode kada budu "uhvaćeni" u prodaji voća i povrća punog pesticida, jeste da tvrde da su njima takvo povrće prodali i da im je garantovano da je ispravno. Jedan od izgovora jeste i loše vreme koje je ubrzalo berbu, a kako im ne bi propalo sve, stavili su višak preparata.

"Preporuka za potrpšače je da voće i povrće kupuju na registrovanim mestima kao što su pijace ili u registrovanim prodavnicima piljarama odnosno u velikim trgovinskim lancima. Ako kupuju na pijacama preporuka je kupujete od prodavca u koga imate poverenje. Da li je to trgovac na veliko ili malo, to ništa ne znači, nema pravila ko će poštovati pravila, a ko neće. Po Zakonu o bezbednosti hrane svi koji su u lancu odnosno svi koji se bave proizvodnjom i stavljanjem u promet svežeg voća i povrća su dužni da obezbede da proizvodi koje stavljaju u promet budu bezbedni", kaže za MONDO Nenad Milojević.

IMA LI NA PIJACAMA GMO HRANE?

Dešavalo se da se u Srbiji otkrije uzgoj GMO useva soje koja je zabranjena, ali to nije česta pojava.

"Kod nas je zabranjeno stavljati u promet i proizvoditi hranu koja je GMO. Proizvodi od soje i kukuruza kao i drugih biljaka koje mogu biti GMO se redovno kontrolišu prilikom uvoza zato što su kod ovih proizvoda GMO najčešći. Kada se u postupku redovne kontrole otkrije GMO usev on se uništava na licu mesta dok je još na parceli", kaže naš sagovornik. 

Foto: JKP Šumadija
Goran Sivački/Stefan Stojanović

Izvor: Mondo, 14. 6. 2021.

Analiza ispravnosti voća, povrća i mlečnih proizvoda na pijacama u Kragujevcu

U cilju provere hemijske ispravnosti proizvoda Institut za javno zdravlje Kragujevac je 28. maja 2021. godine obavio uzorkovanje sezonskog voća i povrća na Kvantaškoj pijaci u Kragujevcu i kontrolu mikrobiološke ispravnosti mlečnih proizvoda na pijaci „Erdoglija“.

Na osnovu stručnog razmatranja ispitivanih parametara utvrđeno je da u uzorcima trešanja, jagoda i mladog krompira nema prisustva pesticida i teških metala i da su zdravstveno bezbedni za upotrebu.

Analiza mikrobiološke ispravnosti mlečnih proizvoda je pokazala da dva uzorka sira ne ispunjavaju propisane uslove.

Prodavcima čiji proizvodi nisu mikrobiološki ispravni zabranjena je prodaja do donošenja analiza kojima dokazuju ispravnost proizvoda i naloženo im je da poboljšaju mere higijene u svim fazama proizvodnje i prometa.

Izvor: JKP Šumadija, 8. 6. 2021.

 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS

O GMO

 • Šta su stare sorte, šta hibridi, a šta GMO?
 • Prof. dr Jelena Bošković: GMO i savremena poljoprivredna proizvodnja
 • Zbog kršenja Zakona o GMO, pod zabranom uvoza i prometa bili Mikros union i Perutnina Ptuj 2018. i 2019; GM soja gajena na 178 hektara od 2012. do 2019. - saznaje PRVI PRVI NA SKALI
 • GM sistemi ishrane i njihov ekonomski uticaj - Tatjana Brankov, Koviljko Lovre: Srbija
 • Pitanje suvereniteta u proizvodnji hrane je ključno i za pitanje GMO - prof. Dimitrijević

Detaljno OVDE

KRAGUJEVAC BEZ GMO

 • Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina (rezime projekta)
 • Predavanje ’Agroekonomski pokazatelji štetnosti GMO za Srbiju’ - prof. dr Miladin M. Ševarlić
 • Predavanje ’Srbija i GMO - prošlost, sadašnjost i budućnost’ - prof. dr Miodrag Dimitrijević (VIDEO)
 • Predavanje ’Kovid-19 - Katalizator povećanja prehrambenog suvereniteta?’ - prof. dr Tatjana Brankov
 • Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina: Opis problema

Detaljno: OVDE 

GMO: SRBIJA

 • Biotehnologija pruža veće prilike i od potencijala digitalizacije - Brnabić na Kopaonik biznis forumu
 • Nedimović: Nema GMO na teritoriji Srbije ni u proizvodnji, ni u prometu
 • Nastavlja se budžetska eutanazija srpske poljoprivrede i sela i u 2021.
 • Mladi u Srbiji imaju negativan stav o GM hrani
 • Prof. Brankov: Promena stava o uzgoju GMO semena bi bio suicid za domaću proizvodnju

Detaljno: OVDE

GMO: EVROPA

 • Za GMO nema mesta u hrvatskoj poljoprivredi
 • Nova genomska tehnika (NGT) mogla bi da zameni GMO?
 • Većina Evropljana (86%) želi da hrana koja sadrži GMO bude obavezno označena
 • Ombudsman EU kritikovao proceduru EK za odobravanja pesticida
 • Organska proizvodnja u Srbiji na manje od jedan odsto zemljišta, u Austriji na preko 20

Detaljno: OVDE

GMO: SVET

 • Gejts najveći vlasnik zemljišta u SAD, upitno je da li će i dalje da propagira GMO kulture
 • Dvostruki moral Bajer-Monsanta
 • Peru produžio moratorijum na GMO, do 2035: Biodiverzitet je naš identitet!
 • Kina odobrava GMO kukuruz i soju za stočnu hranu, sadnja ostaje zabranjena
 • Olivije de Šuter: Izgubili smo 75% biljaka - biološka raznolikost je ključna za svetsku prehrambenu sigurnost

Detaljno: OVDE 

GMO: DOKUMENTI

 • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima - predlog, 2013.
 • Nacionalna strategija održivog razvoja - Vlada Srbije, 2008
 • Zakon o genetički modifikovanim organizmima
 • Bioetički aspekti istraživanja i korišćenja rezultata u oblasti GMO
 • Strategija zaštite prirode Republike Srbije za period od 2019. do 2025. godine - predlog

Detaljno: OVDE 

GMO: VIDEO

 • Seme pobune (Java films 2019)
 • Vikiliks: Rat, laži i videotrake (2011)
 • Težina lanaca 3 (2019)
 • Rat za seme (dokumentarni film)
 • Svet po Monsantu

Detaljno: OVDE


PREPORUKA PPNS

SRBIJA BEZ GMO - DVA ZAKONA, 20 GODINA (REZIME PROJEKTA)REFERENDUM U SRBIJI - BRANA ZA PROIZVOĐAČE GMO

 

PREDAVANJE ’SRBIJA I GMO - PROŠLOST, SADAŠNJOST I BUDUĆNOST’ - PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ (VIDEO)
 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html