Ljajić: SAD će odustati od zahteva, ako Srbija izmeni zakon o GMO

Ljajić: SAD će odustati od zahteva, ako Srbija izmeni zakon o GMOGrađani Srbije nemaju razloga da se plaše ukoliko dođe do izmene propisa o prometu genetski modifikovanih organizama (GMO), zato što će i u zakonu biti striktno naglašeno da je uzgajanje takvih organizama izričito zabranjeno, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajić.

Prema njegovim rečima, promet će biti tako restriktivno postavljen podzakonstkim aktima, da će faktički onemogućen.

"Da li mislite da smo mi ludi da radimo nešto protiv naših građana, naše dece. Mi hoćemo da postanemo članica Svetske trgovinske organizacije (STO) i siguran sam da se u praksi ništa ne bi promenilo, samo što bi sve doveli da bude transparentno, da bi se znalo, i ako se ti proizvodi prometuju, moraju da budu naznačeni, ali i za promet, bili bi tako rigorozni uslovi, da bismo ga praktično onemogućili", rekao je Ljajić novinarima.

Interes Srbije je, ističe Ljajić, da tu stvar učini transparentnom, te da, ako postoji zakonska obaveza da mora da se naznači da ta hrana sadrži proizvode koji imaju elemente GMO i ako se postavi 10 uslova, kao što su druge zemlje postavile za transport takvih proizvoda.

VIKILIKS: SRBIJA - NOVI ZAKON O GMO NE PODLEŽE STO, VLADA OBEĆAVA DA ĆE GA IZMENITI VREMENOM

Ljajić podvlači da će to promet GMO u Srbiji "de jure dozvoliti, a de fakto onemogućiti".

"Nije to nikakva smicalica, niti prevara naša da bismo ušli u STO, na to imamo pravo. STO samo kaže da se ne može zabraniti promet nekog proizvoda, može se ograničiti, postaviti uslovi za promet, to može, tako da građani nemaju razloga da se plaše, neće doći ni do uzgajanja, a faktički ni do prometa", naglasio je Ljajić.

Srbija, kaže, pre svega, ima interes da bude članica STO, jer tu su "praktično tri četvrtine svih zemalja sveta", kao i da, prema njegovim saznanjima, svega 13 zemalja sveta ne vodi nikakve pregovore, niti ima ambiciju da postanu članice STO.

HRANA BUDUĆNOSTI ILI BIOTERORIZAM

"Da ne vređam nikoga, stvarno nisam čuo za većinu tih zemalja, da vam pravo kažem, koje ne žele da pregovaraju sa STO", ističe potpredsednik vlade.

Takođe, kako kaže, postoje dva nivoa pregovora oko učlanjenja u STO, jedni su unilateralni i tu se ne pregovara uopšte, nego se, objašnjava, praktično samo radi o tome da li su propisi usaglašeni sa principima i pravilima STO i oni važe za svaku novu zemlju članicu.

"Mi smo usaglašeni u svim elementima, jedino nismo oko te jedne odredbe zakona, u kojoj se kaže da je zabranjen promet genetski modifikovanih organizama. Što se drugog nivoa pregovora tiče, imamo otvorene pregovore sa Rusijom, Ukrajinom, SAD i Brazilom, jer, svaka zemlja koja je članica STO, ima pravnu mogućnost da za novu članicu traži da pregovara o trgovinskom režimu sa tom zemljom", kaže Ljajić.

GARDIJAN: KOMPANIJA MONSANTO PRETILA DRŽAVAMA KOJE ODBIJU GMO

Srbija je, naveo je, ispregovarala sa svim drugim zemljama, ostale su te četiri zemlje, te da su zakazani pregovori sa Brazilom, Ukrajinom i Rusijom, dok SAD, kako je rekao, ne žele da pregovaraju, jer, odustaće od svih zahteva, ukoliko Srbija reši izmenu zakona o GMO.

"To su pravila, principi koji ne važe samo za Srbiju, važe za svaku zemlju koja želi da pristupi STO. Ako zemlja ne želi, nema nikakve obaveze, ali mislim da je naš interes da budemo tamo", smatra Ljajić.

Izvor: Tanjug

ARHIVA VESTI EVROPSKOG PARLAMENTA

PARLAMENT ODBIO NACIONALNE ZABRANE PRODAJE GMO

Nacrt Direktive EU koja bi omogućila bilo kojoj državi članici ograničavanje ili zabranu prodaje i upotrebu GMO hrane i stočne hrane na vlastitoj teritoriji, već odobrene na nivou EU, nije prihvaćen od strane Evropskog parlamenta. Zastupnici su zabrinuti da bi zakon mogao da se pokaže nefunkcionalnim i da vodi ka ponovnom uvođenju graničnih kontrola između zemalja koje podržavaju GMO i onih koje su protiv.

Ovim predlogom Komisije dopunio bi se postojeći zakon (Direktiva o uzgoju GMO) kako bi se omogućilo državama članicama da ograniče ili zabrane upotrebu GMO hrane, odobrene od EU, na njihovoj teritoriji. Komisija je predložila da ovaj predlog bude po uzoru na postojeći EU zakon, zakon o uzgoju GMO, koji je stupio na snagu 22. aprila 2015. godine, koji omogućuje državama članicama zabranu uzgoja na svojoj teritoriji, iako je uzgoj odobren na nivou EU.

Dok se uzgoj hrane neminovno odvija na teritoriji države članice, GMO trgovina prelazi granice, što znači da bi bilo teško sprovesti zabranu za nacionalnu "prodaju i korišćenje" bez graničnih kontrola.

28. 10. 2015.


PRILOG PPNS


...Jednom kada je GMO odobren u svrhu uzgoja u skladu s pravnim okvirom Unije o GMO-ima i kada ispuni, u pogledu sorte koju treba staviti na tržište, zahteve prava Unije o stavljanju na tržište semena i biljnog reproduktivnog materijala, države članice nisu ovlašćene da zabrane, ograniče ili ometaju njegov slobodan promet na svojem državnom području, osim pod uslovima utvrđenima pravom Unije...

...Ograničenja ili zabrane donesene na temelju ove Direktive trebalo bi da se odnose na uzgoj, a ne na slobodan promet i uvoz genetički modifikovanog semena i biljnog reproduktivnog materijala, kao proizvodâ ili u proizvodima, kao i od proizvodâ njihove žetve, pa bi osim toga trebalo da budu u skladu s Ugovorima, posebno u pogledu načela nediskriminacije između domaćih i stranih proizvoda, načela proporcionalnosti i članka 34., članka 36. te članka 216. stavka 2. UFEU-a...

DIREKTIVA (EU) 2015/412 2015. O IZMENI DIREKTIVE 2001/18/EZ U POGLEDU MOGUĆNOSTI DRŽAVA ČLANICA DA OGRANIČE ILI ZABRANE UZGOJ GMO NA SVOM DRŽAVNOM PODRUČJU

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html