Ministarstvo objavilo da je formiran Stručni savet, ne navodeći GMO

Ministarstvo objavilo da je formiran Stručni savet, ne navodeći GMO

Stručni savet za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane održao je danas, 11. maja 2017. godine konstitutivnu sednicu na kojoj je za predsednika tog saveta izabran profesor Farmaceutskog fakulteta Ivan Stanković.

Konstitutivnoj sednici Saveta, koji čine brojni stručnjaci iz oblasti bezbednosti hrane sa bogatim međunarodnim iskustvom, prisustvovao je i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

ZA SRBIJU BEZ GMO - MARŠ PROTIV MONSANTA, BEOGRAD 2017

Stručni savet za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane će imati savetodavnu funkciju u cilju povećanja bezbednosti hrane na tržištu Srbije, a odgovornost i obaveze Saveta utvrđene su Zakonom o bezbednosti hrane, kao i propisima donesenim na osnovu tog zakona ali i poslovnikom i drugim aktima Saveta.

Savet će obavljati naučne i stručne poslove iz područja bezbednosti hrane i hrane za životinje, pa će predstavljati nacionalnu referentnu tačku za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje.

KRAGUJEVAC DRUGI PUT ’’MARŠIRA’’ PROTIV MONSANTA - ZA SRBIJU BEZ GMO 

Njegova osnovna delatnost biće da pripremi stručna i naučna mišljenja ministarstvima ali i drugim organizacijama državne uprave, kao i subjektima koji se bave proizvodnjom hrane i hrane za životinje, i potrošačima o svim rizicima.

BEOGRAD: Nacionalni savet za bezbednost hrane održao je konstitutivnu sednicu, na kojoj je za predsednika tog saveta izabran profesor Farmaceutskog fakulteta Ivan Stanković, izjavio je savetnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Nenad Dolovac.

On je na konferenciji „Šta jedemo“, naveo da su odgovornost i obaveze Stručnog saveta za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane, utvrđene Zakonom o bezbednosti hrane, kao i propisima donesenim na osnovu tog zakona, ali i poslovnikom i drugim aktima saveta.

Prema njegovim rečima, savet će obavljati naučne i stručne poslove iz područja bezbednosti hrane i hrane za životinje, pa će predstavljati nacionalna referentna tačka za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinja.

Laboratorija za kontrolu mleka u drugoj polovini godine

Tokom druge polovine godine očekuje se puštanje u rad Nacionalne labratorije za kontrolu kvaliteta sirovog mleka, izjavio je savetnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Nenad Dolovac.

On je na konferenciji o kvalitetu hrane u Srbiji „Šta jedemo“, kazao da će se ta laboratorija nalaziti u okviru kompleksa Direkcije za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) u Batajnici, u kojoj već radi Fitosanitarna laboratorija.

Otvaranjem Nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta sirovog mleka počeće nezavisna kontrola sirovog mleka na teritoriji cele Srbije, rekao je Dolovac.

Osnovna delatnost saveta biće da pripremi stručna i naučna mišljenja ministarstvima, ali i drugim organizacijama državne uprave, kao i subjektima koji se bave proizvodnjom hrane i hrane za životinje, i potrošačima o svim rizicima, rekao je Dolovac.

Članovi saveta su, kako je dodao, eminentni stručnjaci sa bogatim međunarodnim iskustvom i od njih se očekuje da budu inicijatori predlaganja ideja.

Prema ranijim podacima, u savetu su pored Stankovića i Dolovac i specijalista higijene Vesna Pantić-Palibrk, profesor-doktor veterinarskih nauka Nedeljko Karabasil, doktor biotehničkih nauka Vesna Đorđević doktor medicinskih nauka Jelena Gudelj-Rakić i profesor Poljoprivrednog fakulteta Igor Jajić.

Članovi saveta bez prava glasa su predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović, doktor Veterinarskih nauka Zoran Mićović, kao i predstavnici Ministarstva zdravlja doktor Raša Milanov i instituta Batut Dragana Jović.

Članovi po funkciji su predstavnici uprava za veterinu i za zaštitu bilja i Poljoprivredne inspekcije, a sekretar saveta je doktor Tamara Bošković.

Stalni članovi saveta odlučivać, kako je ranije izjavljivano i o prometu GMO u Srbiji koja je kako je danas rečeno uz Zambiju i Togo jedina zemlja u svetu bez GMO.

Stručni savet za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane koji treba da da konačnu odluku o prometu genetski modifikovanih organizama (GMO) u Srbiji, i u kome je 15 stručnjaka iz različitih oblasti, formiralo je krajem aprila Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine uz saglasnost Ministarstva zdravlja.

Izvori: Ministarstvo poljoprivrede, Dnevnik 

ARHIVA PPNS

PREPORUKA PPNS

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html