Nedimović o GMO: Važno je šta misli struka, država i narod

Nedimović o GMO: Važno je šta misli struka, država i narod

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je najavio da će u narednih sedam do 10 dana biti formiran Savet za bezbednost hrana, koji će se u narednom periodu izjasniti po pitanju restriktivnih odredbi Zakona o GMO, koje sprečavaju ulazak Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Nedimović je odgovarajući na pitanja novinara u PKS rekao da će to telo u užem sastavu biti formirano u tom periodu i da će na naučnoj osnovi analizirati funkcionisanja čitavog sistema.

„U tom sastavu će biti ljudi koji su eksperti iz oblasti medicine ishrane i farmacije i oni treba da nam daju odgovore i na ova pitanja (o GMO). Bilo kakva politička odluka pre stručne odluke mislim da bi bila preuranjena”, rekao je Nedimović.

On je kazao da je činjenica da ako želimo u STO moramo da ispunimo neke uslove po pitanju GMO.

„Krajnja odluka je na Srbiji, odnosno na nama. Pre struke nećete dobiti moje mišljenje. Važno je šta misli struka, država i narod. Ipak, važno da tu ne pogrešimo, jer samo jednom imamo pravo u ovom slučaju”, naveo je Nedimović.

Ministar poljoprivrede izjavio je da je ove godine prvi put u martu počela isplata podsticaja za setvu i da to nema veze sa izborima pošto su to sami poljoprivrednici tražili.

„Po pitanju setve, po prvi put smo u martu počeli sa isplatom podsticaja za biljnu proizvodnju, a ta sredstva su ranije poljoprivrednici dobijali u maju”, rekao je Nedimović novinarima u PKS.

On je kazao da je nedavno imao smešnu situaciju kada je razgovarao sa poljoprivrednicima o tome.

Novinarima je ispričao da je nedavno u jednom gradu nenajavljeno obišao Upravu za trezor i u nameri da se vidi sa desetak-petnaest poljoprivrednih proizvođača.

„Jedan od njih mi kaže: Zamislite oni su nama isplatili podsticaje verovatno zbog izbora. Ja ima kažem: Ja se stvarno izvinjavam do sada ste dobijali ova sredstava u maju, a sada u martu, ako ne želite sada vi zadržite pare na računu pa podignite ih u aprilu ili maju”, rekao je Nedimović dodajući da je u pitanju bila šala.

On je napomenuo da je reč o podsticajima koji nisu veliki, oko 2.000 dinara po hektaru, a da je maksimum do 20 hektara.

„Rekao sam i i kako stižu zahtevi mi svake sledeće nedelje isplaćujemo. Pre dve nedelje smo isplatili 600 miliona dinara, a ove nedelje ide 500 miliona i u čemu je problem - nema veze sa izborima već sa vašom setvom. To je prirodan sled događaj i ono što ste vi tražili”, naveo je Nedimović.

On je dodao da i kada se uradi nešto dobro uvek neko nađe razlog da to osporava.

Nedimović je, takođe, dodao da ne očekuje probleme sa pšenicom i da neće biti velikih šteta.

Ministar je kazao da na prostoru severne Bačke i Banata nije bilo snega koji bi zaštitio useve pšenice, ali da je najveća proizvodnja u južnim delovima Vojvodine i u centralnoj Srbiji.

Foto: PKS
Izvor: Tanjug 

PODSEĆANJE PPNS 


PREPORUKA PPNS 

U Republici Srbiji aktuelno je 139 deklaracija protiv genetički modifikovanih organizama (GMO) na teritorijama gradova i opština. Usvajane su od Čačka 30. januara 2013. godine do Sjenice 20. decembra 2016. godine. Na portalu PPNS podeljene su u dve grupe:

  • GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE SA USVOJENIM DEKLARACIJAMA PROTIV GENETIČKI MODIFIKOVANIH ORGANIZAMA (135)
  • DEKLARACIJE DRUŠTAVA I ORGANIZACIJA (4)

Tekst Deklaracije o GMO su jednoglasno usvojili odbornici u 135 opština i gradova ili 80% od ukupno 169 gradova i opština u Srbiji - bez podataka za Kosovo i Metohiju.

U 135 opština i gradova koji čine sadašnju SRBIJU BEZ GMO se nalazi:

  • 77,2% ukupne teritorije Srbije
  • 84,5% ukupnog stanovništva u 2014. godini
  • 75,3% poljoprivrednog zemljišta, 72,2% oranica, 80,4% livada i pašnjaka i 86,4% voćnjaka i vinograda - po Popisu 2012. godine



Napomena: grbovi gradova i opština u ovom dokumentu sadrže linkove koji vode do zasebno predstavljenih deklaracija

Za ostatak teritorije naše države gde još uvek nema zvaničnog dokumenta lokalne samouprave protiv genetički modifikovanih organizama, evo predloga Deklaracije Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!, usvojene u većini gradova i opština. Autor je prof. dr Miladin M. Ševarlić.



Ukoliko imate nove podatke iz navedenih opština i gradova Srbije, a naročito ako znate da postoje usvojene Deklaracije protiv GMO na našoj teritoriji koje ovde nisu predstavljene, molimo vas da nas kontaktirate služeći se formom na portalu PPNS. Unapred hvala za trud. 

SRBIJA BEZ GMO - GMO-FREE SERBIA

Hol Skupštine Srbije, 18. oktobar 2016. - prvo nacionalno predstavljanje mape i logotipa Srbija bez GMO

Izvor: Narodna skupština Republike Srbije


OPŠTINE I REGIONI U REPUBLICI SRBIJI, 2015 - REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU

PREPORUKA PPNS

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html