Plodne oranice Mačve, a soja GMO

Plodne oranice Mačve, a soja GMO

Fitosaniotarni inspektori Ministarstva poljoprivrede tokom juna i jula na području Mačve kod 24 poljoprivrednika na parcelama pronašli zasejanu GMO soju.

Oni su naložili uništavanje, a protiv vlasnika podnete su prekršajne prijave.

Plodne oranice Mačve pogodne za gajenja organske hrane i dalje su na mapi Ministarstva poljoprivrede označene kao "crna tačaka" jer se već godinama tajno gaji GMO soja. To su potvrdili i ispektori tokom kontrole.

"Mi smo krajem juna i početkom jula obišli negde oko 300 parcela i brzom metodom proteinskih test-traka na 24 parcele utvrdili prisustvo GMO soje", kaže Miodrag Spasojević, šef fitosanitarne inspekcije Uprave za zaštitu bilja Ministrastva poljoprivrede.

Pod GMO sojom nađeno je 10,5 hektara. Inspekcija je protiv proizvođača podnela prekršajne prijave i naložila da se parcele zaoru. Iako u Mačvi nerado govore o ovoj temi, saznali smo da se gajenjem GMO soje bave sitni proizvođači, na parcelama okruženim kukuruzom, do kojih se teško dolazi.

"Od 1000 njih ako sadi 40 to je sto posto tako", kaže Zoran Vojnović.

U firmi Tabeks koja otkupljuje, skladišti i prerađuje žitarice kažu da se lako može utvrditi da li je u pitanju GMO soja. Oni kažu da je promet smanjen, ali da se često događa da stigne soja koja u sebi sadrži određeni procenat GMO zrna.

"To je prisustvo do dva posto, jedan koma osam i slično GMO soje", kaže Tomislav Živković, vlasnik firme Tabeks.

Reč je o semenima koja su u Mačvu stigla pre donošenja Zakona o genetički modifikovanim organizmima, pa ih poljorpivrednici i danas koriste. To ne umanjuje opasnost po zdravlje ljudi.

"Problemi koji se najčešće javljaju jesu neplodnost, ubrzano starenje, pojava tumora, imunološki problemi, poremećaji u lučenju insulina i promene u organima za varenje", kaže dr Dejan Pavlović, predsednik GO Zeleni Srbije.

Ono što je interesantno, grad Šabac i opština Bogatić su na predlog Zelenih Srbije usvojili Deklaraciju o područjima bez GMO, ali se ona očigledno ne poštuje.

TV PRILOG

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

  • Nenad
    09.08.2014

    Za ovo su predvidjene i zatvorske kazne Krivičnim Zakonom. Zašto samo prekršajne prijave?

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html