Podigli glas protiv GMO u Srbiji

Podigli glas protiv GMO u Srbiji

BEOGRAD: Na Trgu Republike je održan skup protiv GMO u Srbiji, sa kojeg je poručeno da je GMO štetan po zdravlje ljudi i da ni pod kakavim izgovorima ne treba dozvoliti da uđe u našu zemlju, a da bi država trebalo da pooštri sankcije prema onima koji imaju GMO zasade.

Skup, u organizaciji udruženja Društvo srpskih domaćina, Zdrava Srbija i Ko nam truje decu, počeo je prikupljanjem pomoći za narodne kuhinje Srbima i Kosovu i Metohije, a završen šetnjom centralnim gradskim ulicama.

Danilo Tvrdišić iz organizacije Zdrava Srbija je rekao da je cilj skupa da se jasno i glasno digne glas protiv GMO hrane u Srbiji odnosno protiv pritiska na našu zemlju od strane EU da prihvatimo zakon koji bi liberalizovao uzgoj i promet GMO.

Tvrdišić je istakao da su istraživanja eminentnih stručnjaka pokazala da GMO ima posledice po zdravlje i da pre svega izaziva umor, alergije i sterilitet.

Kaže da je trenutni zakon dobar i restriktivan za GMO, ali da se striktno ne primenjuje pošto postoji velika količina zasada pod GMO, od čega najviše ima GMO soje u Mačvi i Vojvodini.

Prema njegovim rečima, inspekcija godišnje pronađe oko 40 hektara pod GMO sojom, ali se procenjuje da ima oko 5.000 hektara pod GMO zasadima.

Profesor Miladin Ševarlić iz organizacije Društvo sprskih domaćina je rekao da svaku manifestaciju započinju prikupljanjem pomoći za narodne kuhinje na KiM i da je cilj današnjeg skupa "javni protest za Srbiju bez GMO, a naročito protiv kompanije Monsanto".

On tvrdi da se priprema zakon koji će dozvoliti uvoz i prodaju GMO i proizvoda od GMO, kao i da biti bilo loše po zdravlje građana i srpsku poljoprivredu.

Foto: Tanjug
Izvor: Dnevnik 


PREPORUKA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

DetaljnijeARHIVA PPNS 

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html