Životna sredina i zemljište - dr Dragana Vidojević (VIDEO)

Životna sredina i zemljište - dr Dragana Vidojević (VIDEO)

U okviru naučno istraživačkog projekta "Pitаnja životne sredine, bioekonomije i analiza mogućnosti za proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane u AP Vojvodina", Matica srpska je organizovala onlajn tematsko predavanje dr Dragane Vidojević "Životna sredina i zemljište".

- Obično kada se govori o zemljištu, zemljište se posmatra kroz neku vrstu ekonomske aktivnosti. Na taj način posmatrano, gubimo iz vida mnoge druge elemente koje zemljište ima za sve nas, o čemu će biti reč na predavanju. Dr Dragana Vidojević je prva osoba u Srbiji vezana za indikatorе i sve informacije od javnog značaja koje se tiču ove značajne teme.

Prof. dr Đorđe Jovanović, rukovodilac projekta

* * *

- Posebno ću se osvrnuti na značaj zemljišta kao osnovnog prirodnog resursa, predstaviću ulogu zemljišta u kruženju ugljenika i ublažavanju klimatskih promena, daću osnovne pritiske na prostor Republike Srbije i osnovne smernice, kao i prakse za održivo korišćenje zemljišta, kako na globalnom, tako i na nacionalnom nivou.

Zemljište se ubraja u uslovno obnovljive resurse iz razloga što je potreban veoma dug vremenski period da bi se zemljište formiralo. Recimo, za formiranje 2-3cm zemiljšta potrebno je od 200 do hiljadu godina, u zavisnosti od matične stene, klime i pod uslovom postojanja vegetacije.

Zemljište čine četiri osnovne komponente: mineralna materijal - 45%, organska materija - 5%, voda i vazduh po 25%.

Zemljište predstavlja jedan od najvažnijih prirodnih resursa zato što je njegova osnova uloga da obezbedi zalihe hrane za čovečanstvo. Podaci Svetske organizacije UN za hranu i poljoprivredu pokazuju da upravo zemljište obezbeđuje oko 99% globalnih zaliha hrane.

Ali, zemljište je i resurs koji nestaje. Godišnje se, prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu, gubi i do hiljadu kilometara kvadratnih poljoprivrednog i zemljišta prirodnih područja u Evropskoj uniji.

Zemljišta su pod velikim pritiskom degradacije, gube se ekosistemske usluge zemljišta i iz tog razloga je veoma važno da znamo koje su to osnovne sociekonomske funkcije i funkcije koje služe za zaštitu životne sredine.

Dr Dragana Vidojević 

BIOGRAFIJA PREDAVAČA

Dr Dragana Vidojević je rođena u Beogradu 1968. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Beogradu. Biološki fakultet završila je na Univerzitetu u Beogradu 1994. godine. Poslediplomske studije upisala je na smeru "Ekologija zaštite i unapređivanja životne sredine" na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu gde je odbranila magistarski rad na temu "Ekološke karakteristike i biopotencijal ekosistema Pančevačkog rita" 2001. godine. Doktorirala je 2016. godine na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu u naučnoj oblasti Biotehničke nauke, naučna disciplina Pedologija i Agrohemija, na temu "Procena rezervi organske materije u zemljištima Srbije".

U periodu 1994-2003. godine radila je u Poljoprivrednoj korporaciji "Beograd" i u Institutu "PKB Agroekonomik" na poslovima savetnika za ekologiju, kao istraživač saradnik.

Od 2003. godine radila je u Ministarstvu zaštite životne sredine, u Agenciji za zaštitu životne sredine, na poslovima savetnika za kvalitet zemljišta.

Od 2014. godine radi u Ministarstvu zaštite životne sredine, Agenciji za zaštitu životne sredine, na poslovima šefa Odseka za indikatore i izveštavanje. Obavlja i koordinira stručno-tehničke poslove izrade godišnjeg izveštaja stanja životne sredine i Izveštaja o stanju zemljišta u Republici Srbiji. Obavlja poslove na kreiranju, razradi i implementaciji indikatora praćenja stanja životne sredine na nacionalnom nivou. Vodi poslove koji se odnose na uspostavljanje i održavanje nacionalnog katastra kontaminiranih lokacija. Primarna je kontakt tačka za saradnju sa Evropskom agencijom za životnu sredinu, Evropskim centrom za podatke o zemljištu (JRC) i Evropskom mrežom za informacije i posmatranje (EIONET) za oblast zemljište i poljoprivreda.
Član je više međunarodnih organizacija i profesionalnih udruženja (ESBN, ICCL, EuroGeoSurveys).

SNIMAK PREDAVANJA (1:01:35)Izvor: Matica srpska, 7. 6. 2021.

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS

O GMO

 • Šta su stare sorte, šta hibridi, a šta GMO?
 • Prof. dr Jelena Bošković: GMO i savremena poljoprivredna proizvodnja
 • Zbog kršenja Zakona o GMO, pod zabranom uvoza i prometa bili Mikros union i Perutnina Ptuj 2018. i 2019; GM soja gajena na 178 hektara od 2012. do 2019. - saznaje PRVI PRVI NA SKALI
 • GM sistemi ishrane i njihov ekonomski uticaj - Tatjana Brankov, Koviljko Lovre: Srbija
 • Pitanje suvereniteta u proizvodnji hrane je ključno i za pitanje GMO - prof. Dimitrijević

Detaljno OVDE

KRAGUJEVAC BEZ GMO

 • Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina (rezime projekta)
 • Predavanje ’Agroekonomski pokazatelji štetnosti GMO za Srbiju’ - prof. dr Miladin M. Ševarlić
 • Predavanje ’Srbija i GMO - prošlost, sadašnjost i budućnost’ - prof. dr Miodrag Dimitrijević (VIDEO)
 • Predavanje ’Kovid-19 - Katalizator povećanja prehrambenog suvereniteta?’ - prof. dr Tatjana Brankov
 • Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina: Opis problema

Detaljno: OVDE 

GMO: SRBIJA

 • Biotehnologija pruža veće prilike i od potencijala digitalizacije - Brnabić na Kopaonik biznis forumu
 • Nedimović: Nema GMO na teritoriji Srbije ni u proizvodnji, ni u prometu
 • Nastavlja se budžetska eutanazija srpske poljoprivrede i sela i u 2021.
 • Mladi u Srbiji imaju negativan stav o GM hrani
 • Prof. Brankov: Promena stava o uzgoju GMO semena bi bio suicid za domaću proizvodnju

Detaljno: OVDE

GMO: EVROPA

 • Za GMO nema mesta u hrvatskoj poljoprivredi
 • Nova genomska tehnika (NGT) mogla bi da zameni GMO?
 • Većina Evropljana (86%) želi da hrana koja sadrži GMO bude obavezno označena
 • Ombudsman EU kritikovao proceduru EK za odobravanja pesticida
 • Organska proizvodnja u Srbiji na manje od jedan odsto zemljišta, u Austriji na preko 20

Detaljno: OVDE

GMO: SVET

 • Gejts najveći vlasnik zemljišta u SAD, upitno je da li će i dalje da propagira GMO kulture
 • Dvostruki moral Bajer-Monsanta
 • Peru produžio moratorijum na GMO, do 2035: Biodiverzitet je naš identitet!
 • Kina odobrava GMO kukuruz i soju za stočnu hranu, sadnja ostaje zabranjena
 • Olivije de Šuter: Izgubili smo 75% biljaka - biološka raznolikost je ključna za svetsku prehrambenu sigurnost

Detaljno: OVDE 

GMO: DOKUMENTI

 • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima - predlog, 2013.
 • Nacionalna strategija održivog razvoja - Vlada Srbije, 2008
 • Zakon o genetički modifikovanim organizmima
 • Bioetički aspekti istraživanja i korišćenja rezultata u oblasti GMO
 • Strategija zaštite prirode Republike Srbije za period od 2019. do 2025. godine - predlog

Detaljno: OVDE 

GMO: VIDEO

 • Seme pobune (Java films 2019)
 • Vikiliks: Rat, laži i videotrake (2011)
 • Težina lanaca 3 (2019)
 • Rat za seme (dokumentarni film)
 • Svet po Monsantu

Detaljno: OVDE


PREPORUKA PPNS


REFERENDUM U SRBIJI - BRANA ZA PROIZVOĐAČE GMO
 

PREDAVANJE ’SRBIJA I GMO - PROŠLOST, SADAŠNJOST I BUDUĆNOST’ - PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ (VIDEO)
 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html