Eksploatacija maloletnika u SAD - zakon krše Mekdonalds, PSSI (Blekstoun grupa), kao i Hjundai, Kija...

Eksploatacija maloletnika u SAD - zakon krše Mekdonalds, PSSI (Blekstoun grupa), kao i Hjundai, Kija...

Ilegalni rad, surovi uslovi i plate ispod minimalca

Raditi posle škole ili tokom leta kako bi se izgradio karakter je jedna stvar, ali ovi slučajevi naglašavaju sasvim drugačiju stvarnost za mlade radnike.

Četrnaestogodišnji dečak koji je čistio mašine za sečenje mesa "zaspao je na času i zadobio hemijske opekotine zbog kojih je izostajao sa časova" u Nebraski od 2021. do 2022. godine, prema Ministarstvu rada. Još jedan 13-godišnjak je zadobio teške opekotine od sredstava za čišćenje.

Packers Sanitation Services Inc. (PSSI), jedan od najvećih kompanija iz oblasti sanitarne bezbednosti hrane u SAD, zaposlio je 31 dete između 13 i 17 godina da rade u industriji mesa, u firmama kao što su Cargill i JBS USA širom Minesote i Nebraske, saopštilo je Ministarstvo rada prošlog novembra.

To nisu bili izolovani slučajevi.

U SAD-u se poslednjih godina sve više krši zakon o dečijem radu. Neke poznate kompanije, brendovi okrenuti potrošačima, uhvaćeni su kako su zapošljavali decu za naporan rad u opasnim uslovima. Postojeće tržište rada podstaklo je mnoge poslodavce da traže najjeftiniju radnu snagu; državni zakonodavci čak guraju zakone koji bi ograničili pravnu zaštitu maloletnih radnika.

Sada je Ministarstvo rada objavilo podatke o akcijama koje je preduzelo ove godine kroz novu međuagencijsku radnu grupu za dečiji rad.

"Dečiji rad je pitanje koje ulazi u srž toga ko smo mi kao država i šta želimo da budemo", rekla je vršilac dužnosti sekretara za rad Džuli Su u saopštenju za javnost u četvrtak. "Kao i predsednik, verujemo da je previše da ijedno dete radi u opasnom okruženju."

U mnogim od ovih slučajeva to su deca migranata koja rade dugo u teškim uslovima, rekao je Džordan Barab, zamenik pomoćnika sekretara u Upravi za bezbednost i zdravlje na radu tokom Obamine administracije.

"Ovde samo gomilate ranjive grupe", dodao je Barab.

Iz JBS-a su rekli da ne tolerišu dečiji rad i da će prestati da koriste usluge PSSI na svakoj lokaciji gde se navodno dogodilo kršenje dečijeg rada. Iz Cargill-a su takođe rekli da imaju nultu toleranciju na maloletničku radnu snagu i raskinuli su ugovor sa PSSI.

PSSI, kompanija u vlasništvu Blackstone grupe, najveće svetske kompanije za privatni kapital, branila je njihovu praksu zapošljavanja.

"Kao roditelji i građani, ne želimo da nijedna osoba mlađa od 18 godina radi za PSSI, tačka - i preduzimamo opsežne mere kako bismo sprečili pojedince na lokalnom nivou da zaobiđu naše procedure", rekao je PSSI u izjavi za CNN.

Kompanija "vodi sve nove zaposlene kroz vladin sistem E-Verify kako bi potvrdila validnost njihovih identifikacionih dokumenata, a jedini način na koji se te procedure mogu zaobići je namerna krađa identiteta i/ili prevara radi zapošljavanja u lokalnoj fabrici", navode iz PSSI-a.

Kompanija je nedavno zaposlila novog generalnog direktora, sprovela dodatne revizije svoje baze zaposlenih i obuku za menadžere za zapošljavanje i angažovala advokatsku firmu treće strane da pregledaju politike zapošljavanja dece, saopštio je PSSI.

U svojoj istrazi, istražitelji Ministarstva rada su otkrili da PSSI koristi dečiji rad "sistematski" u osam država i "jasno ukazuje na neuspeh u celoj kompaniji". Odrasli koji su regrutovali, angažovali i nadgledali decu, "pokušali su da izokrenu naše napore da istražimo njihovu praksu zapošljavanja", rekli su iz Ministarstva.

Ministarstvo rada objavilo je ranije ove godine da je PSSI platio 1,5 miliona dolara kazni zbog dečijeg rada.

U periodu od 1. oktobra 2022. do 20. jula 2023. godine, Ministarstvo rada je zaključilo 765 slučajeva dečijeg rada, otkrilo 4.474 dece zaposlene u suprotnosti sa saveznim zakonima o dečijem radu i procenilo više od 6,6 miliona dolara kazni protiv poslodavaca, objavljeno je u četvrtak.

To je povećanje od 44% u broju dece koja su zaposlena na crno, što prati povećanje kazni za 87 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, prema Ministarstvu rada.

Pored toga, Odeljenje za plate i radne sate Odeljenja za rad trenutno vodi više od 700 otvorenih slučajeva dečijeg rada.

ARHIVA PPNS MEKDONALDS ODUSTAO OD "SLINAVE GOVEDINE" - (VIDEO, 2:26)

Mekdonalds odustao od ’slinave govedine’ - prevod
Na 16 Mekdonaldsovih franšiznih lokacija u Luizijani i Teksasu, deca od 14 godina koristila su opasnu opremu i radila dugo i do kasno, saopštio je Ministarstvo rada ove nedelje. Dva meseca ranije u Luizvilu, Kentaki, u Mekdonaldsu je zatečeno dvoje desetogodišnjaka koji su radili bez plate do 2 sata ujutru, pripremajući i servirajući obroke, radeći na autoputu i na kasi i čisteći restorane, navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Ni pod kojim okolnostima dete od 10 godina ne bi trebalo da radi u kuhinji oko vrućih roštilja, rerni i friteza", rekla je direktorka Odeljenja za plate i radne sate Karen Garnet-Sivils u saopštenju Ministarstva.

"Ovi izveštaji su neprihvatljivi, duboko zabrinjavajući i suprotni su visokim očekivanjima koja imamo za ceo brend Mekdonaldsa", rekla je za CNN Tifani Bojd, viša potpredsednica i direktorka HR-a u Mekdonaldsu u SAD. "Posvećeni smo tome da osiguramo da naši primaoci franšize imaju resurse koji su im potrebni da obezbede bezbedna radna mesta za sve zaposlene i održavaju usklađenost sa svim zakonima o radu."

Savezni Zakon o pravednim standardima rada (FLSA) postavlja minimalnu starosnu dob za većinu zapošljavanja na 14 godina, ograničava radno vreme za zaposlene mlađe od 16 godina i zabranjuje bilo kome mlađem od 18 godina da radi u opasnim uslovima ili zanimanjima.

Većina slučajeva kršenja dečijeg rada uključuje decu koja rade duže ili kasnije od dozvoljenog. Ali Odeljenje za plate i radne sate otkrilo je 688 dece koja rade na crno na opasnim poslovima u 2022. godini. To je najveća cifra od 2011. godine.

ARHIVA PPNS POVODOM ANTIBIOTIKA U PILETINI, NA UDARU KFC I MEKDONALDS - U SAD

Povodom antibiotika u piletini, na udaru KFC i Mekdonalds - u SAD
Dečiji rad u porastu na skučenom tržištu rada

Nezaposlenost u Sjedinjenim Američkim Državama je blizu rekordno niskih 3,6 odsto, a nedostatak radnika otežava poslodavcima da popune radna mesta, posebno kada su u pitanju slabije plaćeni poslovi.

"Poslodavci idu na najjeftiniji i najlakši put kako bi pronašli radnike", rekao je Barab.

Zvaničnici Odeljenja za rad naglasili su ove nedelje da je porast nalaza kršenja dečijeg rada delimično posledica "značajno pojačanih napora u sprovođenju dečijeg rada" poslednjih meseci.

Međutim, često dolazi do porasta dečijeg rada kada je tržište rada tesno, rekao je Dejvid Vajl, bivši dekan Škole za socijalnu politiku i menadžment Heler na Univerzitetu Brandejs i bivši administrator Odeljenja za plate i radne sate Ministarstva rada.

Prošle godine, na primer, otkriveno je da mala deca rade u opasnim uslovima u fabrikama u Alabami koje su sklopile ugovor sa Hjundaijem i Kijom, pokazalo je istraživanje Rojtersa. Videti decu na takvim poslovima, zajedno sa poslovima pakovanja mesa, je bez presedana, rekao je Vajl.

"To su poslovi na kojima je bilo kome mlađem od 18 godina zabranjeno da radi od 1938. godine", rekao je on.

Ovi problemi su počeli 1970-ih, rekao je Vajl, kada su kompanije počele da se dublje fokusiraju na svoj osnovni posao generisanja prihoda kako bi stvorile veće prihode i zadovoljile akcionare.

Jaka odeljenja za ljudske resurse nisu pomogla da se poboljšaju marže, tako da su "mnoge kompanije počele da istražuju različite načine da prebace posao zapošljavanja na druge", rekao je on. To je značilo korišćenje agencija za zapošljavanje, podizvođača i upravljanja trećim stranama.

Sada, 50 godina kasnije, neki poznati brendovi nemaju direktnu kontrolu nad mnogim ljudima koji rade za njih. U slučajevima dečijeg rada u fabrici za pakovanje mesa i u Hjundaiju i Kiji, kompanije su koristile treću stranu kako bi nabavile radnu snagu i rekle da nisu svesne da deca rade na crno.

"Hjundai ne bi želeo da direktno angažuje decu", rekao je Vajl. "Ali kada postavite takav sistem, a onda uđete u nedostatak radne snage, dobijate ovakav ishod."

Hjundai je od tada odustao od jedne agencije i tražio je od druge da proveri starost radnika.

"Rad maloletnika ili bilo koja operacija koja ih uključuje je neprihvatljiva, i mi smo posvećeni da obezbedimo da se nepoštovanje nikada više ne ponovi", rekao je Džej Čeng, predsednik i izvršni direktor Hjundaija, matične kompanije Kije, u izjavi. "Ovo je pitanje nulte tolerancije. Iako je bilo problema sa nezavisnim HR agencijama koje su dostavljale lažnu dokumentaciju ovim dobavljačima, na kraju, odgovornost je na Hjundaiju da osigura da svi naši dobavljači razumeju i ispunjavaju naše visoke globalne standarde radne snage."

Mekdonalds, takođe, nije zadužen za zapošljavanje u većini svojih restorana, koji su u njihovom vlasništvu i kojima se upravlja nezavisno.

ARHIVA PPNS IARC, SZO: VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČ ASPARTAM VEROVATNO KANCEROGEN ZA LJUDE

IARC, SZO: Veštački zaslađivač aspartam verovatno kancerogen za ljude

Borba za slabljenje zakona o dečijem radu

Ministarstvo za rad je u četvrtak saopštilo da je njegova međuagencijska radna grupa za dečiji rad započela unakrsnu obuku sa drugim vladinim agencijama, kao što su zdravstvene i socijalne službe i Kancelarija za preseljenje izbeglica kako bi identifikovala i prijavila moguće slučajeve eksploatacije dečijeg rada.

Kažu da takođe teže partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede SAD i rukovodstvom Kolumbije, El Salvadora, Gvatemale, Hondurasa i Meksika kako bi zaustavili eksploataciju dece migranata.

U međuvremenu, Bajdenova administracija kaže da planira da izrekne oštrije kazne kompanijama koje ilegalno zapošljavaju mlade u potencijalno opasnim uslovima.

Ali u isto vreme kada se dešava sve više kršenja zaštite dečijeg rada, države širom zemlje uvode legislativu kako bi oslabile zakone o njihovom radu.

Najmanje 10 država je u protekle dve godine uvelo ili usvojilo zakone koji bi trebalo da oslabe zaštitu u vezi sa zapošljavanjem dece, navodi se u martovskom izveštaju Instituta za ekonomsku politiku.

Ove godine u Misuriju, Ohaju i Južnoj Dakoti oslabljeni su ti zakoni. Jedan zakon predložen u Nebraski omogućio bi da mladi budu plaćeni ispod minimalca u državi. U Arkanzasu je potpisan zakon koji ukida ograničenja rada za 14-godišnjake i 15-godišnjake, a zakon usvojen u Ajovi produžava radno vreme tinejdžera i proširuje spisak ustanova u kojima mogu da se zaposle. Još jedan zakon u Minesoti mogao bi dozvoliti 16-godišnjacima i 17-godišnjacima da rade na gradilištima. Senator iz države Minesota Rič Drahajm, republikanac, koautor je zakona.

On je za CNN ranije ove godine rekao da zakon sadrži upozorenja koja će mlade radnike na gradilištima držati van opasnih uslova i zahtevati da prođu obuku bezbednosti. Ali, kako je rekao, na kraju njegov plan pruža izlaganje različitim mogućnostima u karijeri.

"Mislim da činimo više štete nego koristi mladim ljudima time što ih ne izlažemo poslovima", rekao je on.

Ljudi koji su protiv ovih zakona, kako je rekao, često dolaze iz urbanih sredina. Ali u ruralnoj Americi, objasnio je, uobičajeno je da mladi ljudi počnu da rade ranije i potrebna je dodatna pomoć.

Ipak, vrednovanje radnog iskustva u odnosu na obrazovanje ne prati širu sliku, rekao je Vajl.

"Mi smo kao društvo rekli da je za dete od 14 ili 15 godina najvažnije da završi školovanje", rekao je on. "To će im omogućiti da zarade i rade sve stvari za koje želimo da rade kada deca odrastu. Reći da je način za rešavanje situacije u vezi sa ponudom radne snage snižavanje kriterijuma je kratkovidno i nemoralno."

Raditi posle škole ili tokom leta kako bi se izgradio karakter je jedna stvar, ali ovi slučajevi naglašavaju sasvim drugačiju stvarnost za mlade radnike. "Iskustvo koje mlada osoba iz više srednje klase ima tokom letnjeg rada je sasvim drugačije od onog koje ima dete u domaćinstvu koje se bori da preživi i u kojem treba deca da rade više sati kako bi pomogla porodici", rekao je Vajl.

Foto: WQAD News 8; NBC News;
Izvor: Euroactiv

 

IZ ARHIVE PPNS INOVACIJE U PREHRAMBENOM SISTEMU: POLJOPRIVREDA KAO SEKTOR GLOBALNE INDUSTRIJSKE EKONOMIJE; GMO; ORGANSKA PROIZVODNJA - PROF. DR TATJANA BRANKOV

Inovacije u prehrambenom sistemu: Poljoprivreda kao sektor globalne industrijske ekonomije; GMO; Organska proizvodnja - prof. dr Tatjana Brankov
PREPORUKA PPNS

O GMO

 • Pesticidi u zemljištu i u vodi - primer glifosat
 • Sedam pitanja i odgovora na temu genetički inženjering
 • Veštačko meso, GMO, korona – postoji li veza?
 • Inovacije u prehrambenom sistemu: Poljoprivreda kao sektor globalne industrijske ekonomije; GMO; Organska proizvodnja - prof. dr Tatjana Brankov
 • Korporativno ozelenjavanje

Detaljno OVDE

KRAGUJEVAC BEZ GMO

 • Kragujevac bez GMO 2022 - rezime projekta
 • GMO i životna sredina - prof. dr Jelena Bošković (VIDEO)
 • Organska proizvodnja i biodiverzitet - dr Vladan Ugrenović (VIDEO)
 • Kragujevac bez GMO 2021 - rezime projekta  (VIDEO)
 • Očuvanje starih sorti, za Srbiju bez GMO - dr Ivana Petrović (VIDEO)
 • GMO, balast moderne poljoprivredne proizvodnje - Bogdan Cekić (VIDEO)

Detaljno: OVDE 

GMO: SRBIJA

 • Prehrambeni suvеrenitet treba da bude strateški cilj Srbijе
 • Prof. Tatjana Brankov: Srbiji treba ombudsman za snabdevanje hranom
 • Brnabić: Biotehnologija ključna za medicinu, poljoprivredu i prehrambenu industriju - biće među prioritetima nove vlade
 • Samodovoljnost u proizvodnji hrane na Zapadnom Balkanu
 • Rio Tinto "brani" Srbiju od GMO?

Detaljno: OVDE

GMO: EVROPA

 • Odluke EK o GMO/NGT su samo političke, a ne naučne
 • Prvi zakon EU o zemljištu izazvao oštre podele
 • EK za reviziju pravila o GMO jer zakon iz 2001. ’nije pogodan’; na potezu EP i članice EU
 • Pesticidi u konvencionalnoj i organskoj poljoprivredi
 • Genetički inženjering u poljoprivredi i namirnicama; "Bio" - bez GMO, je odgovor za krizu

Detaljno: OVDE

GMO: SVET

 • IARC, SZO: Veštački zaslađivač aspartam verovatno kancerogen za ljude
 • GMO kukuruz povod za "rat" SAD i Meksika
 • Brazil odobrio uzgoj i prodaja HB4 - GMO sorte pšenice
 • DW: Nemački pesticidi truju Argentinu
 • Peru produžio moratorijum na GMO, do 2035: Biodiverzitet je naš identitet!

Detaljno: OVDE 

GMO: DOKUMENTI

 • Vikiliks: Srbija - Novi zakon o GMO ne podleže STO, Vlada obećava da će ga izmeniti vremenom
 • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima - predlog, 2013.
 • Nacionalna strategija održivog razvoja - Vlada Srbije, 2008
 • Zakon o genetički modifikovanim organizmima
 • Bioetički aspekti istraživanja i korišćenja rezultata u oblasti GMO
Detaljno: OVDE

GMO: VIDEO

 • In memoriam: Arpad Pustaji (1930-2021)
 • Argentinsko loše seme
 • Seme pobune
 • Vikiliks: Rat, laži i videotrake
 • Rat za seme
 • Svet po Monsantu

Detaljno: OVDE

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUB

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html