IARC, SZO: Veštački zaslađivač aspartam verovatno kancerogen za ljude

IARC, SZO: Veštački zaslađivač aspartam verovatno kancerogen za ljude

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označila je aspartam kao mogući uzročnik raka.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Zajednički stručni komitet za prehrambene aditive (FAO) i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) objavili su danas procenu uticaja na zdravlje zaslađivača aspartama.

Pozivajući se na „ograničene dokaze“ o karcinogenosti kod ljudi, IARC je klasifikovao aspartam kao moguće kancerogen za ljude (IARC grupa 2B), a JECFA ponovo je potvrdio prihvatljiv dnevni unos od 40 mg/kg telesne težine.

Aspartam, koji se koristi u nizu proizvoda, od dijetalnih gaziranih pića do žvakaćih guma, u julu će prvi put kao „moguće kancerogen za ljude“ opisati Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), odsek za istraživanje raka Svetske zdravstvene organizacije (SZO), rekli su izvori.

Aspartame, one of the world’s most common artificial sweeteners, is set to be declared a possible carcinogen: Report
Foto: Breezyscroll

Istraživači se ne bave pitanjem o količini proizvoda

IARC, čiji je zaključak finalizovan ranije ovog meseca, nakon sastanka spoljašnjih stručnjaka grupe, ima za cilj da proceni da li je nešto potencijalna opasnost ili ne na osnovu svih objavljenih dokaza.

Ne bavi se time koju količinu proizvoda osoba može sigurno konzumirati.

Takvu preporuku daju drugi stručni odbor SZO za prehrambene aditive, poznat kao JECFA (Zajednički stručni odbor SZO i Organizacije za hranu i poljoprivredu za prehrambene aditive) i nacionalni regulatori.

Slični zaključci IARC-a u prošlosti, za različite materije, izazvali su zabrinutost među potrošačima u pogledu njihove konzumacije, doveli do tužbi i izvršili pritisak na proizvođače da preispitaju recepte i zamene ih alternativama.

To je dovelo do kritika da IARC-ove procene mogu zbuniti javnost, piše index.hr.

JECFA, SZO odbor za aditive, smatra da je aspartam siguran za konzumaciju unutar prihvaćenih dnevnih granica.

Na primer, odrasla osoba teška 60 kg morala bi popiti između 12 i 36 limenki dijetalnih gaziranih pića – zavisno od količine aspartama u piću – svaki dan da bi bila u opasnosti.

Nacionalni regulatori, uključujući Sjedinjene Države i Evropu, uveliko dele njeno stanovište.

Poverljivo do jula

Portparol IARC-a nedavno je rekao da su nalazi odbora IARC-a i JECFA-e poverljivi do jula, ali je dodao da su „komplementarni“, a zaključak IARC-a predstavlja „prvi temeljni korak u razumevanju kancerogenosti“.

Sekretarijat za aditive „sprovodi procenu rizika, koja određuje rizik da će se određena vrsta štete (npr. rak) pojaviti pod određenim uslovima i nivoima izloženosti“.

Međutim, industrija i regulatori strahuju da bi održavanje oba procesa u isto vreme moglo biti zbunjujuće, prema pismima američkih i japanskih regulatora u koja je Rojters imao uvid.

„Ljubazno molimo oba tela da koordiniraju svoje napore u reviziji aspartama kako bi se izbegla bilo kakva zabuna ili zabrinutost u javnosti“, napisala je Nozomi Tomita, službenica japanskog ministarstva zdravlja, rada i socijalne zaštite, u pismu 27. marta zamenici upravnika SZO Zuzani Jakab.

U pismu, koje je video Rojters, takođe se poziva da se zaključci oba tela objave istog dana, kao što se sada događa. Japanska misija u Ženevi, gde je sedište SZO, nije odgovorila na zahtev za komentar.

BURLINGTON, ON - JUNE 29 -  The World Health Organization’s cancer research arm, the International Agency for Research on Cancer (IARC), has conducted a safety review of aspartame and will publish a report next month, in which it is preparing to label the sweetener as
Foto: CNBC

Zaključili da je glifosat „verovatno kancerogen“

Zaključci IARC-a mogu imati ogroman uticaj.

Njegovo radno telo je 2015. zaključilo da je glifosat „verovatno kancerogen“.

Godinama kasnije, iako su druga tela poput Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) osporavala tu procenu, kompanije su i dalje osećale efekte odluke.

Nemački Bayer 2021. izgubio je treću žalbu na presude američkih sudova kojima je dosuđena odšteta kupcima koji su za svoj rak okrivili korišćenje njegovih sredstava protiv korova na bazi glifosata.

Odluke IARC-a takođe su kritikovane zbog izazivanja nepotrebne uzbune zbog supstanci ili situacija koje je teško izbeći.

IARC je noćni rad i konzumaciju crvenog mesa svrstao u kategoriju „verovatno kancerogenih“, a korišćenje mobilnih telefona kao „moguće kancerogenih“, slično aspartamu.

Udruženje ozbiljno zabrinuto zbog ovih informacija

„IARC nije telo za bezbednost hrane i njihov pregled aspartama nije naučno sveobuhvatan i uveliko se temelji na široko diskreditovanim istraživanjima“, izjavila je Fransis Hant Vud, glavna sekretarica Međunarodnog udruženja zaslađivača (ISA).

Udruženje, čiji su članovi Mars Wrigley, odsek Coca Cole i Cargill, rekla je da je „ozbiljno zabrinuta u vezi s recenzijom IARC-a, koja bi mogla obmanuti potrošače“.

Coca-Cola logo and beverage products representing adaptability and market position
Foto: BNN network

Aspartam se godinama proučava


Aspartam se godinama opsežno proučava. Prošle je godine opservacijska studija u Francuskoj među 100.000 odraslih osoba pokazala da ljudi koji su konzumirali veće količine veštačkih zaslađivača, uključujući aspartam, imaju nešto veći rizik od raka.

Ona je usledila nakon studije Instituta Ramazzini u Italiji početkom 2000-ih, koja je objavila da su neki oblici raka kod miševa i pacova povezani s aspartamom.

Prva studija nije mogla da dokaže da je aspartam uzrokovao povećani rizik od raka, a postavila su se pitanja o metodologiji druge studije.

Regulatori su odobrili aspartam za globalnu upotrebu nakon što su pregledali sve dostupne dokaze, a veliki proizvođači hrane i pića decenijama su branili upotrebu tog sastojka. IARC je rekao da je analizirao 1.300 studija.

Navođenje aspartama kao mogućeg karcinogena ima za cilj da podstakne dodatna istraživanja, rekli su izvori bliski IARC-u, što će pomoći agencijama, potrošačima i proizvođačima da donesu čvršće zaključke.

Ali takođe će verovatno ponovo pokrenuti raspravu o ulozi IARC-a, kao i bezbednosti zaslađivača generalno.

Prošlog meseca SZO je objavio smernice savetujući potrošače da ne koriste zaslađivače koji nisu šećer za kontrolu telesne težine.

Smernice su izazvale buru u prehrambenoj industriji, koja tvrdi da zaslađivači mogu biti od pomoći potrošačima koji žele da smane količinu šećera u svojoj ishrani.

Foto: Dailymail
Izvor: Nova S 


IZ ARHIVE PPNS

...Možemo se osvrnuti i na slučaj genetski modifikovanog veštačkog zaslađivača. Do 1995. godine, na njemu je sprovedeno oko 165 istraživanja koja su recenzirali drugi stručnjaci. Gotovo su ravnomerno podeljena između onih koja nisu otkrila nikakve probleme i onih koja su dovela u pitanje sigurnost zaslađivača. Istraživanja koja nisu otkrila nikakve neželjene posledice, sto posto je finansirao proizvođač zaslađivača.*

*Velika i poznata kompanija „Monsanto“, koja se inače bavi i promocijom i proizvodnjom genetski modifikovane hrane, 1985. godine kupila je „G D Searle“ – farmaceutsku kompaniju koja je imala patent za proizvodnju aspartama. U to je vreme funkciju predsednika „Searlea“ vršio Donald Ramsfeld, osoba koja je poznata javnosti kao ministar odbrane za vreme mandata Džordža V. Buša mlađeg. Ramsfeld je prodajom „Searlea“ „Monsantu“ zaradio oko 12 miliona dolara. „Monsanto“ nije zabrinjavalo što je aspartam u to vreme već bio predmet istraživanja tri različita nezavisna naučnika, koji su utvrdili da aspartam može prouzrokovati tumor mozga. FDA je na osnovu tih istraživanja zabranila upotrebu aspartama, ali Ramsfeld je povukao svoje političke veze kako bi postigao povlačenje zabrane. Oformljena je nova petočlana grupa koja je trebalo da ponovo proceni štetnost aspartama. Kada je postalo jasno da će, sa tri prema dva glasa, aspartam ostati na listi zabranjenih supstanci, čelna osoba FDA Artur Hejs Hal, koji je potajno radio na ozakonjenju aspartama, u grupu uvodi šestog člana koji glasa u korist aspartama. Pat poziciju od tri prema tri glasa, rešava sam Hal, koji tako na kraju svoje farse, svojim glasom odlučuje da se aspartam legalizuje. Aspartam je, uprkos brojnim istraživanjima i upozorenjima savesnih stručnjaka i lekara, do danas ostao legalan, koristi se u više od devet hiljada proizvoda, što dovoljno govori o snazi Monsanta i uticaju koji ta bogata kompanija ima na one koji donose odluke Tekst u engleskoj verziji se može naći OVDE).

ANA GALJAK: GMO - HRANA BUDUĆNOSTI ILI FRANKENŠTAJN HRANA

Ana Galjak: GMO - hrana budućnosti ili frankenštajn hrana

IZ ARHIVE PPNS INOVACIJE U PREHRAMBENOM SISTEMU: POLJOPRIVREDA KAO SEKTOR GLOBALNE INDUSTRIJSKE EKONOMIJE; GMO; ORGANSKA PROIZVODNJA - PROF. DR TATJANA BRANKOV

Inovacije u prehrambenom sistemu: Poljoprivreda kao sektor globalne industrijske ekonomije; GMO; Organska proizvodnja - prof. dr Tatjana Brankov
PREPORUKA PPNS

O GMO

 • Pesticidi u zemljištu i u vodi - primer glifosat
 • Sedam pitanja i odgovora na temu genetički inženjering
 • Veštačko meso, GMO, korona – postoji li veza?
 • Inovacije u prehrambenom sistemu: Poljoprivreda kao sektor globalne industrijske ekonomije; GMO; Organska proizvodnja - prof. dr Tatjana Brankov
 • Korporativno ozelenjavanje

Detaljno OVDE

KRAGUJEVAC BEZ GMO

 • Kragujevac bez GMO 2022 - rezime projekta
 • GMO i životna sredina - prof. dr Jelena Bošković (VIDEO)
 • Organska proizvodnja i biodiverzitet - dr Vladan Ugrenović (VIDEO)
 • Kragujevac bez GMO 2021 - rezime projekta  (VIDEO)
 • Očuvanje starih sorti, za Srbiju bez GMO - dr Ivana Petrović (VIDEO)
 • GMO, balast moderne poljoprivredne proizvodnje - Bogdan Cekić (VIDEO)

Detaljno: OVDE 

GMO: SRBIJA

 • Prehrambeni suvеrenitet treba da bude strateški cilj Srbijе
 • Prof. Tatjana Brankov: Srbiji treba ombudsman za snabdevanje hranom
 • Brnabić: Biotehnologija ključna za medicinu, poljoprivredu i prehrambenu industriju - biće među prioritetima nove vlade
 • Samodovoljnost u proizvodnji hrane na Zapadnom Balkanu
 • Rio Tinto "brani" Srbiju od GMO?

Detaljno: OVDE

GMO: EVROPA

 • Odluke EK o GMO/NGT su samo političke, a ne naučne
 • Prvi zakon EU o zemljištu izazvao oštre podele
 • EK za reviziju pravila o GMO jer zakon iz 2001. ’nije pogodan’; na potezu EP i članice EU
 • Pesticidi u konvencionalnoj i organskoj poljoprivredi
 • Genetički inženjering u poljoprivredi i namirnicama; "Bio" - bez GMO, je odgovor za krizu

Detaljno: OVDE

GMO: SVET

 • GMO kukuruz povod za "rat" SAD i Meksika
 • Brazil odobrio uzgoj i prodaja HB4 - GMO sorte pšenice
 • Kineski naučnik koji je stvorio prve GMO bebe izašao iz zatvora i vraća se na naučnu scenu
 • DW: Nemački pesticidi truju Argentinu
 • Peru produžio moratorijum na GMO, do 2035: Biodiverzitet je naš identitet!

Detaljno: OVDE 

GMO: DOKUMENTI

 • Vikiliks: Srbija - Novi zakon o GMO ne podleže STO, Vlada obećava da će ga izmeniti vremenom
 • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima - predlog, 2013.
 • Nacionalna strategija održivog razvoja - Vlada Srbije, 2008
 • Zakon o genetički modifikovanim organizmima
 • Bioetički aspekti istraživanja i korišćenja rezultata u oblasti GMO
Detaljno: OVDE

GMO: VIDEO

 • In memoriam: Arpad Pustaji (1930-2021)
 • Argentinsko loše seme
 • Seme pobune
 • Vikiliks: Rat, laži i videotrake
 • Rat za seme
 • Svet po Monsantu

Detaljno: OVDE

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUB

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html