’Mali’ pčelari pobedili veliki Monsanto

’Mali’ pčelari pobedili veliki Monsanto

Pčelarstvo i genetski modifikovani usevi ne mogu da koegzistiraju - presudio meksički sud


Zahvaljujući tužbi male grupe pčelara u državi Jukatan, koji su se žalili da će planirana Monsantova sadnja hiljada hektara genetski modifikovane soje desetkovati pčelinja društva i uništiti proizvodnju meda, sudija u Meksiku presudio je protiv velikog giganta.

Monsanto će sigurno uložiti žalbu na presudu, ali za to vreme će i pčelari moći da potraže dodatnu podršku. Ako, pak, Monsanto bude "počašćen" dozvolom, bio bi u mogućnosti da sadi seme u sedam država, što bi ukupno obuhvatilo površinu od preko milion hektara.

Farmeri, pčelari, aktivisti Grinpisa i meksičke institucije koje se bave ekologijom, podigle su svoj glas protiv Monsanta u meksičkim državama. Sudija, očito uveren da su naučni podaci dokazali vezu između raundapa, GM soje i drastičnog pada proizvodnje meda – stao je na stranu pčelara u ovom slučaju. Sudija je presudio da proizvodnja meda i genetski modifikovana soja ne mogu da koegzistiraju.

Jukatan je, inače, treći u svetu po izvozu meda, a tom proizvodnjom egzistira više od 25 hiljada porodica.

Osim zdravstvenih rizika koje nose GM usevi i herbicidi koji se koriste za njihov rast, tu je i šteta za okolinu, tlo, vodu, sve do pčelinjih zajednica koje se drastično smanjuju u okruženju tretiranom GM usevima. Takođe, treba pomenuti i dugoročne posledice u ekosistemu u kome se uzgajaju GM zasadi. Budući da pčele oprašuju velike površine, GM zasadi soje imaju veću verovatnoću da će uzrokovati štetu.

Koliki uticaj ima Monstanto govori i činjenica da je ugledni nacionalni list La Jornada optužio meksičku vladu za podsticanje pčelara na borbu na sudu protiv multinacionalnih kompanija "dubokih džepova". Međutim, središnje mesto u presudi ima Ustav i onaj njegov deo koji se odnosi na obavezu vlade da se u potpunosti konsultuje sa autohtonim zajednicama pre nego što donese bilo kakvu odluku o tome kako će da raspolaže njihovom zemljom, a time i hranom.

Izvor: The People’s Voice
Obrada: Agro-Eko Magazin
Foto: yournewswire.com 


Privremeni sajt KRAGUJEVAC BEZ GMO od 31. maja 2014. godine ima novu, trajnu adresu. Ubuduće, aktuelnosti o GMO pratite na portalu PRVI PRVI NA SKALI, po odeljcima ● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (na srpskombez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html