Zbog stvorenih GMO beba u Kini stroža istraživanja gena

Zbog stvorenih GMO beba u Kini stroža istraživanja gena

Kina će razmotriti uvođenje strožih pravila za istraživanja koja uključuju ljudske gene i fetuse, što je prvi potez u tom smeru otkad je kineski naučnik prošle godine izazvao kontroverzu objavom da je "stvorio" genetski modifikovane bebe, prve u istoriji.

Prema nacrtu zakona poslatom u subotu kineskom parlamentu, pravila za izvođenje medicinskih eksperimenata i istraživanja na ljudima biće rigoroznija. Tako će administrativne vlasti i odbori za etiku morati da odobre sva buduća istraživanja.

He Džankui, profesor na Južnom univerzitetu nauka i tehnologije u Šendženu, suočen je s osudama globalne naučne zajednice nakon što je rekao da je koristio tehnologiju poznatu kao CRISPR/cAS9 za izmene gena zametaka bliznakinja rođenih u novembru prošle godine.

Kineske vlasti pokrenule su istragu i rekle da su zaustavile istraživanja koja je sprovodio.He, koji se obrazovao na prestižnom američkom Stenfordu, rekao je na konferenciji prošle godine da je gene embriona modifikovao tako da postanu otporni na HIV. Kazao je da je "eliminisao gen pod nazivom CCR5 kako bi devojčice postale otporne na HIV ako s tim virusom ikada dođu u kontakt". Objasnio je i da je "operativni zahvat" na oplođenim jajašcima izveo koristeći CRISPR/cAS9 sistem za prepravljanje genoma koji omogućava obavljanje zahvata na genomu živih bića dosad neviđenom preciznošću i lakoćom.

Kineske vlasti i institucije, kao i stotine međunarodnih naučnika, osudile su ga i rekle da je bilo kakvo modifikovanje gena na ljudskim embrionima u reproduktivne svrhe u suprotnosti sa zakonom i medicinskom etikom u Kini.

Izvor: Hina
Obrada: Portal 021 ARHIVA PPNS

2018.

 

2017.

2016.

TRIBINA O GMO I MARŠ PROTIV MONSANTA U KRAGUJEVCUPRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

PREPORUKA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

 

PREPORUKA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html