’Posebni’ Prijatelji Botaničke bašte

’Posebni’ Prijatelji Botaničke bašte

Botanička bašta u Kragujevcu je uvek prostor dobrih vibracija i mesto gde se okupe svi njeni prijatelji. I ove godine u Botaničkoj bašti vredni i kreativni saradnici su pripremili mala i velika iznenađenja. Prošle godine smo u Bašti kitili Pančićeve omorike "ekološkim ukrasima" sa čuvenim "Varpčićima", dečicom iz predškolske ustanove "Vrabac". U Bašti su podeljeni novogodišnji paketići drugim prijateljima iz Udruženja za pomoć osobama sa autizmom. Dobro smo se družili i uživali u čarolijama Bašte.

Krajem ove 2022. godine u Bašti okupljamo drage prijatelje i sve one zaljubljenike u Prirodu kako bismo podelili radost predstojećih praznika. Nastavljamo sa započetom prošlogodišnjom pričom kićenja Pančićevih omorika "ekološkim ukrasima" i priređujemo mali Novogodišnji bazar 23. i 24. godine.

Na malom ekološkom Bazaru izlažemo unikatne rukotvorine nastale preoblikovanjem onoga što nam je Bašta prošle godine darivala. Napravili smo i kutke gde se u prirodnom ambijentu mogu ovekovečiti momenti godine koje ostavljamo za nama. Predložemo šetnju na reskom, svežem i čistom Baštenskom vazduhu. Tu su i medenjaci i topli napici. Čekamo posetioce sa osmehom i dobrim raspoloženjem. Pa, dobrodošli da se podružimo i zajedničarimo.

Slede priče o našim "posebnim" Prijateljima.

Kutak Streličarskog kluba osoba sa invaliditetom "Oko sokolovo"

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Posebni Prijatelji Botaničke bašte 1

Streličarski klub osoba sa invaliditetom "Oko sokolovo" je ove godine obeležio 10 godina postojanja i rada.

Prvenstveno osnovan kao klub za osobe sa invaliditetom, zbog velikog interesovanja i činjenice da je godinama jedini streličarski klub na teritoriji Grada Kragujevca, danas je to klub inkluzivnog karaktera čiji članovi ravnopravno treniraju i učestvuju na takmičenjima sa članovima iz opšte populacije.

Streličarstvo kao grana sporta prilagođena je svim uzrasnim kategorijama oba pola, pa tako Klub danas broji oko 60 članova (odraslih i dece), kao i prijatelja i poklonika streličarstva. Kao članovi Streličarskog saveza Srbije i Parastreličarskog Saveza Srbije, takmičari Kluba redovno učestvuju na takmičenjima u zemlji i inostranstvu i ostvaruju uspehe u svojim kategorijama.

Specifičnosti samog sporta uzrokuje da se velika pažnja posveti bezbednosti. Treninzi se organizuju na prostranim i bezbednim terenima. Streličarski klub osoba sa invaliditetom Oko sokolovo je svoj kutak dobio na prostoru Botaničke bašte. Klub svoje aktivnosti u letnjem periodu izvodi u našem prirodnom, mirnom i inspirativnom ambijentu. Dobri uslovi rada, upornost i istrajnost rađaju nove šampione i i vode ka uspehu.

Hvala vam dragi prijatelji što ste gradili uspehe u našoj Bašti!

Kutak Udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga Kragujevac

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Posebni Prijatelji Botaničke bašte 2

Udruženje gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga Kragujevac je osnovano aprila daleke 1948. godine sa ciljem da se okupe, školuju i zaposle gluve osobe. Važan cilj Udruženja je borba za unapređenje položaja gluvih i nagluvih osoba. Udruženje trenutno broji 250 gluvih članova koji se redovno okupljaju i druže u prostorijama Udruženja.

Gluvi i nagluve osobe su uvek bile aktivni članovi zajednice. Kada je trebalo, učestvovali su u Omladinskim radnim brigadama, članovi su pregornim radom osvajali udarnička odlikovanja, doprinosili su izgradnji autoputeva, škola, postavljali su i temelje velikoj fabrici Zavodima Crvena zastava gde su kasnije aktivno radili.

Udruženja je svestrano i njegova interesovanja i aktivnosti su brojne. U okviru Udruženja postoji sekcija Kulturno-umetničkog društva gluvih koja osvaja prva mesta u folkloru i pantomimi na Festivalima gluvih. Postoji i Sportsko društvo koje sa ponosom nosi brojne pehare u raznim sportskim disciplinama. U Udruženju aktivno radi i kreativna radionica koja svoje rukotvorine izlaže na različitim izložbama i dobija vredna priznanja.

Udruženje se ponosi i prvim mestom u borbi protiv diskriminacije valorizovanim od strane Nacionalne organizacije Osoba sa invaliditetom Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i priznanjem organizacije Company Wall za najpouzdaniju organizaciju.

Udruženje realizuje brojne radionice i projekte od značaja za svakodnevni samostalni život gluvih osoba. Učestvovalo je u osmišljavanju aplikacije za pozive policiji i hitnoj pomoći, podelilo "pomagala" koje olakšavaju svakodnevni život gluvima. Ono je i lider u afirmaciji kulturnih institucija kako bi postale pristupačne za sve osobe sa invaliditetom. Aktivnostima i zaslugom članova Udruženja, grad Kragujevac je nekoliko godina nagrađivan kao najpristupačniji grad za osobe sa invaliditetom.

Udruženje neguje saradnju sa različitim ustanovama. Posebno mesto zauzima saradnja sa Botaničkom baštom. Članovi Udruženja su darovali Bašti sadni materijal i knjige za biblioteke na otvorenom. A Bašta? Bašta je Udruženju gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga Kragujevac poklonila poseban Kutak.

Kutak Udruženja za pomoć osobama sa autizmom

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Posebni Prijatelji Botaničke bašte 3

Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Kragujevac je osnovano 1994. godine kao podružnica Republičkog udruženja, a od 2003. godine ono deluje kao samostalno pravno lice. Osnivači i članovi u organima rukovođenja Udruženja su roditelji osoba sa autizmom. Od svog osnivanja pa do danas Udruženje radi na podizanju svesti javnosti o osobama sa autizmom i njihovom životu kod nas, upoznaje širu zajednicu sa kakvim se sve problemima suočavaju oni i njihove porodice. Misija Udruženja je unapređenje kvaliteta života osoba sa autizmom i njihovih porodica u svim segmentima društvenog, kulturnog i ekonomskog života, kao i proširivanju usluga i delatnosti u cilju poboljšanja uslova njihovog života.

Osobe sa autizmom često su nevidljive i prečesto diskriminisane u okviru samih osoba sa invaliditetom, zbog specifičnosti koji nosi sam autizam, kao i nemogućnosti da se osobe sa autizmom same o sebi brinu. Lek za autizam ne postoji. Deca sa autizmom odrastaju u odrasle osobe sa autizmom. Mnogima od njih biće potrebna briga i staranje tokom celog života. Stoga je osobama sa autizmom pored podrške porodice bitna i podrška šire društvene zajednice.

Kao društvo treba da težimo stvaranju jedne socijalno kohezivne zajednice u kojoj će se poštovati osnovna načela: sloboda, jednakost i solidarnost. Ove godine na Svetski dan autizma vodila se kampanja na nivou Srbije pod sloganom "Srećna budućnost za autizam". Srećniju budućnost osobe sa autizmom mogu očekivati jedino uz podršku zajednice.

Botanička bašte je otvorila svoja vrata i ponudila svoj prostor osobama sa autizmom. U prijatnom prirodnom ambijentu, u oazi mira i zelenila, osobe sa autizmom, njihove porodice i pratioci su pronašli spokoj i sigurnost. Udruženje je u Bašti obeležavalo svoje važne datume, sadilo svoja stabla i darivalo. Botanička bašta je Udruženju posvetila poseban Kutak kao simbol prijateljstva, Kutak koji govori da priroda pripada svima i da svako shodno svojim mogućnostima može da se o njoj stara.

Kutak Predškolske ustanove "Vrabac" - kutak šumske pedagogije

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Posebni Prijatelji Botaničke bašte 4

"Vrabac" je predškolska ustanova i škola jezika koja je počela sa radom 2010. godine, kao škola engleskog jezika za najmlađe koja se oslanja na Montesori pedagogiju.

Tim "Vrapca" je kao pobednik na takmičenju za pisanje biznis planova svoje prvo utočište pronašao na prostoru Biznis inovacionog centra. Od 2012. godine "Vrabac" počinje sa organizovanjem četvoročasovnog čuvanja dece, a od 2013. godine dobija novi prostor i proširuje kapacitete i usložnjava delatnosti.

Misija i vizija tima "Vrapca" baziraju se na načelima Montesori pedagogije koja je u praksi prilagođena našoj kulturi i nacionalnom kurikulumu.

Tim "Vrapca" aktivno je učestvovao u rezlizaciji različitih lokalnih projekata za decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, bilo kao partner ili koordinator aktivnosti. Takođe, tim je realizovao Letnje kampove za decu zaposlenih u fabrici "Fijat", događaje poput jednodnevni "porodični dani", različite edukativne radionice i letnje kampove u Botaničkoj bašti. U saradnji sa lokalnim ogrankom Crvenog krsta "Vrabac" je uzeo je učešće u prikupljanju humanitarne pomoći za decu iz socijalno ugroženih porodica i organizovao druženja sa njima. "Vrabac" ima aktivnu saradnju i sa Planinarsko-ekološkim društvom "Gora", kao i sa timom Botaničke bašte.

Tim "Vrapca" predvodi uspešna direktorka Bojana Mikarić koja je u periodu od 2016. do 2020. godine bila član Upravnog odbora udruženja Montesori Evrope i time stekla značajno iskustvo u radu u multinacionalnim timovima.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Posebni Prijatelji Botaničke bašte 5

Tim ove predškolske ustanove ide u korak sa vremenom. Tome svedoče i relizacija dva Erazmus+ projekta. Prvi, pod nazivom "Naš put znanja" omogućio je članovima tima "Vrapca" usavršavanje i obuku u Italiji i Norveškoj, posetu Montesori vrtiću "Bambini" u gradu Hamaru i sticanje neophodnih znanja i veština u primeni Montesori pedagogije. Drugi projekat, "Vrtić pod krošnjama, razvoj kurikuluma šumske pedagogije", sproveden je u partnerstvu sa vrtićem Beltinci iz Slovenije. Realizacija projekta podrazumevala je 20 radionica u Srbiji i dva događaja za porodice. Projekat je započet prvom radionicom na kojoj je podignuta zdravica sa pesmom "Pozdrav za palatu zdravlja". Tokom projekta radilo se na konceptu da deca što više vremena provedu u prirodnom okruženju.

Prostor prirodnog okruženja i boravka u prirodi i sa prirodom "Vrapcu" je pružila Botanička bašte gde su "Vrapčići" dobili Kutak za šumsku pedagogiju. Na tom prostoru izgrađena je šumska igraonica sa edukativnim igračkama prilagođenim Montesori konceptu. Udruženje "Eko fan kamp" doniralo je indijanski šator koji su "Vrapčići" koristili kao letnju spavaonicu. Tokom relizacije projekta tim "Vrapca" je prostor Botaničke bašte koristio na najdelotvorniji način u sprovođenju svih aktivnosti koje su podrazumevale primenu šumske pedagogije i Montesori koncepta rada sa decom. Deca su u prirodnom okruženju provodila vreme i spovodila celodnevne aktivnosti, igrala se i učila u prirodi o Prirodi.

Saradnja Prirodno-matematičkog fakulteta, Botaničke bašte i predškolske ustanove "Vrabac" pokazala je da se može raditi i sarađivati na nov i drugačiji način. Uz podršku PMF-a, "Vrabac" je 2021. godine pokrenuo Letnji dnevni kamp u Botaničkoj bašti za decu uzrasta od pet do 12 godina. Kamp je sa uspehom realizovan i u 2022. godini, a vodili su ga vaspitači, učitelji, nastavnici i profesori iz različitih oblasti. Projektni tim "Vrapca" je direktno učestvovao u osmišljavanju plana rada i koordinisao svim aktivnostima u kampu. Tokom tri nedelje kroz program Letnjeg dnevnog kampa u Botaničkoj bašti prošlo je 70 dece. Prostor Botaničke bašte je tako postao mesto kreativnog učenja i boravka u prirodi, mesto gde deca saznaju i spoznaju sve čari prirode, ali i uče kako da je čuvaju i štite. 

Foto-prilozi (17 stranica)


Foto: Botanička bašta
Priredila prof. dr Snežana Branković sa kolegama
Obradio: Dejan Milošević

BOTANIČKA BAŠTA KRAGUJEVAC SAJTFB STRANAINSTAGRAM
EKOLOGIJA KRAGUJEVAC - EKOLUMNA

Dobitnici priznanja Zeleni list iz Kragujevca, Botanička bašta i udruženje PRVI PRVI NA SKALI započeli su saradnju u internet okruženju. Javnosti će predstavljati zajedničko stvaranje Ekolumne na sajtu Ekologija Kragujevac i na portalu udruženja.

UPOZNAJ PRIRODU DA BI JE VIŠE VOLEO

Upoznaj Prirodu da bi je više voleo - počinje saradnja Botaničke bašte i udruženja PRVI PRVI NA SKALI

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html