Negovanje sećanja na život i delo dr Elizabet Ros (London, 14. februar 1878. - Kragujevac, 14. februar 1915)

Negovanje sećanja na život i delo dr Elizabet Ros (London, 14. februar 1878. - Kragujevac, 14. februar 1915)

Crveni krst Kragujevca i Grad Kragujevac, u duhu negovanja sećanja na život i delo dr Elizabet Ros u Srbiji i svih njenih kolega, obeležavaju ovog 14. februara 108. godišnjicu njene smrti.

Pre komemorativne ceremonije na Varoškom groblju, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa saradnicima, organizuje svečani prijem za goste i zvanice koje dolaze u Kragujevac da britanskim heroinama odaju počast. Tačno u podne, na Varoškom groblju se održava opelo i polažu venci, a svoje poruke će pročitati poredstavnici ambasade Velike Britanije, Grada Kragujevca, Srpskog lekarskog društva i Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Kragujevac, koja ime nosi po dr Elizabet Ros.

Dr Elizabet Ros je preminula u Kragujevcu 14. februara 1915. godine, na svoj 37. rođendan. Nije imala porodicu, a Crveni krst Kragujevac čuva pisma, fotografije, dokumenta koje je dobio od potomaka dr Ros i neguje sećanje na nju i njene zasluge.

Godinama na ovaj dan, u Kragujevac dolazi i publicistkinja iz Edinburga Luis Miler sa svojom porodicom, koja oko 20 godina istražuje i poštuje delo svojih zemljakinja u Srbiji. Autor je knjige "Moja brat – Flora Sends".

ARHIVA PPNS STARO VOJNIČKO GROBLJE U KRAGUJEVAČKIM ŠUMARICAMA: RATOVI ZA OSLOBOĐENJE I UJEDINJENJE (1912-1918) - NENAD KARAMIJALKOVIĆ

PRVI PRVI NA SKALI Staro vojničko groblje u Šumaricama Ratovi za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918 prilog 15
Spomenička obeležja na Varoškom groblju u Kragujevcu, gde su sahranjene dr Elizabet Ros i medicinske sestre Mejbel Dirmer i Lorna Feris (izvor: "Staro vojničko groblje")

Mnogim bolesnicima je jedini tračak nade bila dr Elizabet Ros koja je došla iz gradića Tejna iz Škotske. Govorili su za nju da se "takva osoba retko sreće". Svakodnevno je u bolnici za zarazne bolesti u Kragujevcu bila na najtežem poslu koji su ljudi obično izbegavali da prihvate. Bila je jedini lekar koji je stajao uz svoje bolesnike sve dok je mogla da stoji na nogama. Obolela je i preminula od pegavog tifusa 14. februara 1915. godine, a sahranjena uz najveće državne počasti.

Iz nedelje u nedelju umirale su mlade Britanke koje su negovale bolesnike u kragujevačkim bolnicama. Sestre nisu znale da je sledeća žrtva Margaret Fejzer, pa potom Agnes Minčel. Živele su u strahu i pitale se među sobom koja će od njih biti sledeća žrtva. Pored Elizabet Ros, u Kragujevcu su sahranjene Mejbel Diermer i Lorne Feris.

Diermer, lepa i elegantna dama, darovit pisac, illustrator, dramska spisateljica i pozorišni reditelj. Karijeru je započela kao pesnik i pripovedač za omladinu. Bila je udata za svešenika i majka dvojice odraslih sinova. Sinovi su stupili u vojsku, muž postavljen za sveštenika britanskih misija u Srbiji, a ona je odlučila da se kao dobrovoljna bolničarka prijavi za odlazak u Srbiju. Mejbel Diermer je umrla 11. jula 1915. godine od trbušnog tifusa.

Jedna od najomiljenijih sestara - Lorna Feris bila je zdrava i snažna dvadesetpetogodišnja devojka i odličan znalac jezika, koja je trebalo da se u septembru vrati kući i venča. Umrla je u Kragujevcu 4. jula 1915. godine. Sahranjena je takođe sa svim vojnim počastima.

ARHIVA PPNS TATJANA JANKOVIĆ - JEDNA ZAVIČAJNA PRIČA: MEJBEL DIRMER 

Tatjana Janković - Jedna zavičajna priča: Mejbel Dirmer

CRVENI KRST SRBIJE - 147 GODINA U SLUŽBI HUMANOSTI

Crveni krst Srbije - 147 godina u službi humanosti

CRVENI KRST KRAGUJEVAC SAJTFEJSBUKINSTAGRAM

https://ckkg.org.rs/

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html