180 godina Teatra u Kragujevcu

180 godina Teatra u Kragujevcu

Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca obeležiće 15. februara sto osamdeset godina postojanja. Toga dana u 19 časova i 30 minuta u Galeriji kragujevačkog pozorišta "Joakim" biće otvorena izložba fotografija "Kultne predstave KST-a".

Po dodeli tradicionalnih nagrada i priznanja, od 20 časova na Velikoj sceni Teatra biće izveden kolaž "Joakimovi potomci" posvećen srpskim dramskim piscima: Joakimu Vujiću, Steriji, Nušiću, Crnjaskom, Andriću, Dušanu Kovačeviću… i njihovim komadima koje na svom repertoaru ima kragujevačka kuća, a čiju režiju potpisuje glumac Mirko Babić. Biće izvedene scene iz predstava: "Čudo po Joakimu", "Laža i paralaža", "Gospođa ministarka", "Noć u kafani Titanik", "Seobe" i "Sveti Georgije ubiva aždahu".

Sutradan, u ponedeljak 16. februara od 13 časova na Maloj sceni Teatra biće održana tribina "Knjaževsko-srpski teatar od Joakima Vujića do danas - iskustva u funkciji razvoja", a uvodničar tribine je Alojz Ujes, profesor FDU.

Dobitnici Statuete "Joakim Vujić", koju kragujevački KST dodeljuje za izuzetan razvoj pozorišne umetnosti u Srbiji, za 2015. godinu su glumica Dara Džokić i beogradski FDU. Žiri je odlučio da ove godine dodeli dve Statuete Joakim Vujić, a činili su ga mr Vojo Lučić, direktor Knjaževsko-srpskog teatra (predsednik žirija), Tihomir Stanić, glumac Ateljea 212, Snežana Kovačević, kostimograf Narodnog pozorišta Užice, Marija Soldatović, dramaturg Knjaževsko-srpskog teatra i Miloš Krstović, glumac kragujevačkog pozorišta.

U obrazloženju, između ostalog se kaže: "Najznačajnije priznanje za doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji – Statueta Joakim Vujić dodeljuje se glumici Dari Džokić koja je jedinstvenim glumačkim izrazom, snažnom dramskom ličnošću i umetničkim dometima doprinela uzdizanju glumačke profesije. Darina posvećenost pozorištu, glumačka bravuroznost i zrelost, kao i celoukan umetnički i društveni angažman predstavljaju najbolji model za ugledanje dramskim umetnicima koji dolaze. Statueta Joakim Vujić za doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji dodeljuje se i Fakultetu dramskih umetnosti (FDU), Univerziteta umetnosti u Beogradu. U ovoj ustanovi svoje obrazovanje stekle su generacije naših najznačajniji pozorišnih umetnika: glumaca, reditelja, dramaturga…. FDU je bio i ostao rasadnik talenata koji su se dokazali u pozorištu, na filmu, televiziji i radiju. Ova ustanova je poznata, pre svega, po plejadi izvanrednih stručnjaka koji su bili i njeni profesori. Profesori i studenti FDU od osnivanja do danas doprinose unapređenju pozorišne umetnosti i svojim vrhunskim umetničkim angažmanom kontinuirano obogaćuju srpsku umetnost i kulturu”.

Ovogodišnja dobitnica Prstena sa likom Joakima Vujića koji kragujevačka kuća dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju Teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu je Snežana Kovačević, kostimograf Narodnog pozorišta Užice sa kojom KST ima višegodišnju uspešnu saradnju dok je priznanje – Medaljon sa likom Joakima Vujića koji se dodeljuje za pomoć pri unapređenju rada Teatra i ostvarivanje programskih ciljeva, kao i promociju pozorišta u širem regionu dobilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: ludus-online.rs 

PRILOG RTK 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari