58. Festival zajednice profesionalnih pozorišta Srbije ’Joakim Vujić’

58. Festival zajednice profesionalnih pozorišta Srbije ’Joakim Vujić’

U Kragujevcu će se od 7. do 14. maja održati 58. Festival zajednice profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić".

Knjaževsko-srpski teatar (KST) ugostiće osam pozorišta, članica Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, koja će se takmičiti za najbolju predstavu po odluci stručnog žirija, najbolju predstavu po odluci okruglog stola kritike, kao i za još devet nagrada u šest kategorija.

- Važna je činjenica da je ovaj festival ponovo u Kragujevcu, gradu iz koga je 1965. godine i potekla inicijativa za osnivanje festivala „Joakim Vujić“. Od tada do danas naše pozorište je kontinuirano prisutno na ovom festivalu, a sada smo ponovo i domaćini. U 2022. godini naša kuća je organizator dve velike kulturne manifestacije - 58. Festivala zajednice profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" i 17. međunarodnog pozorišnog festivala Joakimfesta, čime doprinosimo pozicioniranju Kragujevca kao jedne od značajnih tačaka na pozorišnoj mapi Srbije i regiona, ali i obeležavamo 250 godina od rođenja Joakima Vujića, jedinstvene ličnosti srpske kulture koji je i osnivač našeg teatra, rekao je direktor KST-a Mladen Knežević.


Ovogodišnji selektor Festivala "Joakim Vujić", glumac Zoran Karajić u obrazloženju izbora predstava između ostalog navodi:

"Od predstava koje su prijavljene, pet su pisali pisci rođeni u osamnaestom i devetnaestom veku, dakle, pravi klasici – Lesing, Ibzen, Žari, Trifković... Nušić. Najviše je pisaca koji su stvarali isključivo u dvadesetom veku – Krleža, A. Popović, Harvud, Simović, V. Lukić, D. Jovanović i Vajlder. Od savremenih pisaca, pisaca dvadeset prvog veka tu su – Makdona, B. Skerlić, fon Majenburg, M. Depolo, T. Grumić i V. Davidović. Najstariji Lesing ima danas 293 godine, a najmlađa Vida Davidović 24 godine. Rođeni su od Uba – Aleksandar Popović, do Južnoafričke Republike – Ronald Harvud. Iz ovoga se izvodi zaključak da su interesovanja pozorišta iz unutrašnjosti veoma raznovrsna i kad je u pitanju razdoblje u kome su autori stvarali, ali i geografske odrednice, što znači i teme kojima su se stvaraoci bavili. Ovakav repertoar obećavao je uzbudljivo putovanje po srpskim teatrima i puno iznenađenja."

Program Festivala 2022

Sve predstave počinju u 20 časova

Subota 7. maj
Na rubu pameti - Jedne pijane novembarske noći 1918.
Miroslav Krleža (po delima M. Krleže, Iva i Tene Štivičić)
Režija: Marko Misirača
Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac-Hrvatski kulturni centar Beograd

Nedelja 8. maj
Oslobođenje Skoplja
Dušan Jovanović
Režija: Gorčin Stojanović
Narodno pozorište Niš-Narodno pozorište Leskovac

Ponedeljak 9. maj
Stvaranje čoveka
Tijana Grumić
Režija: Mia Knežević
Narodno pozorište Leskovac

Utorak 10. maj
Trpele
Boban Skerlić i Milena Depolo
Režija: Aleksandra Kovačević
Šabačko pozorište-Kraljevačko pozorište

Sreda 11. maj
Crna ovca
Vida Davidović
Režija: Snežana Trišić
Kraljevačko pozorište

Četvrtak 12. maj
Sve nesrećne porodice liče na srećne porodice
Patrik Lazić i Milena Depolo
Režija: Patrik Lazić
Narodno pozorište Pirot

Petak 13. maj
Izbiračica 42
po motivima Izbiračice Koste Trifkovića
Režija: Vladimir Popadić
Kruševačko pozorište

Subota 14. maj 
Svinjski otac - predstava u čast nagrađenih
Aleksandar Popović
Režija: Hadži Nemanja Jovanović
Narodno pozorište Užice

Za informacije i rezervacije - biletarnica Teatra: 034/332-063, radnim danima od 10 do 14 i od 18 do 20 časova


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html