Biblioteka: Izložba radova studenata ’San mladih’

Biblioteka: Izložba radova studenata ’San mladih’

Povodom Dana mladih, u Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić" biće izloženi studentski radovi odabrani na konkursu objavljenom na svim umetničkim fakultetima, u organizaciji NVO "Alternativni omladinski centar". Otvaranje je u ponedeljak 15. juna u 19 časova, a radovi če biti izloženi dve nedelje.

Stručni žiri činili su: prof. Bojan Otašević, docent Vladimir Ranković i vajar Milan Stošić.

* * * 

Pristupiti razmatranju snova, njihovoj demistifikaciji i raščlanjivanju, naporan je posao i veliki zadatak. Pokretanjem projekta Dana mladih, i izložbom pod nazivom “San mladih”, preduzima se veliki korak ka upoznavanju, i slobodnom izražavanju omladine.

Izloženi radovi aludiraju na psihički prostor umetnika, gde se suočavaju emotivne blokade, nastale pritiskom neke vrste današnje subkulture. Izložba ukazuje na razvijanje novih metoda kako u osvajanju nesvesnog delanja i stvaranja, tako i u kreiranju potpuno iskonstruisane ideje, kojom bi se mogla uočiti poruka koju snovi mladih reprezentuju. Otelotvorenjem pojedinih sekvenci snova, predstavlja se jedino polje u kojem mladi umetnici mogu da se oslobode kanonskog i didaktičkog. Pojedini radovi se mogu svrstati i u mehaničku vrstu automatizma, u kojoj prednjači zaobilaženje manualne spretnosti, poput nadrealističkih frotaža. Na radovima se, pored istraživanja takozvanog unutrašnjeg pejzaža, uočavaju i particije iluzionističke tehnike. Kontradiktorni elementi, melanholična atmosfera, jukstapozicioniranje fantastičnih oblika u realnom prostoru, preovlađuju sa jedne strane. Sa druge strane mogu se sagledati infantilna morfologija, jasnoća i postojanost, što bi moglo značiti predstavljanje jednog živopisnog sna, ili slike iz sna.

Pored primenjivanja tradicionalnih likovnih sredstava, kao što su perspektiva ili nijansirane boje, likovni jezik izložbe je svakako osoben. Oživljavanje arhitekture, facijalnih ekspresija, veduta, fantazmagoričnih predela, ne deskriptivno,već ekspresivno, izaziva kod posmatrača posebne emocionalne efekte. Celokupna ikonografija izložbe "San mladih", obiluje nekom vrstom nostalgije, nedokučive utopije ili pak izobličene realnosti. Radovi kreiraju i posebnu auru koja sadrži segmente uznemirenosti ili nesvesne opasnosti, što je postignuto neobičnom prostornom organizacijom, suprotnošću osvetljenih i neosvetljenih površina.

Scene, akteri i predmeti na radovima mladih umetnika, koncipirani su tako da, na neki način, pripadaju imaginarnoj pozornici, izazivajući osećanje iščekivanja neke drame. Predstavljeni radovi, poput zagonetnih slika de Kirika ili Šagala, sublimiraju se u efektna dela, čiji je krucijalni cilj da izlože izvesnu količinu straha, ali i viziju mladih u bolju budućnost.

Aleksandra Stolić, istoričar umetnosti

KATALOG IZLOŽBE 

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari