Biblioteka: Predavanje ’Prag, prag srpske književnosti’

Biblioteka: Predavanje ’Prag, prag srpske književnosti’

Predavanje "Prag, prag srpske književnosti" biće održano na galeriji Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" u petak 8. maja sa početkom u 19 časova.

Osnovu predavanja čini uloga "Zlatnog Praga" i njegovih znamenitih građana u nastanku srpske filologije na jednoj, i nastanku avangardnih pravaca, zenitizma i srpske dade, na drugoj.

Katalog za Srbe značajnih Pražana započinje sa Pavelom Jozefom Šafarikom i njegovom ulogom u konstituisanju srpske filologije, srbistike. Kontinuitet potom nastavlja zenitizam sa praškim angažmanom braće Micić, Ljubomira i Branislava, te org-art (srpski dadaizam), nastao za vreme slavističkih studija Dragana Aleksića u Pragu u trećoj deceniji dvadesetog veka. Predavanje zatvara plejada čeških (praških) pisaca koji su objavljivali u "Zenitu" - Internacionalnoj reviji za novu umetnost – Karel Tajge, Jaroslav Sajfert, Artuš Černjik, Jirži Voskovec, Berdžih Piskač, Jirži Vanjek.

Dr Vladimir B. Perić rođen je 1976. godine u Šapcu. Doktorirao je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu sa tezom "Autobiografska, socijalna i poetička margina dadaizma Dragana Aleksića". Bio je urednik "Koraka", časopisa za književnost, umetnost i kulturu. Radi kao profesor Srpskog jezika i književnosti u Muzičkoj školi "dr Miloje Milojević" u Kragujevcu.

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari