Biblioteka: Predstavljanje romana ’Ujka Vasina slava’

Biblioteka: Predstavljanje romana ’Ujka Vasina slava’

ppns 2. jun

Predstavljanje romana "Ujka Vasina slava" Aleksandra Stamenkovića najavljeno je u Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić"-Ogranku u Staroj koloniji za četvrtak 28. maj od 19 časova i 30 minuta.

U promociji romana, uz zavičajnog autora Kragujevca, učestvuju:

  • Predrag Milojević, urednik IK Presing iz Mladenovca, pripovedač i esejist
  • Slavica Jagličić, profesor književnosti
  • Vesna Lečić Milovanović, diplomirani filozof
Ovaj fragmentarni roman na skoro 300 strana donosi presek tranzicionog vremena, prateći kroz prošlost i sadašnjost grupu mladića i devojaka iz Kragujevca, ukazujući kako na njihovo mesto u današnjem društvu, tako i na put koijm su do njega došli. Roman, koji je na ivici horor priče, obiluje istorijskim detaljima i pisan je na momente arhaičnim jezikom. On sadrži priču o dragocenim arhitektonskim detaljima vezanim za nekadašnju srpsku prestonicu. U nekoliko priča tako prepliću se alkoholni deliriuim, ljubavni odnosi i mračne tajne grada – da se jedva naziru granice jave i sna.

"Kada je bivalo vedro, mesec je umivao tornjeve, kupole i zabate Dorćola sablasnim srebrosjajem, a mi smo za klimavim stolom pod kosinom, u škiljanju proste sijalice sa abažurom od novine, uranjali u metafizičke dubine starogrčkih spisa i njihove zamršene i neodgonetljive nemačke hermeneutike. Međutim, kada bi košava zapucala krovovima, a grumuljičava kiša zacaklila zamuljana okna okruglog prozora, ljuštili bi jeftinu rakiju sa Bajlonija i pušili kanabis, koji smo nabavljali Bog će znati kako. Delirično obamiranje bivalo je potpuno, a kroz magnovene mutljage prisana lebdele su aveti sa podtavanskih greda…"

Podsećamo, Ogranak u Staroj koloniji nalazi se u ulici Laze Marinkovića broj 56.

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari