Bogoslovija: Beleg 5027 (Slovo o Apisu)

Bogoslovija: Beleg 5027 (Slovo o Apisu)

"Beleg 5027 - Slovo o Apisu, monodrama o jednoj od najkontroverznijih i najtajanstvenijih ličnosti srpske istorije, dramskog pisca Vladimira Đorđevića, biće izvedena u sredu 18. novembra od 19 časova u Duhovnom centru "Sveti Jovan Zlatousti", u zgradi Bogoslovije na Aerodromu. Ulaz je slobodan.

Monodramu zamišljenu kao ispovest - saslušanje kapetana Milana Stojkovića pred Vojnim sudom Srpske vojske, koji je tokom Solunskog procesa u tamnici čuvao Dragutina Dimitrijevića Apisa i njegove "crnorukce", igra Aleksandar Milojević Lija.

Major Dragutin Dimitrijević (1876-1917) smatra se osnivačem moderne srpske vojne obaveštajne službe. Bio je generalštabni pukovnik vojske Kraljevine Srbije. Apis je organizovao i vodio Majski prevrat 1903. godine kojim je svrgnut i ubijen kralj Aleksandar Obrenović, organizovao je atentat na Franca Ferdinanda. Na osnovu presude vojnog suda streljan je 26. juna 1917. u Solunu zbog optužbi da je planirao državni udar i atentat na regenta Aleksandra Karađorđevića. Od viđenih radikala, za izvođenje Apisa na gubilište najviše je bio Stojan Protić. Prema Slobodanu Jovanoviću, on je govorio: "Bolje da ja ubijem njega, nego on mene".

Organizator događaja je Radio Zlatousti koji priređuje programe Duhovnog centra Bogoslovije "Sveti Jovan Zlatousti".

Foto: Zoran Petrović

BOGOSLOVIJA SAJT
RADIO ZLATOUSTI SAJT, FB GRUPA


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari