Centar za promociju nauke u poseti Kragujevcu

Centar za promociju nauke u poseti Kragujevcu

Centar za promociju nauke posvetio je april 2015. godine seriji gostovanja naučno-popularnih programa u više od deset gradova širom Srbije

Polazeći od ideje da nauka treba da bude dostupna svim građanima Republike Srbije, CPN je april 2015. potpuno posvetio putovanju kroz Srbiju. U brojnim gradovima koje će posetiti tokom akcije "CPN kroz Srbiju", među kojima su Niš, Zrenjanin, Novi Pazar, Lazarevac, Kragujevac, Požarevac, Subotica, ali i Banjaluka, CPN će predstaviti brojne naučnopopularne programe.

23. april, 15 časova - KRAGUJEVAC
Horizont četvrtkom: Horizont – Evropski projekti u Kragujevcu
Rektorat Univerziteta u Kragujevcu

U četvrtak 23. aprila u 15 časova, Centar za promociju nauke prvi put organizuje Horizont četvrtkom u Kragujevcu. Tribina će se održati u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu. Organizacija događaja se odvija u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarijom za međunarodne projekte Univerziteta u Kragujevcu.

Prisutne posetioce pozdraviće prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Vesna Mandić. Nakon pozdravne reči, na temu programa finansiranja Twinning govoriće državni sekretar prof. dr Aleksandar Belić iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

O uspešnim projektima i svojim iskustvim u ovoj oblasti govoriće dr Zorana Kurbalija Novičić, v.d. direktor Centra za promociju nauke, koja je nedavno osvojila prestižni "Marija Kiri" grant za pojedince.

Takođe, o Noći istraživača, još jednoj šemi finansiranja u okviru "Marija Kiri" akcija, govoriće Dobrivoje Lale Erić iz Centra za promociju nauke.

U drugom delu programa, u organizaciji Kancelarije za međunarodne projekte Univerziteta u Kragujevcu, posetioci će imati priliku da čuju praktične informacije usmerene na tehničke i administrativne zahteve za učešće u projektnoj aplikaciji u okviru programa Horizont 2020, kao i o uputstvima za korišćenje portala za pretragu partnerskih institucija.

O ovome će govoriti saradnice Kancelarije za međunarodne projekte Tatjana Stanković i Dragana Marković. Moderator skupa je Ivana Horvat iz Centra za promociju nauke.

  • 15:05 – 15:25 TWINNING program, prof. dr Aleksandar Belić, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
  • 15:25 – 15:45 Marija Sklodovska Kiri: Individualni grantovi, dr Zorana Kurbalija Novičić, v.d. direktor Centra za promociju nauke, dobitnik individualnog Marija Kiri granta
  • 15:45 – 16.05 Marija Sklodovska Kiri: Noć istraživača, Dobrivoje Lale Erić, Centar za promociju nauke, Noć istraživača 16:05 – 16.15 Diskusija – Moderator: Ivana Horvat, Centar za promociju nauke
  • 16.30 – 17.15 Smernice za učešće u Horizont 2020 projektima, Tatjana Stanković, saradnica Kancelarije za međunarodne projekte Univerziteta u Kragujevcu
  • 17. 15 – 17.45 Cordis Partner Search – alat za partnerstvo, Dragana Marinković, saradnica Kancelarije za međunarodne projekte Univerziteta u Kragujevcu
  • 17.45– 18.00 Diskusija, moderator: Ivana Horvat, CPN

HORIZONT 2020

Horizont 2020 je najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacije, koji obuhvata fond od čak 78 milijardi evra, dostupnih u narednih sedam godina.

Nakon što se od 1. jula 2014. Republika Srbija uključila u Horizont 2020, a ova sredstva postala dostupna domaćim naučnicima, privrednicima i civilnom sektoru, Centar za promociju nauke četvrtkom organizuje program predstavljanja Horizonta 2020.

Program Horizont četvrtkom, koji se održava u Naučnom klubu Centra za promociju nauke, otvoren je za naučnu zajednicu, mala i srednja preduzeća, civilno društvo i sve zainteresovane građane.

Ovaj program je do sada gostovao u Novom Sadu, Nišu, Leskovcu i Pančevu.

Gradovi koje će posetiti Horizont 2020: Niš, Kragujevac, Novi Sad

Istražite više o Horizontu 2020 i programu Horizont četvrtkom na ovom linku.

* * * 

27. april, 13 časova - KRAGUJEVAC
Filozofija kroz Srbiju

Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije

FILOZOFIJA KROZ SRBIJU

Novi koncept Centra za promociju nauke, nazvan "Filozofija kroz Srbiju", nastao je kao rezultat duge i bogate saradnje između uglednih profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i CPN-a.

Inicijalna ideja koncepta se oslanja na svoj naziv, i zamišljena je kao poluformalni skup filozofa i njihovih kolega iz bliskih oblasti. Na ovakvim skupovima bi se razgovaralo na interesantne fizolofske teme koje se dotiču svakodnevnog života.

Izvor: CPN

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari