Centar za promociju nauke u poseti Kragujevcu

Centar za promociju nauke u poseti Kragujevcu

Centar za promociju nauke posvetio je april 2015. godine seriji gostovanja naučno-popularnih programa u više od deset gradova širom Srbije

Polazeći od ideje da nauka treba da bude dostupna svim građanima Republike Srbije, CPN je april 2015. potpuno posvetio putovanju kroz Srbiju. U brojnim gradovima koje će posetiti tokom akcije "CPN kroz Srbiju", među kojima su Niš, Zrenjanin, Novi Pazar, Lazarevac, Kragujevac, Požarevac, Subotica, ali i Banjaluka, CPN će predstaviti brojne naučnopopularne programe.

23. april, 15 časova - KRAGUJEVAC
Horizont četvrtkom: Horizont – Evropski projekti u Kragujevcu
Rektorat Univerziteta u Kragujevcu

U četvrtak 23. aprila u 15 časova, Centar za promociju nauke prvi put organizuje Horizont četvrtkom u Kragujevcu. Tribina će se održati u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu. Organizacija događaja se odvija u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarijom za međunarodne projekte Univerziteta u Kragujevcu.

Prisutne posetioce pozdraviće prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Vesna Mandić. Nakon pozdravne reči, na temu programa finansiranja Twinning govoriće državni sekretar prof. dr Aleksandar Belić iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

O uspešnim projektima i svojim iskustvim u ovoj oblasti govoriće dr Zorana Kurbalija Novičić, v.d. direktor Centra za promociju nauke, koja je nedavno osvojila prestižni "Marija Kiri" grant za pojedince.

Takođe, o Noći istraživača, još jednoj šemi finansiranja u okviru "Marija Kiri" akcija, govoriće Dobrivoje Lale Erić iz Centra za promociju nauke.

U drugom delu programa, u organizaciji Kancelarije za međunarodne projekte Univerziteta u Kragujevcu, posetioci će imati priliku da čuju praktične informacije usmerene na tehničke i administrativne zahteve za učešće u projektnoj aplikaciji u okviru programa Horizont 2020, kao i o uputstvima za korišćenje portala za pretragu partnerskih institucija.

O ovome će govoriti saradnice Kancelarije za međunarodne projekte Tatjana Stanković i Dragana Marković. Moderator skupa je Ivana Horvat iz Centra za promociju nauke.

  • 15:05 – 15:25 TWINNING program, prof. dr Aleksandar Belić, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
  • 15:25 – 15:45 Marija Sklodovska Kiri: Individualni grantovi, dr Zorana Kurbalija Novičić, v.d. direktor Centra za promociju nauke, dobitnik individualnog Marija Kiri granta
  • 15:45 – 16.05 Marija Sklodovska Kiri: Noć istraživača, Dobrivoje Lale Erić, Centar za promociju nauke, Noć istraživača 16:05 – 16.15 Diskusija – Moderator: Ivana Horvat, Centar za promociju nauke
  • 16.30 – 17.15 Smernice za učešće u Horizont 2020 projektima, Tatjana Stanković, saradnica Kancelarije za međunarodne projekte Univerziteta u Kragujevcu
  • 17. 15 – 17.45 Cordis Partner Search – alat za partnerstvo, Dragana Marinković, saradnica Kancelarije za međunarodne projekte Univerziteta u Kragujevcu
  • 17.45– 18.00 Diskusija, moderator: Ivana Horvat, CPN

HORIZONT 2020

Horizont 2020 je najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacije, koji obuhvata fond od čak 78 milijardi evra, dostupnih u narednih sedam godina.

Nakon što se od 1. jula 2014. Republika Srbija uključila u Horizont 2020, a ova sredstva postala dostupna domaćim naučnicima, privrednicima i civilnom sektoru, Centar za promociju nauke četvrtkom organizuje program predstavljanja Horizonta 2020.

Program Horizont četvrtkom, koji se održava u Naučnom klubu Centra za promociju nauke, otvoren je za naučnu zajednicu, mala i srednja preduzeća, civilno društvo i sve zainteresovane građane.

Ovaj program je do sada gostovao u Novom Sadu, Nišu, Leskovcu i Pančevu.

Gradovi koje će posetiti Horizont 2020: Niš, Kragujevac, Novi Sad

Istražite više o Horizontu 2020 i programu Horizont četvrtkom na ovom linku.

* * * 

27. april, 13 časova - KRAGUJEVAC
Filozofija kroz Srbiju

Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije

FILOZOFIJA KROZ SRBIJU

Novi koncept Centra za promociju nauke, nazvan "Filozofija kroz Srbiju", nastao je kao rezultat duge i bogate saradnje između uglednih profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i CPN-a.

Inicijalna ideja koncepta se oslanja na svoj naziv, i zamišljena je kao poluformalni skup filozofa i njihovih kolega iz bliskih oblasti. Na ovakvim skupovima bi se razgovaralo na interesantne fizolofske teme koje se dotiču svakodnevnog života.

Izvor: CPN

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html