Decenija rada Srpskog ansambla ’Smilje’

Decenija rada Srpskog ansambla ’Smilje’

Srpski ansambl "Smilje" obeležiće deset godina postojanja programom koji će biti priređen u Knjaževsko-srpskom teatru u nedelju 14. juna. Najpre će od 17 časova nastupiti polaznici "Školice narodnih igara", a dva časa kasnije na sceni će biti i stariji članovi SA "Smilje".

Za portal PPNS program detaljnije predstavlja osnivač i koreograf ansambla Slavica Mihailović, Kragujevčanka od studentskih dana, koja je u prestonicu Šumadije došla iz rodnog Pančeva - i tu ostala. Jedan je od redovnih predavača u Centru za proučavanje narodnih igara Srbije pri Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Mihailović: Program će najvećim delom biti sačinjen od pesama po kojima se ovaj ansambl odvaja i prepoznaje. A igre će biti taman toliko da se ne zaboravi da su svi učesnici nekada bili i aktivni igrači. Uvek smo bili ponosni na činjenicu da smo iz Kragujevca, iz Šumadije, pa će tako i najveći deo programa biti iz Šumadije, ali ćemo rado pokazati da volimo pesme i iz drugih krajeva.

Ansambl je već samim imenom definisan, nacionalno, geografski, programski. Koje sve niti povezuju članove ove umetničke skupine, dalje nam predočava idejni tvorac "Smilja" koja je za uspehe u koreografiji i etnologiji kojoj je posvećena dobila "Vukovu nagradu" 2012. godine.

Mihailović: Amatere različitih uzrasnih, profesionalnih i socijalnih kategorija okupila je i povezala zajednička ljubav prema tradicionalnoj igri, pesmi, običajima. Program "Smilja" utemeljen je u terenskim istraživanjima srpske tradicionalne kulture. Na kulturnoj mapi Kragujevca i Srbije, "Smilje" je tek jedna kockica bogatog mozaika, pa shodno svojim mogućnostima nastoji da dosledno i dostojno radi na očuvanju istorijske vertikale postojanja i opstajanja. Trnovitim putem samostalnog delovanja naš ansambl hoda od 2005. godine i nekako traje i opstaje, sa željom da svuda i svima bude kao u stihovima zdravice: "Cvetalo vam smilje i bosilje, a u domu sloga i obilje!"

Vrata "Smilja" širom su otvorena za svakoga koji žele najpre da upozna iznutra ovog čuvara tradicionalnih vrednosti, a onda eventualno i da se pridruži u sporovođenju misije koja ulazi u drugu deceniju.

Mihailović: Naš dom je Osnovna škola "Đura Jakšić". Zahvaljujući razumevanju i blagonaklonosti ovog divnog kolektiva, "Smilje" je i moglo da ustali svoj rad i stekne stabilnost. Ponosni smo što za prijatelje imamo tako velike umetnike kao što su Bora Dugić i Jelena Tomašević, sa kojima je naš ansambl imao prilike da nastupa i na najprestižnijim scenama Srbije i Evrope. Zahvaljujući prijateljima i ljudima čvrste vere i opredeljenja, zahvaljujući požrtvovanosti članova, "Smilje" je postalo i opstalo, za "Smilje" se saznalo. Mnogi i ne znaju kako izgleda cveće po kome smo poneli ime, ali većina zna ko smo mi i šta radimo. Negujući tradicionalne vrednosti, mi smo zagledani u budućnost. Svesni svoje mogućnosti da tradicionalnim vrednostima kreiramo zdrav, oplemenjen, istinski patriotizam kod naše dece, mi znamo da će oni biti kvalitetni, tolerantni, ponosni na ono što jesu. A dobro se uvek dobrim vrati.

"Smilje" je osnovano 2005. godine najpre kao pevačka grupa, a ubrzo i kao igrački ansambl. Danas broji više od 200 članova raspoređenih u nekoliko uzrasnih grupa i sekcija. Zahvaljujući uspešnim nastupima tokom ovih nekoliko godina svog postojanja, "Smilje" je pobralo brojna priznanja na takmičenjima širom Srbije. Ansambl je ostao u lepom sećanju ljubiteljima folklora u Švajcarskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Ulaznica za celokupni program u nedelju košta 200 dinara. Prodaja karata je na blagajni Teatra.Foto: SA Smilje; Prestige Mia

SA SMILJE FB STRANA 

APEL: ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari