Festival nauke ’Daj(t)e se na znanje’

Festival nauke ’Daj(t)e se na znanje’

Treći Festival nauke, ove godine pod geslom "Daj(t)e se na znanje!", održaće se u u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji u petak 27. februara od 10 do 17 časova.

Festival nauke u Kragujevcu se organizuje od 2013. godine sa ciljem da promoviše nauku. Prošle godine Gimnaziju je posetilo preko 4.000 ljubitelja nauke, što je bar dvostruko više od očekivanja organizatora, kako su tada poručili. Njihova nadanja da će ta brojka biti nadmašena ove godine čine se sasvim opravdanim, s obzirom šta je sve pripremljeno za posetioce.

Uoči nedelje kada sledi bitan dan za nauku u našem gradu, za portal PPNS, ispred organizatora događaja, profesor fizike Ana Žlibar podseća koji su motivi pokrenuli stvaranje Festivala nauke u Kragujevcu.

Osnovni motiv nam je bila promocija nauke. Živimo u vremenima u kojima su sistemi vrednosti prilično iskočili iz onoga što bi trebalo da budu. Nauka je mnogo lepša nego što nam se prezentuje u obrazovnom sistemu. Osim toga, nauka je osnova društvenog i ekonomskog razvoja. Malo ljudi to može da uoči. Festival je jedna od mogućnosti da se to pokaže.

Kako ocenjujete razvijanje Festivala, to stvaranje događaja ove tri godine kojim potvđujete da nauka ne mora da bude nepristupačna, odbojna, već sušta suprotnost tome?

Žlibar: Festival je premašio naša očekivanja. Već sada imamo neke ideje i planove za naredni Festival koji će daleko nadmašiti ovaj. Interesovanje ljudi, počevši od dece iz vrtića pa do penzionera, je iznenađujuće veliko. Prošle godine smo dobili pohvala da smo imali eksperimente koji se do sada nisu pojavili ni na jednom drugom festivalu nauke.

Ko je sve uključen u pripremu i organizaciju ovogodišnje promocije znanja i nauke?

Žlibar: Priču "Daj(t)e se na znanje" pokrenule su dve Ane, profesorke fizike: Ana Marković i moja malenkost. Najveći deo ideja i celokupnog posla nose profesori i učenici Prve kragujevačke gimnazije. Veliku podršku i pomoć pružili su nam Institut za fiziku, Institut za biologiju, Institut za matematiku i Fakultet inženjerskih nauka. I svi radimo bez ikakve finansijske podrške.

Koga sve posetioci mogu da očekuju u programu koji ste pripremili, odakle sve dolaze učesnici?

Žlibar: Učesnici dolaze i iz drugih gradova, kao što su Novi Sad i Beograd. Prva kragujevačka gimnazija ima višegodišnju saradnju sa školama iz regiona. Ovoga puta učesnici će biti i iz Makedonije i Hrvatske. Prošle godine su bili iz Slovenije.

Festival se sastoji od dva dela koji se paralelno odvijaju. Jedan čine predavanja koja će biti u svečanoj sali, a drugi deo su eksperimenti koji će biti raspoređeni po skoro svim učionicama prizemlja i prvog sprata Gimnazije.

Ovim povodom, inače, raspisan je konkurs za najbolji učenički demonstracioni ogled i najbolju fotografiju prirodne pojave koju je nauka objasnila ili pokušava da objasni. Učenički ogledi će biti razvrstani po kategorijama na osnovu uzrasta učenika. U okviru svake kategorije biće izabran najbolji ogled. Najbolje učeničke fotografije biće izložene na festivalu u okviru izložbe "Vizija nauke".

SATNICA

 • 10:00 Otvaranje festivala
 • 10:10 Mica Đorović-Stanojević: Razvoj hemije - performans
 • 11:00 Zoran Vasiljević-Guki: Vrganji - kako da ih jedemo, a da se ne otrujemo 
 • 11:45 dr Milan Kovačević, vanredni prof. fizike: Kako zarobiti svetlost
 • 12:30 prof. dr Nenad Filipović, Fakultet inžinjerskih nauka u Kragujevcu:  Bioinženjering - mogućnosti i primena
 • 13:00-14:00 pauza: umetnički program
 • 14:00 Dinko Meštrović, prof. fizike, Varaždin: I.B.gimnazija
 • 14:45 prof. dr Snežana Simić, upravnik Instituta za biologiju i ekologiju, Kragujevac: Cvetanje cijanobakterija u vodenim ekosistemima - uzroci i posledice
 • 15:30 Nora Trkalj, Institut za fiziku, Beograd: Spektroskopija - šta nam svetlost govori
 • 16:15 Aleksandra Stolić, master istorije umetnosti: Svetlost kroz istoriju umetnosti
 • 17:00 proglašenje pobednika

PRILOG ŠUMADIJA-PRES: FESTIVAL NAUKE U PRVOJ KRAGUJEVAČKOJ GIMNAZIJI, 2014.

POZIVNO PISMO ZA FESTIVAL NAUKE

FB DOGAĐAJ

festival nauke

PRVA KRAGUJEVAČKA GIMNAZIJA SAJT, FB STRANA

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html