Film ’Jad’ - poslednja uloga Bratislava Slavkovića Keše

Film ’Jad’ - poslednja uloga Bratislava Slavkovića Keše

Bratislav Slavković Keša (1945-2021), jedan od najomiljenijih kragujevačkih glumaca, svoju poslednju ulogu odigrao je u kratkometražnom filmu "Jad".

PRVI PRVI NA SKALI Poslednja uloga Bratislava Keše Slavkovića 1
Film je imao svetsku premijeru 25. septembra 2020. godine u Grčkoj, na Atinskom filmskom festivalu. Prvo prikazivanje u Srbiji bilo je na Desetom Prokupačkom filmskom festivalu, održanom od 26. do 28. avgusta 2021. godine.

Trejler:Iz sinopsisa

Film "Jad" je egzistencijalna priča o čoveku, čiji se život polako gasi. Prošlost, sadašnjost i budućnost slamaju njegov duh. Nema više borbe, a nema ni izlaza. Bekstvo od anksioznih misli nalazi u alkoholu i razgovorima se prijateljem (igra ga Keša), kojem još od mladosti nihilizam proždire dušu.

PRVI PRVI NA SKALI Poslednja uloga Bratislava Keše Slavkovića 2
Ekskluzivno za portal PRVI PRVI NA SKALI, utiske sa srpske premijere iznosi producent filma Nenad Teofilović.

- Sniman i objavljen u ovo čudno doba korone, "Jad" je imao nesreću da svoj festivalski život započne i živi pod nesvakidašnjim okolnostima. Najčešće u onlajn izdanjima festivala, film je virtuelno komunicirao sa gledaocima. Naša želja je bila da srpska premijera bude na velikom platnu, pred pravim ljubiteljima kratkog filma. Da budemo prisutni u bioskopskoj sali i da doživimo i čujemo uzdisaje, osmehe i iskrene reakcije gledalaca. Drago mi je da se premijera dogodila pred divnom prokupačkom publikom, koja je aplauzom ispratila Kešin simbolični odlazak u mrak. Nedostajalo je samo da se po upaljenim svetlima, Keša pojavi na bini i još jednom pokloni."

O tome kakav je dalji put "Jada" ka publici i kada može da se očekuje kragujevačka premijera, Teofilović za PPNS kaže:

- Film već u septembru očekuju prikazivanja u Moskvi, Njujorku, Nevadi i Južnoj Koreji. Što se kragujevačke premijere tiče, ideja je da "Jad" bude prikazan narednog proleća, zajedno sa "Teretom" i "Slomom", kao deo trilogije "Seoski zapisi".

Na četrnaestom Jahorina film festivalu ovo ostvarenje je osvojilo nagradu žirija kao "film koji pokušava verovati životu, a ne ljudskim predrasudama i uslovljenim očekivanjima".

"Jad" je imao još nekoliko nominacija, a za sada je prikazan na više od 20 festivala širom sveta.

PRVI PRVI NA SKALI Poslednja uloga Bratislava Keše Slavkovića 3Film je sniman u Levču, zime 2020. godine. Pored Keše, glumi Radoje Čupić, prvak drame Srpskog narodnog pozorišta. Scenario i režiju potpisuje Stefan Teofilović.

"Jad" je nastao u produkciji nezavisnog filmskog studija "Reditus film".


IZ ARHIVE PPNS
IN MEMORIAM: BRATISLAV SLAVKOVIĆ KEŠA (1945-2021) 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari