Fotomonografija ’Šumadija i Pomoravlje - duša Srbije’ promovisana u Švajcarskoj

Fotomonografija ’Šumadija i Pomoravlje - duša Srbije’ promovisana u Švajcarskoj

Promocija fotomonografije "Šumadija i Pomoravlje - duša Srbije" održana je 12. aprila u ambasadi Srbije u Bernu (Švajcarska). Nakon uvodne pesme KUD "Kikac" gostima se obratila Natalija Gunjić, ataše za kulturu.

- Šumadija nije zemlja državotvornih Šumadinaca koji u srcu nose šajkaču i opanke. Nije ni zvuk Dugićeve frule ni Krnjevčeve harmonike, niti reč koja budi prkos i ponos. Nije pesma Dobrice Erića ni baštinik običaja. Ni kuća koja mami gostoprimstvom, osvaja humorom i zrači slavnom prošlošću. Ni snaga zvona sa Oplenca, ni nepokorena kolevka bundžija i državnika, ni oblast šljive i prepečenice. Ni zemlja slobodara i stoletnih bukvi. Šumadija je zbir svega toga; ona je i nasleđe i putokaz.

Ovim rečima obratila se Violeta Aleksić, u ime domaćina, nakon čega je zajedno sa Ljiljom Savić objasnila celu priču - od ideje do realizacije.

Danijela Bjelica i Dejan Zorić su nastavili pesmom, a posle toga su se predstavili i autori pomenute monografije.

Fotomonografija "Šumadija i Pomoravlje - duša Srbije" zajedničko je delo fotografa iz Kragujevca Predraga Mihajlovića-Cileta i Zorana Petrovića. Na stvaranju je utrošeno dve godine rada. Pisac teksta je Miodrag Stoilović, novinar i publicista. Urednik je Mirko Demić, književnik. Likovnu sintezu uradio je prof. Vidan Papić, a urednik fotografije je fotograf Imre Sabo.

Knjiga je nastala u nameri autora da obeleže jubilej - 200 godina od proglašenja Kragujevca za prestonicu moderne Srbije. Osim dela vezanog za istoriju, srednji vek, vreme ustanaka i stvaranja države kroz godine koje dolaze, pa sve do savremenog doba, ova knjiga posebnu pažnju posvetila je ljudima, njihovim aktivnostima i događajima, očuvanju nematerijalne kulturne baštine. U knjizi su naročito istaknuti najlepši predeli Šumadije i Pomoravlja i mesta koja bi trebalo posetiti, manifestacije koje treba lično doživeti i videti.

Tekst je preveden na engleski, a kratak siže sadržaja na još nekoliko jezika: nemački, francuski, ruski i esperanto. Knjiga je formata 32x27cm, ima 360 strana sa oko 350 fotografija. Štampa je "Grafostil" iz Kragujevc, a izdavač je Društvo istoričara Šumadije. Knjigu je pomogao Grad Kragujevac u sufinansiranju, a veći deo sredstava obezbedili su sami autori.

Knjiga je predstavljena na 63. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, kao i širom Šrbije.Ovo bogato kulturno nasleđe biće predstavljeno i u srpskoj dijaspori širom sveta. Velika je čast da smo deo organizacije u promovisanju ove nadasve edukativne knjige.

Nakon interesantnih priča vezanih za nastanak knjige, kao i anegdota koje su pratile taj put, gosti su sa interesovanjem prelistavali knjigu i postavljali pitanja autorima. Autore je pozdravilo i udruženje srpskih pisaca Švajcarske, uz poklon-knjige udruženja, a onda su članovi udruženja pesmama obogatili program.

Nakon zajedničke fotografije otpevana je i pesma "Ovo je Srbija", a onda se zaigralo i kolo u ambasadi. Atmosfera je bila takva da se ostalo do kasnih večernjih sati uz bogatu zakusku i muziku. Veče puno radosti koje se pamti iz kruga, o krugu u Krugu...

Organizator promocije bio je Radio Krug, u saradnji sa Ljiljanom Savić i mnogim prijateljima.

SNIMAK PROMOCIJERADIO KRUG SAJT, FB STRANA  

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari