General Jovan Belimarković u dokumentima Istorijskog arhiva Šumadije

General Jovan Belimarković u dokumentima Istorijskog arhiva Šumadije

STALNA POSTAVKA MUZEJA STARA LIVNICA

Jovan Belimarković je značajna vojna i politička ličnost za čitav XIX vek. Kao vojnik prešao je dug put od potporučnika 1850. do generala 1877. godine. U srpsko-turskom ratu 1877-1878. pokazao se kao hrabar i vešt vojskovođa, komandant Šumadijskog korpusa. Za svoje zasluge u ratovima odlikovan je domaćim odlikovanjima, ali i stranim - ruskim i turskim.

Obavljao je više dužnosti - profesor je tek osnovane Artiljerijske škole, upravnik je Topolivnice u Kragujevcu, upravnik varoši Beograda, načelnik Štaba komande Stajaće vojske, inspektor inženjerije, ministar vojni i ministar građevina, član je Državnog saveta, namesnik maloletnom kralju Aleksandru Obrenoviću i predsednik Senata pred majski prevrat 1903. godine.

Po svojim političkim ubeđenjim bio je nezavisni liberal, odan dinastiji Obrenović. Preminuo je u Vrnjačkoj Banji 1906. godine. Lični fond Jovana Belimarkovića otkupljen je od njegove ćerke, Cvete Drobnjak. Fond sadrži građu od 1851-1903. godine.

Sačuvani su ukazi kneza Aleksandra Karđorđevića, kneza Miloša Obrenovića, kralja Milana o dodeljivanju činova, diploma beogradskog pevačkog duštva, obligacije i procene nekretnina, naredbe ministra vojnog, privatna i porodična prepiska.

MUZEJ STARA LIVNICA - ZASTAVA ORUŽJE
Trg Topolivaca 4
Telefon: +381 34 33 77 86
Radno vreme: 7-15h (radnim danom)
Ulaz je slobodan.

Izvor: nocmuzeja.rs, gtokg.org.rs

* * *

OTVORENA IZLOŽBA O GENERALU JOVANU BELIMARKOVIĆU

"General Jovan Belimarković u dokumentima Istorijskog arhiva Šumadije" naziv je izložbe koja je otvorena u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju u okviru obeležavanja 31. januara Dana grada. Organizator je grad, a priređivač Istorijski arhiv Šumadije, a pokrovitelj republičko Ministarstvo kulture.

Jovan Belimarković imao je blistavu vojničku karijeru. Bio je jedan od prvih oficira školovanih u inostranstvu i među prvim nastavnicima u Artiljerijskoj školi u Beogradu, preteči slavne Vojne akademije. Njegovo ime vezano je za velike pobede srpske vojske u drugom srpsko-turskom ratu. Gradska državna arhiva u Kragujevcu otkupila je 1957. godine lični fond Jovana Belimarkovića od njegove ćerke Cvete Drobnjak. Tom prilikom preuzet je samo deo fonda. Reč je o arhivskoj građi nastaloj u periodu od 1851. do 1903.

Izložba je obišla nekoliko gradova u Srbiji, sadrži dokumenta i spise iz vojne i političke karijere generala Belimarkovića, kao i njegove brojne fotografije. U Galeriji Narodnog muzeja Vranjanci će izložbu moći da razgledaju do 15. februara.

Izvor: RTV

IZLOŽBA O ZABORAVLJENOM GENERALU (ŠUMADIJA PRES)

ISTORIJSKI ARHIV ŠUMADIJE SAJT, FB

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari