’Identitet i boja’ - izložba studenata FILUM-a

’Identitet i boja’ - izložba studenata FILUM-a

Izložba "Identitet i boja", čiji su autori studenti FILUM-a: Milicа Krstić, Igor Janković i Nemanjа Đukić, biće otvorena u Narodnoj biblioteci u sredu 18. marta u 19 časova.

Radovi će biti izloženi do 6. aprila.

IDENTITET I BOJA

Sublimiranjem više načina u jednu krucijalnu ideju, troje mladih umetnika, Milica (Minić) Krstić, Nemanja Đukić i Igor Janković, uvode posmatrača u neku vrstu ljudske drame, zabeležene u žanr scenama i pejzažima. Na njihovim platnima se može uočiti i izvesno pozivanje kako na postimpresioniste, tako i na ekspresionističko promatrnje kako boja, tako i društva. Slikarskom stilistikom, i stavom prema prirodi, pejzažima, kao rekonstrukciji sećanja, ali i razmatranjem polja identiteta, na radovima ovih triju umetnika, može se nazreti neka vrsta ideologije hermetičnosti.

Posmatrajući svaki ciklus zasebno, svakako se može opaziti kako revolucija i ekspanzija boja oslobođene prirode, prožrte sećanjima, očišćene od didaktičke funkcije, obnavlja čist slikarski doživljaj, u radovima Nemanje Đukića. Ovako obnovljena vitalna snaga slikarstva, zadobija oblik izvornog sagledavanja stvarnosti i sećanja. Ekspresija na Nemanjnim slikama nije u strasti koja se izražava na licu, ili izbija u naglom pokretu, već je upravo u boji koja se zasniva na principu slaganja nezavisnih sila sećanja, i unutrašnjih emocija.

Na ciklusu Miličinih slika se, kao osnovni koncept, izdvaja i težnja da na neki način, stvori samostalnu sliku, kao posebnu stvarnost, sa nekim načelima bez načela, neopterećijuću... Njeni radovi dozvoljavaju i to da se posmatrač zapita da li je vreme stalo, da li je to uhvaćen neki poseban trenutak, i da li je to neki fotografski kadar. Imajući na umu i to da pruži potpuniji inventar formalnih karakteristika, ona je u svom crtežu zadržala jednostavnost. Čistota i mir, dočaravanje jednog prostora i trenutka, stvari su kojima Miličino slikarstvo odiše.

Na radovima Igora Jankovića, beleži se akcenat, koji se sa likovne forme prenosi na unutrašnju, psihološku sadržinu slike. Kriza identiteta, kao reakcija na poremećene vrednosti urbane subkulture, prikazana je u razlaganju antropomorfnih formi u vodi. Unutrašnja disharmonija društva, nagoni na sveopštu uznemiresnost, kao opšte stanje čovečanstva, dok se ljudi jedino mogu razlikovati po stepenu stanja svesti o toj uznemirenosti. Imajući na umu ovakve potke koje prezentuju ljudsku psihu, Igor razara formu figura na platnu, dok ih smešta u neprirodnu sredinu. On vodu definiše kao prostor bestežinskog stanja, plastične usamljenosti, gde bilo kakva ljudska akcija, zadobija subverzivnu konotaciju.

Ovom izložbom, pod nazivom "Identitet i boja", uočavaju se tendencije mladih umetnika u dostizanju osnovnih elemenata slike, kako kroz ekspanziju boja, nezavisno od forme i oblika, tako i oblikovanjem psihološke i utilitarne sadržine.

Aleksandra Stolić, istoričar umetnosti

BIOGRAFIJE

Milica (Minić) Krstić

Rođena 25. januara 1991. godine u Istoku. Diplomirala 2013. godine na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu na smeru zidno slikarstvo u klasi profesora Gorana Rakića sa prosečnom ocenom 9,62. Master akademske studije završila 2014. godine, Obrađujući temu "Boja - put u dublje upoznavanje bića slike" na smeru zidno slikarstvo na istoimenom fakultetu, pod mentorstvom redovnog profesora mr Gorana Rakića.

Stipendista je Fonda za mlade talente Ministarstva omladine i sporta za najbolje studente u Srbiji za 2013. godinu.

Odabir izložbi

  • 2012. izložba mozaika - Galerija SKC, Kragujevac 
  • 2013. "Iluminacije" - interdisciplinarni projekat, galerija Univerzitetske biblioteke, Kragujevac 
  • 2013. Diplomska izložba - galerija biblioteke Vuk Karadžić, Kragujevac 
  • 2013. XVII Bijenale studenskog crteža, Dom kulture Studenski Grad, Novi Beograd
Milica

Igor Janković

Rođen 4. januara 1987. godine u Kragujevcu. Osnovne akedemske studije završio 2011. godine na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, odsek zidno slikarstvo. Master rad pod nazivom "Egzistencija" kod mentora Aleksandra Zarića, odbranio 2014. godine na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.
Učestvovao na brojnim kolektivnim izložbama.

Igor

Nemanja Đukić

Rođen u Čačku 1987. godine. Završio srednju Mašinsko-saobraćajnu školu u Čačku. Diplomirao 2012. u klasi profesora Željka Đurovića na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Iste godine biva angažovan kao nastavnik likovne kulture na zameni.

Master studije završava 2014. godine pod mentorstvom profesora Aleksandra Zarića.

Učesnik više grupnih izložbi.

Nemanja

GALERIJA PPNS 

FB DOGAĐAJ 

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html